• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy mój kod html jest poprawnie napisany?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
475 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez Kumixx Początkujący (250 p.)
zmienione kategorie 6 kwietnia 2017 przez Kumixx
<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta name="viewport" content="width=device-width">
	<title>menescots</title>
	<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon"/>
	<link rel="icon" href="favicon.ico" type="image/x-icon"> 
	<meta name="description" content="Amatorsko zajmuję się fotografią od 2015 roku. Moje zdjęcia od początku staram się utrzymać w trzech kolorach czyli czarnym, białym i czerwonym." />
	<meta name="keywords" content="fotografia" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=sdge,chroome=1" />
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"/>
	<link rel="stylesheet" href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Raleway">
    <link rel="stylesheet" href="https://cdnjs.cloudflare.com/ajax/libs/font-awesome/4.7.0/css/font-awesome.min.css">
	<link rel="shortcut icon" type="image/x-icon" />
	<style>
		img{padding: 6px}
	</style>

	<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.4/jquery.min.js"></script>
	<script src="jquery.scrollTo.min.js"></script>
	<script>
		
		jQuery(function($)
		{
			//zresetuj scrolla
			$.scrollTo(0);
			$('#link').click(function() { $.scrollTo($('#maskicrt'), 500); });
			$('.scrollup').click(function() { $.scrollTo($('body'), 600); });
		}
		);
		
		//pokaż podczas przewijania
		$(window).scroll(function()
		{
			if($(this).scrollTop()>700) $('.scrollup').fadeIn();
			else $('.scrollup').fadeOut();
		}
		);
	</script>
		
</head>

<body>

	
	<a href="#" class="scrollup"></a>
	
		<div id="header"> 
		</div>

		<div class="nav">
			<ul>
				<li><a href="#Zdjęcia">Zdjęcia</a></li>
				<li><a href="#O-mnie">O mnie</a></li>
				<li><a href="#Kontakt">Kontakt</a></li>
			</ul>
		</div>
		
		<section class="section" id="Zdjęcia">
			<h3></h3>
			<br/><br/><br/><br/><br/>
			<p align="center">
				<img src="jmg/IMG_4842.jpg" alt="Zdjęcie" style="width:40%" /></a>
				<img src="jmg/FullSizeRddender (8).jpg" alt="Zdjęcie" style="width:40%" /></a>
				<img src="jmg/FullSizeRebfbfnder (3).jpg" alt="Zdjęcie" style="width:40%" /></a> 
				<img src="jmg/FullSizzzzzeRender (4).jpg" alt="Zdjęcie" style="width:40%" /></a>
				<img src="jmg/FullSizeRender (3)22.jpg" alt="Zdjęcie" style="width:40%" /></a>
				<img src="jmg/FullSizeRender (4).jpg" alt="Zdjęcie" style="width:40%" /></a>
				<img src="jmg/FullSizeRender wall.jpg" alt="Zdjęcie" style="width:80.5%" /></a>
				<img src="jmg/cdsafds.jpg" alt="Zdjęcie" style="width:40%" /></a>
		</section>
		<br/><br/><br/><br/><br/>
		<div id="container">
			<section class="section" id="O-mnie">
				<h2>O mnie</h2>
				<br>
				<h5><p>Mam na imię Agata. Amatorsko zajmuję się fotografią od 2015 roku. Moje zdjęcia od początku kiedyś i jaka jestem teraz.
				Chciałabym żeby ktoś w przyszłości nazwał owoce mojej pracy sztuką.</p></h5><br/>
				<p><h4>Zdjęcia obrabiane są w</h4>
				<br>
					<ul type="circle" style="color: black">
					<h5><li><span style="color: grey">Adobe Photoroom v5</span></li></h5>
					<h5><li><span style="color: grey">Moldiv </span></li></h5>
					<h5><li><span style="color: grey">Corel photo paint v5</span></li></h5>
					<h5><li><span style="color: grey">Photoscape</span></li></h5>
					</ul></p>
			</section>
			<br/><br/>
			<section class="section" id="Kontakt">
				<h2>Kontakt</h2>
				<br>
				<h5>
				<p>heczko962@gmail.com</p>
				</br>
				<p>artisticmeh@gmail.com</p>
				</h5>
			</section>
		</div>
		
		<br/><br/>
		
		<div id="footer" >
			&copy; 2017 by heczko All rights reserved
		</div>
		

</body>

</html>

Cześć przychodzę z pytaniem o zapis kodu, jestem dopiero początkującym więc nie jestem pewna czy kod jest poprawnie zapisany a chciałabym założyć pierwszą własną stronę. Oto kod html

 
 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2017 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
wybrane 6 kwietnia 2017 przez Kumixx
 
Najlepsza
Jeśli chodzi o zabawę z pierwszą stroną, to nie widzę żadnego problemu. W takiej sytuacji wystarczy że wszystko działa tak jak powinno.
W przyszłości możesz dodać różne elementy uproszczające kod.
Na przykład w pewnym miejscu masz sporo tagów <br>, możesz je zastąpić większym marginesem w pliku CSS.
Na pewno masz albo będziesz mieć spore, powtarzające się elementy, w których dość często trzeba zmieniać tekst, można dać je do JavaScriptu, aby ten sam kod pojawiał się na każdej stronie w wersji, która jest opisana w jednym pliku.
Ale to są takie elementy, które przychodzą z doświadczeniem.

Jak coś zacznie ci przeszkadzać, sprawdzisz jak można to uprościć, aby tracić mniej czasu.
+Staraj się przewidzieć problemy, jakie mogą wynikać z takiej budowy strony, jedną z moich pierwszych większych stron był projekt do szkoły - portal z listą uczelni w regionie, wybrałem tam 23 szkoły, każda miała swój plik html, który uzupełniałem samemu. Podczas zmiany jakiegoś tekstu w menu, musiałem zmieniać 24 pliki html, chcąc zmienić kolejność elementów, musiałem podmieniać 24 pliki itd. Gdybym użył skryptów, większość tych czasochłonnych elementów mógłbym zastąpić jednym skryptem, w którym co najwyżej bym zmieniał kilka linijek tekstu, chcąc wprowadzić zmianę.

Ale tak jak mówiłem, to przychodzi z wiekiem, dopiero po jakimś czasie dowiesz się "jak to powinno się robić", nie warto  odkładać publikację na później.
komentarz 6 kwietnia 2017 przez Kumixx Początkujący (250 p.)
Dziękuję serdecznie za odpowiedź :D
komentarz 6 kwietnia 2017 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)

No i przydałoby się zmienić kategorie postu, powinno to być w html/css a nie sieci komputerowe, wtedy więcej osób ogarniających ten temat dowie sie, że ktoś zadał takie pytanie.

komentarz 6 kwietnia 2017 przez Kumixx Początkujący (250 p.)
Mam właśnie z tym problem bo "html/css" nie wiem dlaczego ale nie mam w kategoriach
komentarz 6 kwietnia 2017 przez marcin99b Szeryf (82,180 p.)
programowanie -> html i css
Troche zła kategoria, bo html i css to nie jest programowanie, jednak z drugiej strony szkoda dodawać nową dla takiego czegoś.
komentarz 6 kwietnia 2017 przez Kumixx Początkujący (250 p.)
Bardzo dziękuję za pomoc :D
+3 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2017 przez krzysiuup Obywatel (1,140 p.)
edycja 6 kwietnia 2017 przez krzysiuup
  1. Dobrą praktyką jest wrzucanie skryptów na koniec body. Masz wtedy pewność, że skrypt nie odwoła się do niewczytanego jeszcze elementu w DOM.
  2. Zamiast robienia odstępów za pomocą <br />, lepiej użyć margin-top/bottom.
  3. sekcja z id="Kontakt" powinna być zastąpiona przez element <address>, a dane kontaktowe w formie listy słownikowej (znacznik<dl>)
  4. Nie polecam używać atrybutu style, a zamiast tego trzymać style w osobnym pliku .css. Do stylizowania używać jedynie klas, id pełnią inną funkcję.
  5. Zasadniczo nagłówki h1 - h5 służą do budowania tzw. outline dokumentu. Jest to taki spis sekcji na stronie. Korzystają z niego czytniki ekranowe.
  6. div class='nav' - to powinien być znacznik <nav>, div class='header' to znacznik <header> itd. Znacznik header powinien w sobie posiadać nagłówek h1 (do tytułu strony) lub nagłówki niższego poziomu dla poszczególnych sekcji.

Podsumowując, trochę jeszcze musisz się nauczyć, bo kod obecnej strony jest mało semantyczny i nieco bałaganiarski, ale spokojnie - każdy z nas tak zaczynał. Mogę polecić stronę http://www.webkrytyk.pl/. Świetne miejsce do nauki na błędach innych webdeveloperów ;)

1
komentarz 7 kwietnia 2017 przez Kumixx Początkujący (250 p.)
Dziękuję za porady postaram się poprawić błędy i mam nadzieję że mi się uda :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 166 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2019 w HTML i CSS przez Radek Koniarski Użytkownik (870 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 244 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2017 w HTML i CSS przez Skimax Początkujący (270 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 320 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...