• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy kod jest napisany dobrze?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
234 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2017 w HTML i CSS przez Skimax Początkujący (270 p.)
edycja 31 marca 2017 przez Skimax

Cześć.

Mam problem z kodem. Kiedy dodaje nowy nagłówek lub tekst wszystkie inne nagłówki i obrazy idą na dół. Nie wiem jak dokładnie to wytłumaczyć proszę o pomoc!

 


    

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<title>Największe rekordy guinessa</title>
	<meta name="description" content="" />
	<meta name="keywords" content="top, ciekawe, dziwne, największe, najmniejsze, " />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	
	<style>
	
     .zdjecia {
	 text-align: center;
	 position: relative;
	 top: 400px;
	 
	 
	 }
	
	#container {
	margin-right: auto;
	margin-left: auto;
	width: 1000px;
    }
	
	#tresc {
	  font-family: 'Lato', sans-serif;
	  text-align: center;
	  position: relative;
	  bottom: 90px;
	  font-size: 20px;
	}
	
	
	#reklama {
     text-align: center;
	 position: relative;
	 bottom: 300px;
	 }
	
	#stopka 
	{
	
	
	}
	
#menu {
   float: left;
   width: 100%;
   background: #fff;
   overflow: hidden;
   position: relative;
   bottom: 480px;
 }
 
#menu ul {
   clear: left;
   float: left;
   list-style: none;
   margin: 0;
   padding: 0;
   position: relative;
   left: 50%;
   text-align: center;
   font-family: sans-serif;
 }
  
#menu ul li {
   display: block;
   float: left;
   list-style: none;
   margin: 0;
   padding: 0;
   position: relative;
   right: 50%;
    width: 400px;
}

#menu ul li a {
   display: block;
   margin: 0 0 0 1px;
   padding: 10px 20px;
   background: #2CBFA4;
   color: #fff;
   text-decoration: none;
   line-height: 20px;
   font-weight: bold; 
}

#menu ul li a:hover {
   background: #b00;
   color: #fff;
}

#menu ul li a.zaznaczony, #menu ul li a.zaznaczony:hover {
   color: #fff;
   background: #000;
   font-weight: bold;
}
	
	
	</style>

</head>
<body>
<div class="zdjecia">
<img src="http://biurorekordow.pl/wp-content/uploads/2016/03/najdrozszy-samochod-swiata-1-maybach-exelero.jpg" width="527">

</div>

<div id="container">

</div>

<div id="tresc">
<h1>Najdroższe samochody świata 2016</h1>
</div>

<div id="reklama">
<a target="blank" href="http://coderslab.pl/">
<img src="https://tpc.googlesyndication.com/simgad/10106364860012844070" width="728">
</a>

	
</div>

<div id="stopka">

</div>

<div id="menu">

<nav>
<ul>
  <li><a href="Aktualności.html">Aktualności</a>
  <li><a href="Kategorie.html">Kategorie</a>
  <li><a href="Kontakt.html">Kontakt</a>
</ul>

</nav>

</div>


	

</body>
</html>

 

komentarz 31 marca 2017 przez Skimax Początkujący (270 p.)
Problem został rozwiązany. Można zamknąć temat

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 31 marca 2017 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Dodaj kod, do pola przeznaczonego do kodu bo bolą oczy...
0 głosów
odpowiedź 31 marca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
sam się zastanów czy dobrze napisany :D
najpierw dajesz container? później stopkę, a na koniec menu? które swoją drogą jest na samej górze bo dałeś spory bottom :P
komentarz 31 marca 2017 przez Skimax Początkujący (270 p.)
Noemi czyli wszystkie divy muszą być poukładane?
komentarz 31 marca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
<body>
  <div id="menu">
   <nav>
    <ul>
     <li><a href="Aktualności.html">Aktualności</a> </li>
     <li><a href="Kategorie.html">Kategorie</a> </li>
     <li><a href="Kontakt.html">Kontakt</a> </li>
    </ul>
   </nav>
  </div>
  
  <div id="reklama">
   <a target="blank" href="http://coderslab.pl/">
    <img src="https://tpc.googlesyndication.com/simgad/10106364860012844070" width="728">
   </a>   
 </div> 

 <div id="container">
  <div id="tresc">
   <h1>Najdroższe samochody świata 2016</h1>
  </div>
  
  <div class="zdjecia">
   <img src="http://biurorekordow.pl/wp-content/uploads/2016/03/najdrozszy-samochod-swiata-1-maybach-exelero.jpg" width="527">
  </div>
</div>

<div id="stopka">
</div>

Na przykład tak. Poza tym brakowało Ci znaczników </li>

W tym wypadku możesz pousuwać te position: relative czy inne i bottom, top tak samo.

 

komentarz 31 marca 2017 przez Skimax Początkujący (270 p.)

W tym wypadku możesz pousuwać te position: relative czy inne i bottom, top tak samo.

 Możesz trochę jaśniej napisać bo nie rozumiem smiley

komentarz 31 marca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
no jak już sobie ustawisz kod tak od góry do dołu, co powinno być to wtedy możesz pousuwać pozycjonowanie elementów, bo np nav będzie w html wyżej niż stopka więc wiadomo że ustawi się u góry i nie będziesz już potrzebował bottom: 2493042px :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 162 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2019 w HTML i CSS przez Radek Koniarski Użytkownik (870 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 463 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez Kumixx Początkujący (250 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 437 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2017 w C i C++ przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...