• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy pisanie w html to prawdziwe programowanie?

Hosting forpsi easy 1 pln
0 głosów
1,731 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2017 w Offtop przez reikk Początkujący (380 p.)
Czy pisanie w html to prawdziwe programowanie? Zapraszam do dyskusji.
komentarz 12 kwietnia 2017 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Ale ty nie przedstawiłeś żadnego argumentu w odniesieniu do tego co napisałem, a jedynie swój pogląd. Napisałem w pierwszym poście co rozumiem poprzez słowo programowanie i napisałem dlaczego tworzenie w html można nazwać programowaniem. Jeżeli się z tym nie zgadasz to przyjmujesz jedynie inną definicję tego słowa.
4
komentarz 12 kwietnia 2017 przez Comandeer Guru (596,500 p.)

Ale ty nie przedstawiłeś żadnego argumentu w odniesieniu do tego co napisałem, a jedynie swój pogląd. 

Wydaje mi się, że odwoływanie się do słownikowej definicji "programu" i "instrukcji" stanowi argument, nie zaś mój pogląd. Jeśli już natomiast uważasz to za pogląd, zwróć uwagę, iż jest to pogląd intersubiektywny, nie subiektywny. 

Jeżeli się z tym nie zgadasz to przyjmujesz jedynie inną definicję tego słowa.

Na co Ci odpisałem, że:

Mimo wszystko język jest kodyfikowany.

Definicje słownikowe są konstruowane na podstawie praktyki socjologicznej: wyrazy przyjmują takie znaczenie, jakie nadaje im ogół. Z tego też powodu mimo że może istnieć nieskończona liczba różnych definicji tego samego słowa, istotna jest jedynie ta, która zdobyła konsensus społeczny.

Mówiąc inaczej: Twoja definicja programowania nie jest obowiązująca, co więcej – jest niezgodna z definicją uważaną za społecznie akceptowaną. Z tego powodu zasadne jest pytanie, które padło na początku dyskusji:

Ale co ma do definicji programowania Twoje zdanie?

Co więcej, dalej opierasz argumentację na fakcie, że ten, kto programuje, jest programistą. Jest to sytuacja, w której tego, kto używa pilota do telewizora, można nazwać pilotującym. W jednym i drugim przypadku w danym kontekście słowo to nie oznacza tego, co przyjęło się, że oznacza – niemniej wciąż jest to użycie zgodne z zasadami systemu językowego.

Dlatego sedno problemu sprowadza się do faktu, że poruszamy się w dwóch nieprzystających uniwersach symbolicznych. Problemem jest tylko ich akceptowalność na poziomie społecznym, gdyż Twoja definicja programowania jest nie tyle niepopularna, co wręcz uznawana za błędną.

komentarz 12 kwietnia 2017 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Przeczytałem pierwsze zdanie i już nie czytam dalej, bo dałeś mi znak że jednak nic nie rozumiesz z tego co napisałem. Są różne definicje, większość z nich odnosi się do innych definicji, tylko po to aby zrozumieć znaczenie danego słowa. W słowniku pwn, nie ma napisane, że programowanie to proces wytwarzania oprogramowania, a taka definicja programowania również istnieje.
3

Przeczytałem pierwsze zdanie i już nie czytam dalej, bo dałeś mi znak że jednak nic nie rozumiesz z tego co napisałem.

Nie no, szacunek do rozmówcy to Ty masz bardzo duży :)

Szkoda, że nie doczytałeś, bo tłumaczę to, czego Ty nawet nie próbujesz zrozumieć w mojej wypowiedzi. No ale skoro z góry zakładasz, że masz rację, to prawdę mówiąc nie ma po co dyskutować ¯\_(ツ)_/¯

komentarz 13 kwietnia 2017 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Tak jak napisałem wcześniej, poczytaj, pomyśl. Jeżeli ktoś twierdzi, że C++ jest lepszy od C, a ktoś nie rozumie tematu rozmowy i zaczyna mówić, że java jest lepsza, no to nie ma sensu takiej wypowiedzi nawet czytać.

6 odpowiedzi

+9 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 12 kwietnia 2017 przez manjaro
Oczywiście że nie.

Programowanie to tworzenie programu. A html służy do tworzenia dokumentu.

W html brak wszystkich typowych elementów języka programowania - zmiennych, pętli, warunków. Brak obiektów, klas, dziedziczenia... Brak interakcji.

Hejterom przypominam że do imitacji tego wszystkiego co wyżej wymieniłem służy css, jquery itd.... Ale nie html.

Jeżeli pisanie w html miałoby być programowaniem to również programowanie trzeba nazwać np pisanie dokumentów w latexu.
2
komentarz 12 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
popieram!
0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2017 przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
HTML jest językiem opisowym, nie napiszesz żadnego programu przy jego wyłącznej pomocy.
0 głosów
0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
edycja 12 kwietnia 2017 przez spamator12
Ja nie wiem, czasami wydaje mi sie, ze jak ktos liznal troche javy czy tam c++ to z gory patrzy na jakis html, css, jq. Przeciez to jest niezla orka. Front end jest tak samo wymagajacy jak back end. Ilosc frameworkow, taskow, testow, hackow, cmsow przeraza. To jest rownie ciezka (nie zawsze taka sama) orka, jak pisanie backa. Malo tego coraz czesciej poszukiwani sa ludzie, ktorzy plynnie umieja przechodzic z jednego do drugiego, bo jest to bardziej efektywne. Front end musi wiedziec o co mniej wiecej chodzi w back end bo wychodzi kaszana.

Na szczescie sa juz wypracowane pewne standardy i wszystkie IE 5-9 powoli odchodza do lamusa, nie trzeba babrac sie tak mocno w ala modernizr, jq, if ie6 itp.

BTW - Zalozenie dotyczy srednio rozbudowanych portali z nastawieniem na dostepnosc przez siec. Wiadomo, ze jak ktos pisze typowy program offline, to nie ma do czynienia z siecia, usability pod uzytkownika malpe, cala otoczka podpiecia kodu pod html, ostylowania css. Z tej tez racji moze wydawac mu sie, ze sa ta rzeczy proste (bo na pewno sa prostsze) i nie wymagajace pracy i czasu (co to, to nie).

Tak troche tak samo jak by powiedziec o sieciowcu, czy adminie ze jak siec/server dziala to on lezy na lezaku z parasolka. No sorry ale ilosc taskow, monitow, sprawdzen i awarii - to dzialajaca siec/server. A je trzeba wykonywac na biezaco i dokladnie.

Poza tym wezmy pod uwage prace np grafika. Niby nie tak ciezka jak front endu, ale musi byc ten efekt wow, a nie kazdy sie nadaje (ja np nie potrafie tego robic, pomimo ze mam dobry gust - potrafie tylko wskazac co jest dobre).

W dzisiejszych czasach kazda praca (poza biurwa i politykiem co zyje z naszej kasy) jest ciezka, czasami sa tylko roznie nagradzane.

P.S. Wystarczy zerknac na dokumentacje aby zobaczyc ile tego jest i ile sie dodaje.
2
komentarz 12 kwietnia 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Przepraszam ale czego dowodzi Twój post? Może to i jest ciężka orka ale programowanie to nie jest.

Można też spojrzeć na to z drugiej strony. Gimnazjalista który liznął podstawy html od razu czuje się "wielkim programistą" ;)
komentarz 12 kwietnia 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
czyste html samo w sobie nie daje duzo, ale jest NIEZBEDNA czescia skladowa czegos wiekszego. To tak samo jak by powiedziec, ze C++ jest do dupy bo nie ma fajerwerkow na stronie.

"Można też spojrzeć na to z drugiej strony. Gimnazjalista który liznął podstawy html od razu czuje się "wielkim programistą" ;) "

oczywiscie, ze tak. Lecz spotkalem malo takich i natychmiast zmieniali poglady. Natomiast odwrotne przypadki sa czeste i rownie blyskawicznie zmieniaja zdanie jezeli maja stycznosc wlasnie z kombem html,css,js,db. Inaczej zyja w blogiej nieswiadomosci.

Moj post mial na celu ukazac, ze zarowno front end jak i back to ciezka orka. A samo znam to i to nijak ma sie do calosci projektu, ktory jest suma technik miedzy innymi HTML. Skoro html jeest niezbedny to trzeba go umiec. A to ze jest prostszy, to cale szczescie, bo nie wyobrazam sobie kogos poczatkujacego kto zasiada przed kompem i trzepie strukture w php. To jest zadanie programistow, uprosci i uprzyjemnic zeczy na tyle aby ludzie, ktorzy nie zajmuja sie tym na codzien mogli korzystac.

Przepraszam ale czego dowodzi Twój post? Może to i jest ciężka orka ale programowanie to nie jest.

Jeśli mówimy o samym HTML, to faktycznie, nie jest. Jeśli mówimy o froncie jako takim, w tym wypadku jest to już jak najbardziej programowanie. 

komentarz 12 kwietnia 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)

IE 5-9 

Powiadasz, ostatnio dostałem task by napisać pewien slider pod IE7, moz3, Opera10, oczwyiście HTML5. Zaznaczę, że to najmniej.

Ale zabawniejsze jest to, że ich API nie ruszy na IE7 na dzieńdobry xD.

komentarz 12 kwietnia 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
No to niezle. Ja pisalem o wiekszosci. Kiedys tak bylo, ze rzeczy byly ze soba niekompatybilne (o czym pewnie doskonale wiesz, robia takie taski), teraz jak masz aktualna przegladarke, to raczej wszystko smiga. Kiedys w dobie ie 5,6,7 to byly cuda i wianki na kiju, bo sie pisalo praktycznie pod kazdego browsera kod:) Jedna firma sobie tak interpretowala, inna inaczej.

Smiem zaryzykowac stwierdzenie, ze wiekszosc front endowcow mogla by sobie nie poradzic z dzialajaca strona na wszystkie browsery. Ba... sam robilem w przeciagu kilku lat cos do max IE8 z obsluga validatorow/specyfikacji i responsiv. NA SZCZESCIE! :) Bo te wszystkie csspie, ie7.js zreszta dlatego jquery zyskal taka popularnosc wraz z modernizr itp. frameworkami.

Teraz wszystko jest troche prostsze - pod wzgledem kompatybilnosci. Jak by taki C# dzialal na moz inaczej niz na IE a jeszcze inaczej na Opera i z bledami na Safari to bylby raban :)
1

Ba... sam robilem w przeciagu kilku lat cos do max IE8 z obsluga validatorow/specyfikacji i responsiv

Zgadza się, ale wracasz do "niefajnych rzeczy". No chyba, że dociągniesz specyfikacje dla interfejsu HTMLElement po przez prototype. :)

Bo te wszystkie csspie, ie7.js zreszta dlatego jquery zyskal taka popularnosc wraz z modernizr itp. frameworkami.

No to jest zaleta jQuery ;) (Jedna z niewielu zalet). Ale by obsłużyć IE7, to muszę korzystać z starszej wersji jQuery. Imo, mogę wrzucać po przez System.js. Ale raczej pójde po najmniejszej lini oporu.

Teraz wszystko jest troche prostsze - pod wzgledem kompatybilnosci. Jak by taki C# dzialal na moz inaczej niz na IE a jeszcze inaczej na Opera i z bledami na Safari to bylby raban :

No opera nadgoniła jeżeli chodzi o standard obsługi ES6. IE zapomnij xD. Dzięki bogu Safari nie ma specyfikacji xd.

No opera nadgoniła jeżeli chodzi o standard obsługi ES6.

A co miała nadganiać, skoro Opera jakiekolwiek wsparcie dla ES6 uzyskała razem z przejściem na Blinka?

Dzięki bogu Safari nie ma specyfikacji xd.

Rzeknę tak: w codziennej pracy mam zdecydowanie więcej problemów z Safari niż Edge czy – TAK – IE. 

A co miała nadganiać, skoro Opera jakiekolwiek wsparcie dla ES6 uzyskała razem z przejściem na Blinka?

Wiesz jak to ostatnio testowałem jedno API na Operze. Spodziewałem się million błędów. A tu prosze, ruszyło bez problemu. Byłem zaskoczony, na Operę raczej się psioczyło albo inaczej miała łatkę "nie nowoczesnej" przeglądarki.

Rzeknę tak: w codziennej pracy mam zdecydowanie więcej problemów z Safari niż Edge czy – TAK – IE. 

Nie wiedziałem , że może być jeszcze gorzej xd. Emulujesz safari na Mac, czy sprawdzasz czy tej na windows?

Byłem zaskoczony, na Operę raczej się psioczyło albo inaczej miała łatkę "nie nowoczesnej" przeglądarki.

Ło panie, z jakiego pan alternatywnego uniwersum tu przybył? :D Opera była swego czasu nazywana "Crockfordem wśród przeglądarek". Silnik Presto jako jedyny ściśle się trzymał specyfikacji. Ba, prawie całe community webdevowe w Polsce siedziało na Operze (patrz: osiolki.net choćby). A potem nadeszły czasy Opery na Blinku, ehh…

Emulujesz safari na Mac, czy sprawdzasz czy tej na windows?

Mam maka po prostu. Safari na Windows to trup większy od IE6. 

komentarz 13 kwietnia 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
Dokladnie, Opera byla swego czasu przegladarka doskonala. Do teraz mam 12.15 na dysku. Gesty, szybkosc, zgodnosc ahhhh. Potem jak czesc ekipy odeszla, to opera zrobila sie mydlana - poszla MOIM zdaneim nie w tym kierunku, ale porzucili presto - teraz nie da sie na tym przegladac stron.

reszta teamu zrobila Vivaldi - calkiem fajna do przegladania, niestety development tools musi dostac mase milosci, bo sie nie nadaje do pracy.

Cos mi sei obilo o uszy, ze chinczycy lykneli stara opere, moze poprawia silnik, kto wie.

BTW https://github.com/prestocore/browser - przez jakis czas byla dostepna, teraz cos sprawdzaja...
0 głosów
odpowiedź 12 kwietnia 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Języki HTML i CSS to KODY a nie programowanie. Wymagające ale KODY
1

Akurat HTML + CSS3 jest Turing complete ;)

–1 głos
odpowiedź 12 kwietnia 2017 przez niezalogowany

HTML, ang. HyperText Markup Language, inform. język programowania  (...)

programowanie, inform. działanie polegające na konstruowaniu programów w języku programowania;

język programowania, inform. narzędzie do formułowania programów dla komputerów;

program [gr.], inform. przepis jednoznacznie określający ciąg czynności, które mają być wykonane przez komputer.

programować

1. «pisać programy komputerowe»

źródło: pwn.pl

Tak.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,398 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 612 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 1,327 wizyt

92,117 zapytań

140,779 odpowiedzi

317,774 komentarzy

61,436 pasjonatów

Advent of Code 2023

Top 15 użytkowników

1. 1014p. - Łukasz Eckert
  2. 1002p. - Dawid128
  3. 951p. - Mikbac
  4. 943p. - Michal Drewniak
  5. 933p. - rucin93
  6. 926p. - sefirek
  7. 887p. - CC PL
  8. 882p. - Adrian Wieprzkowicz
  9. 869p. - TheLukaszNs
  10. 865p. - Eryk Andrzejewski
  11. 850p. - nidomika
  12. 817p. - Arkadiusz Waluk
  13. 813p. - Henry Saele
  14. 802p. - 13NOONE37
  15. 794p. - the Bielsky
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Uwaga - w dniach od 02.12 do 08.12 trwają Mikołajki (książki drukowane mają rabat -35%, ebooki do -45%). Zaś dodatkowy, specjalny kod zniżkowy: HELMIKOLAJ-10 dla naszych Widzów zapewni Wam oszczędność -10zł dla zamówień powyżej 70zł! Warto korzystać!

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...