• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Język do sztucznej inteligencji

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
6,566 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2017 w Inne języki przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
zamknięte 3 kwietnia 2017 przez Milesq
W jakim języku najczęściej programuje się sztuczne inteligencje. Mam tu na myśli po pierwsze. Coś w stylu CleverBot

Po drugie Coś do gier w np. Szachy

I coś co steruje przeciwnikami w grze np samochody lub moby w np. Minecraft.

Słyszałem że dobry jest do tego Lua czy to prawda ?

Prosiłbym też o jakiś kurs lub książke apropo AI może być po angielsku
komentarz zamknięcia: Padła najlepsza odp.

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 3 kwietnia 2017 przez mokrowski Mędrzec (156,260 p.)
wybrane 3 kwietnia 2017 przez Milesq

Najlepsza
To bardzo zależy jakiego rodzaju problem chcesz rozwiązać. Jeśli chcesz rozwiązywać problemy z użyciem sieci neuronowych, potrzebna jest Ci maksymalna szybkość wykonania, wtedy najczęściej C++ lub... "wygrzana" Java. Jeśli masz problem proof of concept, potrzebujesz szybkiego napisania prototypu, wtedy raczej Python. Jeśli to przetwarzanie tekstu to bywa że lisp. Jak problemy dowodzenia i logika to Prolog. Jak algorytmy genetyczne, znów pierwsze wymienione z języków.

Lua raczej służy do "zlepiania" istniejących części aplikacji, automatyzacji w grach i np. pisania logiki NCP'ów.

Określ jaki temat Cię interesuje...
+4 głosów
odpowiedź 3 kwietnia 2017 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
Z tego co mi wiadomo to Python jest dobry do tworzenia sztucznej inteligencji.
+1 głos
odpowiedź 3 kwietnia 2017 przez Ehlert Ekspert (214,100 p.)
C++/Java. To dla mnie. Na dobrą sprawę możesz pisać w czym Ci wygodnie. Ja mimo wszystko skłaniam się w stronę C++ za wydajność, obiektowość i możliwość zarządzania pamięcią.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 4,715 wizyt
pytanie zadane 4 sierpnia 2015 w Offtop przez MrWeb Stary wyjadacz (10,200 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 811 wizyt

93,015 zapytań

141,978 odpowiedzi

321,271 komentarzy

62,358 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...