• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Praktyczna znajomość języka.

Object Storage Arubacloud
+1 głos
438 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Jonach Nowicjusz (130 p.)
Witam, wiem, że pytanie jest bardzo ogólne, ale też nie wymagam szczególnie szczegółowej odpowiedzi. Po prostu, przeglądając różne oferty praktyk informatycznych, często natykam się na sformułowanie "Praktyczna znajomość języka ..." w ramach wymagań.

Czy ktoś mógłby pokrótce, skrótowo, bo inaczej się nie da, wiem (chociaż konkretny przykład też byłby mile widziany), opisać co zawiera w sobie to wymaganie na przykładzie Java lub C/C++?

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2017 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
Wymyśl jakiś program, który coś robi (najlepiej żeby łączył się z jakimś serwerem i bazą danych) i go zrób, w postaci najlepiej programu okienkowego, lub (java to umożliwia) backendu na jakiejś stronie.

To jest właśnie praktyczne użycie języka. Jako przykładowy projekt na bazie moge podać system ewidencji pracowników, albo jakiś sklep internetowy. Robiąc sklep internetowy nie tylko dowiesz się jak przesyła się dane, ale też jak to wszystko zabezpieczyć, w podstawowym zakresie ale zawsze coś.
Praktycznym programowaniem na pewno nie są często używane do ćwiczeń (zazwyczaj w szkole) programy konsolowe, bo one uczą jak użyć jakiegoś jednego elementu języka. Programowanie praktyczne to umiejętność łączenia elementów języka tak, aby powstał program który jest w stanie robić określone zadania, im bardziej złożone tym lepiej dla ciebie, bo więcej umiesz, a pracodawcy bardziej na tobie zależy.

Przydałaby się także znajomość zasad SOLID (jak pisać żeby ludzie pracujący z twoim kodem się nie wkurzali), oraz podstawy testów jednostkowych i integracyjnych. Dość cenną umiejętnością jest także kontrola wersji, do której zazwyczaj używa się narzędzia Git.
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
C++: obiektowość, umiejętność dzielenia projektu na pliki, znajomość struktur danych (drzewo binarne, stos, sterta, lista, kolejka, wektor), znajomość podataw języka i ogólnie przyjetego programowania, umiejętność wykorzystania języka.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 320 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2021 w Java przez XavRock Obywatel (1,390 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 125 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2020 w Ogłoszenia, zlecenia przez W0L1N Nowicjusz (240 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,637 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...