• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Błąd MYSQL lub PHP

Object Storage Arubacloud
0 głosów
853 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2017 w SQL, bazy danych przez SkibaMaster Nowicjusz (200 p.)
edycja 8 kwietnia 2017 przez SkibaMaster

Witam mam problemsad wyskakuje mi błąd: Informacja developerska: Exception: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near ')' at line 1 in /home/u948442024/public_html/zyro/rejestracja.php:132 Stack trace: #0 {main}   

Nie znam tak bardzo PHP i MySQL proszę o pomoc z góry dzięki smiley

 

 

Mój kawałek kodu : 


 
<?php

session_start();


$email = $_SESSION['email9'];
$nick = $_SESSION['nick9'];
$haslo1 = $_SESSION['hslo9'];
    if (isset($_POST['email']))
    {
        //Udana walidacja? Za&#322;ó&#380;my, &#380;e tak!
        $wszystko_OK=true;
        
        //Sprawd&#378; poprawno&#347;&#263; nickname'a
        $nick = $_POST['nick'];
        
        //Sprawdzenie d&#322;ugo&#347;ci nicka
        if ((strlen($nick)<3) || (strlen($nick)>20))
        {
            $wszystko_OK=false;
            $_SESSION['e_nick']="Nick musi posiada&#263; od 3 do 20 znaków!";
        }
        
        if (ctype_alnum($nick)==false)
        {
            $wszystko_OK=false;
            $_SESSION['e_nick']="Nick mo&#380;e sk&#322;ada&#263; si&#281; tylko z liter i cyfr (bez polskich znaków)";
        }
        
        // Sprawd&#378; poprawno&#347;&#263; adresu email
        $email = $_POST['email'];
        $emailB = filter_var($email, FILTER_SANITIZE_EMAIL);
        
        if ((filter_var($emailB, FILTER_VALIDATE_EMAIL)==false) || ($emailB!=$email))
        {
            $wszystko_OK=false;
            $_SESSION['e_email']="Podaj poprawny adres e-mail!";
        }
        
        //Sprawd&#378; poprawno&#347;&#263; has&#322;a
        $haslo1 = $_POST['haslo1'];
        $haslo2 = $_POST['haslo2'];
        
        if ((strlen($haslo1)<8) || (strlen($haslo1)>20))
        {
            $wszystko_OK=false;
            $_SESSION['e_haslo']="Has&#322;o musi posiada&#263; od 8 do 20 znaków!";
        }
        
        if ($haslo1!=$haslo2)
        {
            $wszystko_OK=false;
            $_SESSION['e_haslo']="Podane has&#322;a nie s&#261; identyczne!";
        }    

        $haslo_hash = password_hash($haslo1, PASSWORD_DEFAULT);
        
        //Czy zaakceptowano regulamin?
        if (!isset($_POST['regulamin']))
        {
            $wszystko_OK=false;
            $_SESSION['e_regulamin']="Potwierd&#378; akceptacj&#281; regulaminu!";
        }                
        
        //Bot or not? Oto jest pytanie!
        $sekret = "6LcY5gkUAAAAAAvuM0K951l6Da-nwL75CsPKYbei";
        
        $sprawdz = file_get_contents('https://www.google.com/recaptcha/api/siteverify?secret='.$sekret.'&response='.$_POST['g-recaptcha-response']);
        
        $odpowiedz = json_decode($sprawdz);
        
        if ($odpowiedz->success==false)
        {
            $wszystko_OK=false;
            $_SESSION['e_bot']="Potwierd&#378;, &#380;e nie jeste&#347; botem!";
        }        
        
        //Zapami&#281;taj wprowadzone dane
        $_SESSION['fr_nick'] = $nick;
        $_SESSION['fr_email'] = $email;
        $_SESSION['fr_haslo1'] = $haslo1;
        $_SESSION['fr_haslo2'] = $haslo2;
        if (isset($_POST['regulamin'])) $_SESSION['fr_regulamin'] = true;
        
        require_once "connect.php";
        mysqli_report(MYSQLI_REPORT_STRICT);
        
        try 
        {
            $polaczenie = new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
            if ($polaczenie->connect_errno!=0)
            {
                throw new Exception(mysqli_connect_errno());
            }
            else
            {
                //Czy email ju&#380; istnieje?
                $rezultat = $polaczenie->query("SELECT id FROM uzytkownicy WHERE email='$email'");
                
                if (!$rezultat) throw new Exception($polaczenie->error);
                
                $ile_takich_maili = $rezultat->num_rows;
                if($ile_takich_maili>0)
                {
                    $wszystko_OK=false;
                    $_SESSION['e_email']="Istnieje ju&#380; konto przypisane do tego adresu e-mail!";
                }        

                //Czy nick jest ju&#380; zarezerwowany?
                $rezultat = $polaczenie->query("SELECT id FROM uzytkownicy WHERE user='$nick'");
                
                if (!$rezultat) throw new Exception($polaczenie->error);
                
                $ile_takich_nickow = $rezultat->num_rows;
                if($ile_takich_nickow>0)
                {
                    $wszystko_OK=false;
                    $_SESSION['e_nick']="Istnieje ju&#380; gracz o takim nicku! Wybierz inny.";
                }
                
                if ($wszystko_OK==true)
                {
                    //Hurra, wszystkie testy zaliczone, dodajemy gracza do bazy
                    
                    if ($polaczenie->query("INSERT INTO uzytkownicy VALUES (NULL, '$nick', '$haslo_hash', '$email', 10, 50000, 20, now() + INTERVAL 7 DAY , 5, 10, 0, 'Gracz',)"))
                    {
                        $_SESSION['udanarejestracja']=true;
                        header('Location: witamy.php');
                    }
                    else
                    {
                        throw new Exception($polaczenie->error);
                    }
                    
                }
                
                $polaczenie->close();
            }
            
        }
        catch(Exception $e)
        {
            echo '<span style="color:red;">B&#322;&#261;d serwera! Przepraszamy za niedogodno&#347;ci i prosimy o rejestracj&#281; w innym terminie!</span>';
            echo '<br />Informacja developerska: '.$e;
        }
        
    }
    
    
?>

 

komentarz 8 kwietnia 2017 przez Szymon Ciompała Mądrala (6,280 p.)
przeniesione 8 kwietnia 2017 przez Arkadiusz Waluk
https://forum.pasja-informatyki.pl/faq#jak-wstawic-kod-zrodlowy

To na początek, bo strasznie żle sie to czyta

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
[...] 'Gracz',)"

Tego przecinka przed zamknięciem nawiasu w zapytaniu nie powinno być.

0 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2017 przez seba Dyskutant (8,900 p.)
Może tak ma być nwm ale masz 8 linijke "hslo9" i czy tak ma byc?

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 499 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2016 w PHP przez EasyPeasy Użytkownik (550 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 297 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2016 w SQL, bazy danych przez MłodyPasjonat Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 545 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2022 w SQL, bazy danych przez zbiku25 Bywalec (2,940 p.)

92,552 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,534 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...