• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Stworzenie warunku, który będzie działał nie tylko w przedziale

Object Storage Arubacloud
–1 głos
140 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2017 w SQL, bazy danych przez emilkaanna Początkujący (330 p.)
zamknięte 6 kwietnia 2017 przez emilkaanna

Cześć :)

Robię formularz rezerwacji, gdzie użytkownik podaje dzień od i dzień do. Mam zapytanie, które nie pozwala na rezerwację, jeśli dzień od jest już w jakimś zarezerwowanym przedziale:

$rezultat = $polaczenie->query("SELECT id FROM rezerwacje WHERE '$od' BETWEEN od AND do");
				$wynik = $rezultat->num_rows;
				if($wynik>0)
				{
					$wszystko_OK=false;
					$_SESSION['e_od']="Istnieje rezerwacja na taki dzien!";
				}

Oraz analogiczny dla dzień do: 

$rezultat = $polaczenie->query("SELECT id FROM rezerwacje WHERE '$do' BETWEEN od AND do");
				$wynik = $rezultat->num_rows;
				if($wynik>0)
				{
					$wszystko_OK=false;
					$_SESSION['e_do']="Istnieje rezerwacja na taki dzien!";
				}

Przykład działania: ktoś zarezerwował termin od 6 do 8 kwietnia. Ja chcę od 7 do 10 i wtedy mam komunikat pod polem "od", że na taki dzień jest już rezerwacja. 

Niestety można zarezerwować termin od 5 do 10 kwietnia, czyli cały przedział już zajęty. 

Czy ma ktoś pomysł jak zapiać warunek, aby taka sytuacja była niemożliwa?

Pozdrawiam 

komentarz zamknięcia: znalazłam odp

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2017 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)
Użyj subquery w WHERE, gdzie sprawdzasz czy jest jakaś data zajeta, pomiedzy dwiema datami (BETWEEN).
0 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)

Po prostu dodajesz kolejny warunek do WHERE

("SELECT id FROM rezerwacje WHERE ('$od' BETWEEN od AND do) AND ('$do' BETWEEN od AND do)")

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 179 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2017 w SQL, bazy danych przez emilkaanna Początkujący (330 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 109 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2017 w PHP przez emilkaanna Początkujący (330 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 192 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2017 w PHP przez emilkaanna Początkujący (330 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...