• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Rozpoznanie skrzyżowania

0 głosów
1,492 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2017 w Offtop przez bugs55 Obywatel (1,090 p.)
Ostatnio przejeżdżałem przez skrzyżowanie że światłami. Kiedy zapaliło się zielone, ruszyłem, miałem skrecac w lewo i zorientowałem się za późno, że naprzeciwko też mają zielone i powinienem ich póścić. Mało się nie zdeżyliśmy ale na szczęście udało się wyjść bez szwanku.

Moje pytanie brzmi: skąd mam wiedzieć, że Ci na przeciwko też będą mieli zielone?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2017 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
wybrane 12 kwietnia 2017 przez bugs55

Najlepsza

Jeśli NA sygnalizatorze masz strzałkę w lewo (nie te strzałki na niebieskich znakach, tylko bezpośrednio na kloszu), to jest to skrzyżowanie bezkolizyjne, czyli jak masz zielone to jedziesz i nie powinieneś się z nikim zderzyć.

Jeśli takiej strzałki nie masz, to znaczy, że występuje kolizja i musisz się rozejrzeć i sprawdzić, czy z nikim się nie zderzysz, albo kogoś nie potrącisz.

S1 - kolizyjne, trzeba uważać
S2 - strzałka warunkowa, trzeba uważać
S3 - bezkolizyjne, poprostu jedziesz (oczywiście uważając na idiotów)

P.S. Kiedy zdawałes prawo jazdy?

komentarz 12 kwietnia 2017 przez bugs55 Obywatel (1,090 p.)
Niecały rok temu
komentarz 12 kwietnia 2017 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
Wow, to miałeś niezłe szczęście, że bez tej wiedzy zdałeś.
+1 głos
odpowiedź 12 kwietnia 2017 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)

Masz 2 rodzaje zielonych świateł. Jedno z nich to całe zielone okrągłe, które informuje Cię, że możesz bezpiecznie opuścić skrzyżowanie po upewnieniu się, że nie wymusisz na nikim pierwszeństwa kto jedzie z naprzeciwka. Poza tym według mnie na poprawnie zbudowanych skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną, jeśli Ty masz zielone światło to w tym samym momencie mają Ci, co jadą z naprzeciwka.

Drugie zielone światło to zielona strzałka (nie myl jej z inną zieloną strzałką obok sygnalizatora, która się zapala czasami w momencie gdy pali się czerwone). Informuje Cię ona o bezkolizyjnym zjeździe ze skrzyżowania. W tym momencie kiedy ty masz zieloną strzałkę wszyscy pozostali, zarówno inne samochody, piesi jak i tramwaje, mają czerwone światło.

Poza tym - nawet jeśli masz zielone światło to uprawnia Cię to tylko do wjazd za sygnalizator. Nie zastępuje ono zdrowego rozsądku. Jeśli widzisz, że ktoś wjeżdża na czerwonym to nie ryzykuj przejazdu z tłumaczeniem "bo ty miałeś zielone", bo czasami skutki mogą być nieodwracalne. wink

0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2017 przez niezalogowany

przejeżdżałem

Poważnie masz prawo jazdy? 

Koledzy wyżej wyjaśnili, ja jeszcze zacytuję kodeks drogowy, "żeby było":

§ 95. 2. Sygnał zielony nie zezwala na wjazd za sygnalizator, jeżeli:

• ze względu na warunki ruchu na skrzyżowaniu lub za nim opuszczenie skrzyżowania nie byłoby możliwe przed zakończeniem nadawania sygnału zielonego.

§ 95. 3. Sygnał zielony nadawany przez sygnalizator kierunkowy S-3 oznacza, że podczas jazdy we wskazanym kierunku nie występuje kolizja z innymi uczestnikami ruchu.

Nie sądziłem, że można zdać egzamin na prawo jazdy nie ogarniając sygnalizatorów. A podobno to piekielnie trudne testy.

1
komentarz 12 kwietnia 2017 przez bugs55 Obywatel (1,090 p.)
No wiesz, może to co powiem będzie małym strzałem w kolano, ale zdanie egzaminu na prawko wcale nie świadczy, że umiesz jeździć. Wiele spraw jest branych "na sposób", a jeśli przejedziesz kilka razy tą samą trasę z instruktorem to na egzaminie jedziesz tak na prawdę na pamieć. Jestem świadom tego, że wybitnym kierowcą nie jestem, mam prawo jazdy od niecałego roku i wciąż się uczę. Męczyło mnie to pytanie więc chciałem się dopytać :P

PS. nie wiem, gdzie widzisz błąd ortograficzny, bo moje słowo jest identyczne Twojemu

Podobne pytania

+7 głosów
0 odpowiedzi 483 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2017 w Offtop przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,470 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 196 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 319 wizyt
pytanie zadane 30 października 2019 w Systemy operacyjne, programy przez PZA Nowicjusz (160 p.)

93,742 zapytań

142,677 odpowiedzi

323,296 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...