• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

HTML przeźroczystość Background

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,439 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez fl0w Użytkownik (510 p.)
Witam mam, problem mianowicie wymyśłiłem sobie że tłem mojej strony będzie obraz który już przygotowałem, jednak jest zbyt mocno widoczny(w końcu to tylko background) czy jest opcja typu background opacity ? Chciałbym również zrobić efekt: po na jechaniu na artykuł i główne elementy strony background opacity powinien się zmniejszyć, a po opuszczeniu pola background opacity powinno się zwiększyć, czy jest to możliwe ?
komentarz 6 kwietnia 2017 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)
Nie ma opacity dla background, ale możesz użyć pseudo elementu after. Ustawić w nim background-img, oraz z-index na -1. Lub użyć filter z opacity.
1
komentarz 6 kwietnia 2017 przez Shaoi Mądrala (7,020 p.)
Co do efektu na artykułach możesz do tego użyć background: rgba();
komentarz 6 kwietnia 2017 przez fl0w Użytkownik (510 p.)
móglbyś napisać jak powinen wyglądać kod w css ?
komentarz 6 kwietnia 2017 przez niezalogowany

móglbyś napisać jak powinen wyglądać kod w css ?

background: rgba(0, 255, 0, 0.5);

2 odpowiedzi

0 głosów
–1 głos
odpowiedź 6 kwietnia 2017 przez marcin99b Szeryf (82,080 p.)
Nigdy tego nie robiłem, ale mógłbyś dodać diva do body, w którym byłaby zawartość całej strony.
Ten div miałby rozmiary równe całej stronie, albo całemu ekranowi (wtedy ma włączoną opcję scrollowania).
Oraz ten div ma jako background-image to zdjęcie oraz opacity ustawione na ile tam sobie wymyślisz.
Powinno działać, jednak znając życie to nie będzie takie proste jak ci opisałem, i będziesz musiał troche pokombinować, poszukać na stackoverflow itd

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 166 wizyt
+2 głosów
1 odpowiedź 249 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2015 w HTML i CSS przez SebastianGomularz Dyskutant (9,370 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 776 wizyt
pytanie zadane 3 lipca 2020 w HTML i CSS przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)

92,565 zapytań

141,416 odpowiedzi

319,596 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...