• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Moich lamerskich kilka pytań o Node.js

Object Storage Arubacloud
+5 głosów
2,171 wizyt
pytanie zadane 11 kwietnia 2017 w JavaScript przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
edycja 11 kwietnia 2017 przez jpacanowski
Witam,

Mam kilka pytań odnośnie Node.js, jako że dopiero raczkuję w tym temacie...

1) Jaki polecacie framework? Express.js, czy Hapi.js? I dlaczego akurat ten, a nie inny?

2) Jaką polecacie bazę danych do CMSa w Node.js? Czy MySQL będzie całkiem OK?

3) Czy znacie jakiś tutek jak powinien wyglądać projekt w Hapi / Express? Chodzi mi o poprawną strukturę plików i kodu.

4) Czy zwykły VPS (korzystam z Mintshost.pl) wystarczy do zabawy w Node.js? Wystarczy tylko zainstalować Node.js i tyle?

5) Znacie jakiś darmowy serwer pod Node.js? Słyszałem coś o Heroku... Czy będzie można na nim również postawić statyczne strony internetowe, jak i projekty w PHP? Jaki jest haczyk, że Heroku oferuje darmowe konto? Node.js only?

6) Jest jakiś sens napisać CMS w Node.js zamiast w PHP? Jakieś minusy / zalety tego będą?

7) Czy jest sens uczyć się Node.js? Czy to przyszłość?

8) Do czego Node.js się najlepiej nadaje, a do czego najmniej?

Z JavaScript chcę związać swoją przyszłość...
komentarz 11 kwietnia 2017 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)
Na Heroku mozna bardzo latwo postawic strone na PHP. Sam sie na tym ucze. Z reszta niestety nie pomoge. I z tego co wiem haczyka zadnego nie ma. Masz po prostu ograniczone konto darmowe.

3 odpowiedzi

+7 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

1) Jaki polecacie framework? Express.js, czy Hapi.js? I dlaczego akurat ten, a nie inny?

Hapi.js ma bardzo fajne biblioteki (joi <3) i jest łatwiejsze w obsłudze niż express.js, który się po prostu składa z klocków.

2) Jaką polecacie bazę danych do CMSa w Node.js? Czy MySQL będzie całkiem OK?

Rzeknę tak: każda, do której są biblioteki, będzie OK. Z MySQL się bardzo fajnie pracuje w node.js przy pomocy np. Sequelize.

3) Czy znacie jakiś tutek jak powinien wyglądać projekt w Hapi / Express? Chodzi mi o poprawną strukturę plików i kodu.

Na Type Of Web trochu jest.

4) Czy zwykły VPS (korzystam z Mintshost.pl) wystarczy do zabawy w Node.js? Wystarczy tylko zainstalować Node.js i tyle?

No w sumie to tak.

5) Znacie jakiś darmowy serwer pod Node.js? Słyszałem coś o Heroku... Czy będzie można na nim również postawić statyczne strony internetowe, jak i projekty w PHP? Jaki jest haczyk, że Heroku oferuje darmowe konto? Node.js only?

Heroku powinno się nadać, z polskich jest ct8.pl.

6) Jest jakiś sens napisać CMS w Node.js zamiast w PHP? Jakieś minusy / zalety tego będą? 

Node.js IMO jest idealny do aplikacji real-time, w tradycyjnych rozwiązaniach nie ma jakichś super mega zalet ponad PHP.

7) Czy jest sens uczyć się Node.js? Czy to przyszłość?

Node.js jest centrum sporego, JS-owego ekosystemu – czy to backendu, czy frontendu. Tak po prawdzie dzisiaj bez choćby podstawowej znajomości node.js jest cienszko.

 8) Do czego Node.js się najlepiej nadaje, a do czego najmniej?

Jak już pisałem real-time. A najmniej do… tworzenia wydajnych aplikacji desktopowych (patrz: Atom). 

komentarz 11 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

No w sumie to tak.

No właśnie to nie takie łatwe podobno ;(
Apka pada podobno jak zamkniesz terminal.

komentarz 11 kwietnia 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

No to screen albo specjalizowane rozwiązania typu forever.

komentarz 11 kwietnia 2017 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)
albo po prostu nohup :D
komentarz 11 kwietnia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Ja używam pm2 https://github.com/Unitech/pm2, do uruchamiania rzeczy produkcyjnych na serwerze.
komentarz 11 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Wow, dzięki za polecenie pm2...
komentarz 11 kwietnia 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
polecam sluchac goscia - ma wiedze i dosw.
komentarz 12 kwietnia 2017 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)

Hapi.js ma bardzo fajne biblioteki (joi <3)

No ale tego możesz użyć też w Ekspressie.

komentarz 12 kwietnia 2017 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
Mogę, ale AFAIR Express.js nie ma takiej fajnej integracji przy walidacji parametrów żądania.
komentarz 22 kwietnia 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Po długim researchu ostatecznie wybrałem framework Adonis.js - to taki Laravel-style framework...

http://adonisjs.com/

const Route = use('Route')
const User = use('App/Model/User')

Route.get('/', function * (request, response) {
  const users = yield User.all()
  response.json(users)
})

Uważam, że to dobry wybór... ;)

+5 głosów
odpowiedź 11 kwietnia 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)

Odrobinę już siedzę w Nodejs i z tego, co wiem, to mogę co na niektóre pytania odpowiedzieć.

  1. Z tym, że na pierwsze  nie. Używałam Express, teraz się bawię Hapi i jest ok. Nie mam jakiś preferencji, niech Ci odpowie ktoś, kto dłużej w tym siedział. 
  2. Powiem szczerze, że nigdy mi do głowy nie przyszło, żeby do Node korzystać z jakiejkolwiek bazy SQL. Zazwyczaj jest to baza, która przechowuje rekordy w naturalnym dla js formacie Json jak MongoDb albo Couchem. Ale jeśli chcesz, to możesz. 
  3. Jeśli chodzi o pliki, to express miał jakiś generator, który co to sam tworzył. Ja korzystałam tylko z dokumentacji. 
  4. Tak poradzi sobie, instalujesz node, uruchamiasz aplikację o jest. 
  5. Ja mam Linuksa o do nauki używam lokalnego serwera. Aplikacje stawiam na vps i działa. 
  6. Nie wiem, 
  7. Myślę, że jest sens, ja napisałam kilka mniejszych lub większych apek w Node. Po prostu mi podpasował. Kiedy widzę, że w js można napisać wszystko, to myślę że jakąś tam przyszłość jest. 
  8. Node jest dobre do aplikacji w czasie rzeczywistym, np chatów i innych tego typu. Mi się wygodnie w nim pisze REST API i tym podobne rzeczy. Osobiście rzadko pisze tradycyjne strony www, częściej jakieś pokręcone aplikacje. 

Mam nadzieję, że chociaż trochę pomogłam. Pozdrawiam 

 

komentarz 11 kwietnia 2017 przez spamator12 Nałogowiec (28,230 p.)
node.js (js) nadaje sie glownie do real time, oczywiscie inne jezyki tez, ale nie tak dobrze. Natomiast cala reszte - czyli zdecydowana wiekszosc zrobisz bez problemu w javie, php, python czy czym tam chcesz. Czy ludzie potrzebuja aplikacji real-time? Tak naprawde nie bardzo. Jakies mega serwisy, serwery pseudo gierek online na browser, streaming, tak owszem tam to sie przydaje, ale cala reszta (czyli zdecydowana wiekszosc firmowych stron, intranetow, blogow) ze spokojem pojedzie na np php jak do tej pory - czyli za mniejsze pieniadze, mniejszym kosztem, jako lepiej sprawdzone.

Ale oczywiscie warto przyjzec sie node, bo moze kiedys sie do jakiegos projektu przyda.
+1 głos
odpowiedź 12 kwietnia 2017 przez kap Stary wyjadacz (11,620 p.)

Jaki polecacie framework? Express.js, czy Hapi.js? I dlaczego akurat ten, a nie inny?

Nie mam doświadczenia z Hapi, pomijając to - Express jest najpopularniejszy i całkiem przyjemny, najłatwiej znaleźć w nim pracę. A tak w ogóle to Koa 2 :P

Jaką polecacie bazę danych do CMSa w Node.js? Czy MySQL będzie całkiem OK?

Dobór bazy zawsze zalezy od tego jaki charakter mają dane, które chcesz przechowywać (o ile w ogóle baza potrzebna).

Czy znacie jakiś tutek jak powinien wyglądać projekt w Hapi / Express? Chodzi mi o poprawną strukturę plików i kodu.

Tu masz fajną strukturę: https://blog.risingstack.com/node-js-project-structure-tutorial-node-js-at-scale/ (ja mam w projektach trochę inną ze względu na mikroserwisy). Ogólnie polecam cała serię "Node.js at Scale".

Czy zwykły VPS (korzystam z Mintshost.pl) wystarczy do zabawy w Node.js? Wystarczy tylko zainstalować Node.js i tyle?

Wystarczy. Co do deploymentu to lepiej schować Node.js za reversed proxy.

Czy jest sens uczyć się Node.js? Czy to przyszłość?

Tak.

Do czego Node.js się najlepiej nadaje, a do czego najmniej?

"Real time web" (ni mylić z prawdziwym real-time), api JSONowe, mikroserwisy i w zasadzie do większości rzeczy da radę. Słabo się nadaje do wymagających obliczeniowo aplikacji.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 200 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2020 w JavaScript przez Bakkit Dyskutant (7,600 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 325 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2022 w JavaScript przez KubaLaska Początkujący (350 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 275 wizyt

92,552 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,534 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...