• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed c++ zapis i odczyt tekstu do pliku binarnego/szyfrowany zapis do pliku

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
1,943 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2017 w C i C++ przez Kurogami12 Bywalec (2,610 p.)
zamknięte 4 kwietnia 2017 przez Kurogami12

Witam!

Mam problem z zapisem binarnym do plików ciągu znaków (string). Oczywiście byłem na tej stronie: http://cpp0x.pl/artykuly/?id=72 więc nie ma potrzeby, żeby tam mnie ktoś odsyłał.

Wydaje mi się, że powinno to działać poprawnie, jednak zależy mi też żeby było to zmienione na ciąg znaków nieczytelnych dla człowieka - przede wszystkim, żeby nie mógł tego człowiek tak po prostu przeglądać i edytować, a jeśli już spróbuje to nieumiejętnie edytować dojdzie do niepożądanych efektów. W pewnym sensie uparłem się, żeby to było zapisane w "krzaczkach".

Jeśli coś takiego nie ma sensu to ok, ale skoro to taki sam zapis jak zapis decymalny to wgl jest jakiś sens żeby zapisywać binarnie stringa? 

Przepraszam jeśli już taki post był, jeśli faktycznie był to prosiłbym o przekierowanie. Chodzi mi właśnie konkretnie o zamiane tekstu na krzaczki (o ile to ma jakikolwiek sens), jeśli nie ma sensu lub tak się nie da to już samemu dalej sobie poradzę.

Poniżej zamieszczam funkcje którą wykorzystałem do zapisania do pliku

void zapis(string tekst)
{

ofstream plik("test.bin",ios::binary | ios::app);
     plik.write(tekst.c_str(),tekst.size()+1);
     plik.close();
 }

komentarz zamknięcia: Samodzielnie rozwiązałem swój problem
komentarz 4 kwietnia 2017 przez Kurogami12 Bywalec (2,610 p.)
udało mi się samodzielnie rozwiązać to zadanie - błąd leżał w użyciu ios zamiast ios_base - czyli powinno to być zapisane w taki sposób: ofstream plik("test.bin",ios_base::binary | ios_base::app); - może komuś coś takiego kiedyś pomoże

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,784 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 2,419 wizyt
pytanie zadane 27 września 2017 w C i C++ przez B0nkers Początkujący (310 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 1,398 wizyt

93,389 zapytań

142,385 odpowiedzi

322,547 komentarzy

62,749 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...