• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pytanie odnośnie Angulara i Typescriptu

Object Storage Arubacloud
0 głosów
550 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2017 w JavaScript przez K0XM4N Gaduła (3,640 p.)
Witam!

Jestem zupełnie zielony w temacie javascriptu, typescriptu i angulara. Na co dzień piszę w javie, jednakże rozwijam nowy projekt, do którego będę potrzebować powyżej wymienionych technologii do front-endu.
Projekt, który rozwijam korzysta z angulara 1.5 i teraz mam pytanie. Czy angular 2.0 stanowczo różni się od 1.5? Przeglądam na internecie różne kursy, tutoriale i trafiłem na ciekawy videotutorial (połączenie typescriptu i angulara 2.0).

Czy ucząc się podstaw angulara 2.0, naucze się czegoś co może być niekompatybilne z angularem 1.5? Jeśli ktoś ogarnia angulara i zna mniej więcej różnice będę wdzięczny za odpowiedź :)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 29 marca 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
wybrane 29 marca 2017 przez K0XM4N
 
Najlepsza

Projekt, który rozwijam korzysta z angulara 1.5

Zatem po co chcesz zmieniać go na dwójkę - właściwie to już nie 2, ale 4.0?

Mimo, że nowy Angular ma przyjaźniejszą "składnię" niż jedynka, to jeśli nie ogarniasz JavaScriptu ani w ogóle technologii frontendowych, możesz mieć problem z migracją projektu do nowszej wersji Angulara. Ja np. do tej pory wolę robić w "jedynce", gdyż jest dla mnie szybsza w konfiguracji niż nowsza jego wersja. Chociaż chcę lepiej poznać nowszą wersję, bo "jest nowsza" :) No i zawsze to lepiej znać obie, niż jedną.

TypeScriptem aż tak bym się nie przejmował, bo jest to nadzbiór JavaScript - cokolwiek napiszesz w TS, zostanie przekompilowane do JS, a statyczne typowanie nie jest obowiązkowe (chociaż stosowanie TSa bez statycznego typowania trochę mija się z celem, ale "da się").

Angular 2/4 - czy też, prawidłowo nazywając rzeczy po imieniu - po prostu "Angular" nie różni się aż tak bardzo od AngularJS (patrząc z perspektywy programisty). Mimo, że nie korzysta się już z obiektu $scope, który służył do "łaczenia" Modelu z Widokiem (i vice versa) oraz komunikacji między kontrolerami (czy też później - komponentami), to w dalszym ciągu masz interpolację i two-way data binding. Najczęściej używane dyrektywy są w obu wersjach praktycznie takie same (ng-repeat -> ngFor, ng-if, ng-show, ng-model). Filtry wciąż są obecne. Ciągle możesz tworzyć własne templatki i includować je w Widoku.

Sytuacja z komunikacją rodzic -> dziecko uległa poprawiegdyż nie musisz już określać w jaki sposób chcesz przekazać parametry do danej dyrektywy (przez interpolację "@", z pomocą two-way data binding "=", albo jako wyrażenie angularowe "&"). Emitowanie zdarzeń dziecko -> rodzic zostało, z tym że powstał do tego specjalny interfejs EventEmitter oraz w widoku musisz określić które funkcje/zmienne emitujesz "do góry". W AngularJS wystarczy użyć metody $scope.$emit().

Krótko mówiąc, jeśli Twój projekt nie jest skomplikowany, to nie powinno być dużych różnic między kodem w AngularJS 1.5 a Angular 2.0 - 4.0. Jeśli jednak masz już zaczęty projekt w jednej wersji i nie znasz się na froncie, to - moim zdaniem - nie zmieniaj wersji Angulara.

Argumentem "za" użyciem nowego Angulara może być faktycznie zastosowanie TypeScript, bo jeśli piszesz w Java, to składnia będzie Ci nieco bliższa - będziesz mieć wspomniane statyczne typowanie oraz klasy (w formie syntactic sugar z ECMAScript2015)..

komentarz 29 marca 2017 przez K0XM4N Gaduła (3,640 p.)
Dzięki za odpowiedź! Zastanawiałem się od czegoby zacząć, projekt już jest trochę napisany w angularze 1.5 + typescript. Przestudiuje dokładnie to co napisałeś i pooglądam videotutoriale na necie + jakieś artykuły. No i co do tej składni to własnie nie podoba mi się cholernie składnia JSa, nie przekonuje mnie ten język. Na szczęście będę pisał w typescripcie, który tak jak już wspominałeś jest zbliżony do javy.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 131 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2017 w Offtop przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 491 wizyt
pytanie zadane 18 września 2021 w JavaScript przez Piotr Błaszczak Bywalec (2,890 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 164 wizyt

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...