• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przeniesienie diva na samą górę.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,392 wizyt
pytanie zadane 10 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez Mateusz Bogumił Obywatel (1,380 p.)

Witam. Przybywam z kolejnym problemem. Tym razem chcę przenieść diva banner na samą górę. 
Prosiłbym też o napisanie dlaczego tak się działo i jak temu zapobiegliście.

<html>
 <meta charset="utf-8" />
 <link href='https://fonts.googleapis.com/css?family=Lato:400,100|Josefin+Sans:400,100&subset=latin,latin-ext' rel='stylesheet' type='text/css'>
 <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
</head>

<body>
	<div class="nav">
		<div class="bcgnav">
			<div class="button"></div>
		</div>
	</div>
	<div class="kanaly">
		<div class="bcgkanaly"></div>
	</div>
	<div class="container">
		<div class="banner"></div>
		<div class="info"></div>
		<div class="footer"></div>
	<div>
</body>
</html>
body
{
	background-color: #303030;
	color: #ffffff;
	font-family: 'Lato', sans-serif;
	font-size: 20px;
}

.container
{
	width: 1000px;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
}

.nav
{
	width: 200px;
	height: 100%;
	background-color: red;
	float: left;
}

.kanaly
{
	width: 200px;
	height: 100%;
	background-color: green;
	margin-left: auto;
}

.bcgnav
{
	width: 150px;
	height: 100%;
	background-color: blue;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
}

.bcgkanaly
{
	width: 150px;
	height: 100%;
	background-color: blue;
	margin-left: auto;
	margin-right: auto;
}

.banner
{
	height: 400px;
	background-image: url("banner.jpg");
	margin-bottom: 500px;
}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 10 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
to już trzeba poczytać o pozycjonowaniu elementów w CSS ;)
do diva musisz dodać position: absolute i top: 0;
wtedy div będzie pozycjonowany względem body i zostanie przeniesiony na samą górę body
komentarz 10 kwietnia 2017 przez pablop76 VIP (123,120 p.)
Witam. O co chodzi?. Jest na górze pojemnika .container tak jak powinno być.

Wyżej jest .nav i .kanaly. Gdzie więc ma być wyżej?

Taka jest struktura html.

I co to są wysokości 100%;(100% czego ?)Czy to ma być one-page.
komentarz 10 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
ja zrozumiałam to tak jakby autor tego pytania chciał wymusić ustawienie .banner na samą górę dokumentu mimo, że w html znajduje się on niżej, dlatego napisałam o pozycjonowaniu :p
chociaż w HTML mógłby dać banner po prostu na samej górze, a jeśli chciał mieć banner na górze diva .container to nie wiem po co to pytanie w ogóle zostało zadane
komentarz 10 kwietnia 2017 przez Mateusz Bogumił Obywatel (1,380 p.)
Przecież jest na samym dole 0_0
komentarz 10 kwietnia 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
no to position: absolute nie pomogło?
czy o co Ci chodziło? :p
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2017 przez marcin99b Szeryf (82,080 p.)
Nie wiem dokładnie co chcesz zrobić, ale to raczej odpowiedniego umieszczenia float'ów i clear: both w css
jeśli chcesz żeby elementy były do siecie "przyklejone" z np lewej, każdemu dajesz float:left
Jeśli element ma być ułożony niżej niż poprzedni (domyślnie), dajesz clear:both
komentarz 10 kwietnia 2017 przez Mateusz Bogumił Obywatel (1,380 p.)
nie chce niżej tylko wyżej :D

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 344 wizyt
pytanie zadane 4 listopada 2018 w Sieci komputerowe, internet przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,508 wizyt

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,561 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...