• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy mam szansę dostania się na kierunek: technik informatyk?

Cloud VPS
+1 głos
3,483 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

Witam

Jestem w III klasie gimnazjum i zaczynam poważnie myśleć o mojej przyszłości. Mam zamiar starać się do technikum na zawód informatyka.

Komputerami zacząłem interesować się (na poważnie) gdzieś na początku gimnazjum, pod koniec II klasy po raz pierwszy zetknąłem się z programowaniem - konkretnie z C++. Następny był HTML, CSS, JS, SFML, interesowanie się bazamu danych itp. Teraz nie wyobrażam sobie życia w jakimkolwiek innym zawodzie (rozważam jeszcze decyzje o mechatronice, ale bardziej ciągnie mnie do programiwania, a nie robotów).

Może powiem trochę o mojej nauce w gimnazjum. Słowem mówiąc - tragedia. Klasa I oraz II to nie interesowanie się niczym poza graniem w gry... Lewdo przechodziłem z klasy do klasy, w II gimnazjum miałem 3 zagrożenia, udało mi się jakoś przejść, średnia wynosiła coś koło 2,2 (o ile chociaż tyle miałem). Na wakacjach pojechałem na kolonie, tam wszystko się zmieniło. Poznałem sporo fajnych ludzi którzy podnieśli mnie na duchu. Teraz jestem w III klasie gimnazjum, za dwa tygodnie egzaminy (kto wie czy od nich nie będzie zależeć moja przyszłość) w nauce się podniosłem (tak mi się wydaje) na chwilę obecną moja średnia wynosi około 3,8 a oceny roczne będą, wydaje mi się - dobre. Mayematyka: 4, j.polski: 4, fizyka: 4, j.angielski: 3.

Postawiłem sobie zadanie - choćby nie wiem co dostanę się na do wymarzonej szkoły a następnie zostanę programistą, ale same chęci nie wystarczą... Pytanie: Czy w waszej opini mam jakieś szanse na zostanie programistą?

PS: Trochę się rozpisałem, ale cóż :)

PS2: Dziękuje wszystkim osobom które wykażą chęć pomocy!

Pozdrawiam

1
komentarz 29 marca 2017 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Z taką średnia przyjmie Cię 99% TI, chodź było już tym forum kilka tematów o tym kierunku, więc poczytaj. Kilka osób(w tym ja) odradzałoby ten kierunek.
4
komentarz 29 marca 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)
Technikum Informatyczne ma mało wspólnego z programowaniem, przynajmniej z mojego doświadczenia, także nie myśl sobie nie wiadomo czego. To jaką szkołę wybierzesz nie ma żadnego znaczenia, i tak większość to strata czasu. Ważne jest to co sam robisz.
1
komentarz 30 marca 2017 przez niezalogowany
Ale w tym co robi, szkoła może mu pomóc albo przeszkodzić. Jeżeli wybierze TI, to będzie się uczył rzeczy zbieżnych z tematem, a programista powinien znać MSZ także podstawy sieci, sprzętu itp., bo przecież będzie to oprogramowywał.
1
komentarz 11 sierpnia 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
miałem 4  z fizy 3 z angola i 3 z matmy, przyjęli mnie do technikum które zostaoło cześniej ogłoszone najlepszym w polsce :)

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 29 marca 2017 przez rafal.budzis Szeryf (85,700 p.)
wybrane 29 marca 2017 przez WireNess

Najlepsza
1. Próbuj się dostać może się uda ;) Wszystko zależy od poziomu innych osób które będą składać papiery na ten kierunek a to zawsze jest niewiadoma.

2. Szlifuj anglika przy programowaniu zawsze sie przyda.

3. Programować można po liceum w niczym to nie przeszkadza jeśli samodzielnie rozwijasz pasje.

4. Po liceum można machnąć studia ;) Po technikum w innym kierunku też :D

Jeśli chcesz programować to będziesz programować i na pewno znajdziesz do tego jakąś drogę ;) Powodzonka z planami ;)
komentarz 29 marca 2017 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)

Ja nawet nie wiem ile miałem na próbnych, taka wredna nauczycielka :D

komentarz 29 marca 2017 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
Moja wcześniej darła mi sprawdziany jak za dobrze napisałem ;)
Ja ze słówkami nie mam problemu, gorzej ze zdaniami i czasami :D
komentarz 29 marca 2017 przez rafal.budzis Szeryf (85,700 p.)
Nie myśl o jakiś testach za kilka tygodni. Nadrób angielski tak abyś był z niego dobry jak skończysz liceum / technikum. Daj sobie więcej czasu jeśli potrzebujesz ;) grunt ze masz cel i idzesz do przodu ! ;) Anglik pomoże ci w programowaniu za te pare lat jak będziesz szukał pracy. Naucz się anglika dla programowania. Nie dla testu, nie dla ocen ale dla siebie ;)
Mam takie samo zdanie, ale dla ocen też trzeba :D
+1 głos
odpowiedź 30 marca 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Jeżeli w gimnazjum byłby wprostproporcjonalny poziom wiedzy co na studiach na których jestem (UŚ, nie ma co się chwalić) na informatyce to spokojnie z średnią 3.5 byś się dostał do większości technikum :D Na wydziale Pan Profesor z analizy matematycznej dał egzamin na poziomie ... matury (?) lub coś w ten deseń. Oczywiście system oceniania był trochę inny, bo wprowadził minusowe punkty żeby nie było że ktoś ustrzelał 8 wymaganych punktów żeby zdać (taki straszak). Najśmieszniejsze jest to, że mimo tego że obniżył punktację do 6 wymaganych punktów (na 22!) to i tak zdarzały się osoby co nie zdały, ba! Była osoba z -4.5 pkt :D Do czego  dążę? Nie ma co się przejmować i wystarczy się pouczyć, egzamin gimnazjalny jest banalny. Nowa matura tak samo. Więc powinieneś i tak go dość dobrze napisać, jeżeli coś tam umiesz myśleć i raczej powinni Cię przyjąć do techinkum. Ale to zależy też jakiego, bo mój kolega z Krakowa dostał się do jednego z lepszych techników ale się sporo uczył.
komentarz 30 marca 2017 przez WireNess Stary wyjadacz (11,240 p.)
Ale się rozpisałeś :D

Dzięki za odpowiedź! Wezmę ją pod uwage :D
+1 głos
odpowiedź 30 marca 2017 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
Raczej spokojnie się dostaniesz. Szkoda, że a ang tylko 3, ale i tak powinieneś wejść na luzie. Teraz pytanie czy jest sens?

W technikum na 99% nie nauczysz się niczego nowego skoro mówisz, że co nieco już liznąłeś. Ew. z dziedzin które cie obchodzą (np. sieci), albo dawno nieaktualnych (standardy i rozwiązania z przed kilkunastu+ lat). Do technikum warto iść, jeśli nie wiesz co chcesz robić i masz nadzieje, że być może czymś cie zainteresują. Ale jeśli już coś ogarniasz, to nie warto - stracisz rok. W ślimaczym tempie będzie ogarniać podstawy wszystkiego, a w większości rzeczy, które już znasz. Poza tym - jakiekolwiek programowanie zaczniecie w 3 klasie. Z autopsji. Ja poszedłem do technikum nie wiedząc czego chce, w okolicach 3 klasy zainteresowałem się programowaniem i w zasadzie po kilku tygodniach już wyprzedzałem program nauczania szkoły. Dla mnie to była dobra decyzja (gdyby nie technikum może nigdy bym nie wpadł na programowanie), ale dla ciebie - raczej odradzam.
komentarz 30 marca 2017 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
Jeśli nie technikum (też rozważam technikum, ale znam sporo więcej niż podstawy programowania) to pewnie liceum mat-fiz lepszy?
komentarz 30 marca 2017 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
Pewnie tak. Szczerze mówiąc nie wierze w jakies szczególne znaczenie wyboru liceum/profilu. Wiem tylko ze w powyższym przypadku technikum to strata czasu.
0 głosów
odpowiedź 29 marca 2017 przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
Programowania i tak musisz się nauczyć sam, żadna szkoła Cię tego nie nauczy. Jak lubisz inf to wiadomo technikum będzie miłą opcją, ale jak chcesz zostać programistą to przede wszystkim ciężka praca w domu :)
W domu pracuję, niestety nie tak jak tego oczekiwałem :/ Obecnie uczę się kilku języków na raz i cieżko jest to ogarnąć, ale mam zapał i jakoś idzie :)))

Dzięki za opdowiedź!

Pozdrawiam
komentarz 29 marca 2017 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Kilka języków na raz? W sensie programowania? Nie lepiej wziąć się za jeden najpierw, potem za drugi itd?
W sumie są to takie języki jak: C++, HTML, CSS oraz SFML, więc wiesz

HTML, i CSS są językami opisowymi, więc nauka ich obu na raz nie przeszkadza. C++ nie jest jakoś niesamowicue trudny, a SFML jest postawiony na C++, więc podsumowując: wolę uczyć sie tych czterech na raz niż nudzić przy jednym :)
komentarz 30 marca 2017 przez Damian11131 Stary wyjadacz (13,490 p.)
Jeśli uważasz, że SFML to język programowania to jesteś w błędzie. To jest biblioteka napisana w C++.
Nie. Nie uważam, że SFML jest językiem programowania. Wiem, że jest to biblioteka, ale pisząc: ,,SFML jest postawiony na C++" miałem na myśli stworzenie jej pod język C++ :)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 797 wizyt
+1 głos
5 odpowiedzi 11,171 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 3,418 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2016 w Offtop przez Kamil11101 Nowicjusz (190 p.)

93,457 zapytań

142,452 odpowiedzi

322,722 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...