• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Konwersja z systemu rzymskiego na dziesiętny

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
425 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2017 w C i C++ przez ChiriChiri Obywatel (1,260 p.)
edycja 5 kwietnia 2017 przez ChiriChiri
#include <iostream>
using namespace std;

int zmiana (char x)
{
	if (char==I) return 1;
	if (char==V) return 5;
	if (char==X) return 10;
	if (char==L) return 50;
	if (char==C) return 100;
	if (char==D) return 500;
	if (char==M) return 1000;
	

int main() {
	string tekst;
	int suma(0);
	cin>>tekst;
	for (int i=0; i<tekst.size(); i++)
	{
		if (zmiana(tekst[i])<zmiana(tab[i+1])) suma-=zmiana(tekst[i]);
		else suma+=1;
	}
	 
cout<<suma;

	return 0;
}

napisałam kod, który w założeniu ma zmieniać liczby z systemu rzymskiego na dziesiętny. Co musiałabym w nim zmienić żeby działał dobrze?

 

 

poprawiłam tak:

#include <iostream>
using namespace std;
 
int zmiana (char x)
{
    if (x=='I') return 1;
    if (x=='V') return 5;
    if (x=='X') return 10;
    if (x=='L') return 50;
    if (x=='C') return 100;
    if (x=='D') return 500;
    if (x=='M') return 1000;
}  
 
int main() {
    string tekst;
    int suma(0);
    cin>>tekst;
    for (int i=0; i<tekst.size(); i++)
    {
        if (zmiana(tekst[i])<zmiana(zmiana[i+1])) suma-=zmiana(tekst[i]);
        else suma+=zmiana(tekst[i]);
    }
 
cout<<suma;
 
    return 0;
}

ale jeszcze coś jest nie tak. Czy można w ogóle zrobić tak jak ja postawiłam warunek w ifie?

komentarz 5 kwietnia 2017 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Domknij również klamrę od funkcji zmiana.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2017 przez VirtualMember Pasjonat (15,790 p.)

Przede wszystkim w warunkach powinieneś porównywać sam argument a nie jego typ i nie == A tylko =='A' bo nie ma czegoś takiego jak zmienna A (u ciebie), zaś znak 'A' już istnieje

czyli reasumując np:

if(x=='A') return 2;

reszty kodu nie sprawdzałem.

0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2017 przez bartolinciu Dyskutant (7,580 p.)
podając funkcji zmiana wynik tej samej funkcji pewnie podajesz jej jakąś strasznie wielką liczbę która nie jest poprawnym znakiemsystemu rzymskiego więc zamień "zmiana(zmiana(tekst[i]))" na "zmiana(tekst[i])"
0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2017 przez RobertGardzinski Bywalec (2,460 p.)
#include <iostream>
#include <string>
using namespace std;
  
int zmiana (char x)
{
    if (x=='I') return 1;
    if (x=='V') return 5;
    if (x=='X') return 10;
    if (x=='L') return 50;
    if (x=='C') return 100;
    if (x=='D') return 500;
    if (x=='M') return 1000;
}  

int konwersja(string liczbaRzymska) 
{
	int wynik = zmiana(liczbaRzymska[0]);
	int aktualnyZnak;
	int poprzedniZnak;

	if(liczbaRzymska.length() > 1)
	{
		for (int i = 1; i < liczbaRzymska.length(); i++)
		{
			aktualnyZnak = zmiana(liczbaRzymska[i]);
			poprzedniZnak = zmiana(liczbaRzymska[i - 1]);
			if (poprzedniZnak == aktualnyZnak) 
				wynik += aktualnyZnak;
			else if (poprzedniZnak > aktualnyZnak) 
				wynik += aktualnyZnak;
			else 
				if (wynik < aktualnyZnak)
					wynik = aktualnyZnak - wynik;
				else
					wynik = (wynik - poprzedniZnak) + (aktualnyZnak - poprzedniZnak);
		}
	}

	return wynik;
}
  
int main() {
    string tekst;
    int suma(0);
    cin>>tekst;
    suma = konwersja(tekst);
  
    cout<<suma;
  
    return 0;
}

Trochę mnie poniosło i postanowiłem rozwiązać do końca to zadanie. Sprawdziłem jak zachowuje się program jeśli poda się przykładowe liczby rzymskie z wikipedii i na tej podstawie postawiłem w funkcji konwersja takie a nie inne warunki (szczególnie ciekawe są te w zagnieżdżonym else):
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rzymski_system_zapisywania_liczb

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 7,786 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 1,231 wizyt
pytanie zadane 7 stycznia 2018 w C i C++ przez must Bywalec (2,980 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 759 wizyt
pytanie zadane 15 października 2017 w C i C++ przez multispy Początkujący (300 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...