• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

System komentarzy walidacja danych i odstępy

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
96 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2017 w PHP przez mordimer Mądrala (5,720 p.)

Witam napisałem prosty system komentarzy ... wszystko pięknie działa ale mam jeden mały problem ...

przed zapisem treści komentarza do bazy całość przepuszczam przez coś takiego:

$text_comment = htmlentities($text_comment,ENT_QUOTES,"UTF-8");

Wiadomo wszystkie śmieci co ktoś będzie dodawać chce zamienić na encje już przed zapisem do bazy. 

Działa to oczywiście tylko chciałbym mieć możliwość dodawania/wyświetlania przerw/enterów ...

tzn jak mam jakąś text-area do dodawania komentarza i wpisze coś takiego w komentarzu:

cześć jestem pierwsza linia  

cześć jestem druga linia

cześć jestem trzecia linia  

to potem po wyświetleniu komentarza powiedzmy w ten sposób:

<div class="post-description">
      <p><?php echo $key['comment_text']; ?></p>
</div>

dostaję coś takiego:

cześć jestem pierwsza linia cześć jestem druga linia cześć jestem trzecia linia  

W bazie dane zapisują się z uwzględnieniem tych "enterów" tylko jak to wyświetlić po wyciągnieciu komentarza z bazy ? 

Drugie pytanie czy ta funkcja htmlentities() jest dobrym rozwiązaniem w przypadku systemu komentarzy ? czy może istnieje lepsze i równe bezpieczne rozwiąznie bo np chciałbym dodać możliwość dodawania pełnoprawnego linku a nie zamieniać go na encje ... bo w tym przypadku to jedyne co mi wpadło do głowy to po przepuszczeniu komentarza przez htmlentities() znów sprawdzić całość wyrażeniem regularnym czy nie ma gdzieś linku i gdy jest to zamienić go znów z encji (&lt;a href=&quot;strona.pl&quot;&gt;link&lt;/a&gt;) na <a href="strona.pl">link</a> i w takiej postaci zapisać do bazy ... z góry dziękuje za wszelkie sugestie pozdrawiam :]

 

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2017 przez Assasz Nałogowiec (30,460 p.)
komentarz 9 kwietnia 2017 przez mordimer Mądrala (5,720 p.)
Dzięki :]

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 245 wizyt
pytanie zadane 3 września 2020 w JavaScript przez Hub ert Nowicjusz (170 p.)
–1 głos
0 odpowiedzi 355 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2019 w PHP przez Alan Kruszyński Obywatel (1,410 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 323 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2022 w PHP przez AgentTecza Obywatel (1,810 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...