• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem ze zmianą rozmiaru czcionki fontello

Object Storage Arubacloud
0 głosów
879 wizyt
pytanie zadane 29 marca 2017 w HTML i CSS przez MateuszS Nowicjusz (190 p.)
edycja 29 marca 2017 przez MateuszS

Witam, przerabiam właśnie 3 lekcję HTML-a i napotkałem problem przy powiększaniu czcionki fontello oraz dodawaniu marginesów w pliku fontello.css. Problem jest taki iż ikonki yt, fb,twitter i g+ nie zmieniają swojego położeni ani rozmiaru. Przerabiałem wcześniej lekcję 3 z CSS, gdzie przy takich operacjach nie miałem problemu. Mogę dodać rozmiar czcionki do klas yt, fb,gplus i tw, ale wtedy nie mogę już dodać marginesu, bo będzie się on odnosił do kafelka a nie czcionki. Bez zbędnego przedłużania wrzucę może kod, bo sam nie umiem znaleźć błędu, więc jestem zmuszony prosić Was o pomoc.

 

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl">
<head>
	<meta charset="utf-8" />
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1" />
	
	<title>Jan Kowalski - Portfolio</title>
	
	<meta name="description" content="Stworzę dla Ciebie wyjątkową stronę www! Zatrudnij programistę webowego: PHP, JavaScipt, HTML, CSS, MySQL, WordPress, Joomla, Drupal." />
	<meta name="keywords" content="Zamów, stronę, tworzenie, stron, www, programista, portfolio, javascript, html, css, wordpress, joomla, drupal" />
	<link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css" />
	<link href="css/fontello.css" rel="stylesheet" type="text/css" />
	<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Josefin+Sans|Lato&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet">
	
</head>

<body>
	<div id="containter"> 
		
		<div class="rectangle">
			<div id="logo">Jan Kowalski</div>
			<div id="zegar">12:00:00</div>
			<div style="clear:both;"></div>
		</div>
		
		<div class="square">
			<div class="tile1">1</div>
			<div class="tile1">1</div>
			<div style="clear:both;"></div>
			
			<div class="tile2">2</div>
			<div class="tile3">3</div>
			<div style="clear:both;"></div>
			<div class="tile4">4</div>
			
		</div>
		<div class="square">
			<div class="tile5">5
			</div>	
			<div class="yt"><i class="icon-youtube"></i></div>
			<div class="fb"><i class="icon-facebook"></i></div>
			<div class="gplus"><i class="icon-gplus"></i></div>
			<div class="tw"><i class="icon-twitter"></i></div>
			<div style="clear:both;"></div>
	    </div>
		<div style="clear:both;"></div>
		
		<div class="rectangle">2015 &copy; Jan Kowalski - Portfolio. Programista webowy zaprasza do współpracy! </div>
		
	</div>
	
	
</body>
</html>

 

body
{
	background-color: #303030;
	color: #ffffff;
	font-family: 'Lato', sans-serif;
 	font-size:20px;

}
#containter
{
	width: 1000px;
    margin-left:auto;
	margin-right:auto;
}
.rectangle
{
	width: 960px;
	margin: 20px;
	text-align:center;
	
}
.square
{
	width: 50%;
	float: left;
	
}

#logo
{
	float:left;
	font-family: 'Josefin Sans', sans-serif;
	font-size:70px;
	width: 600px;
	text-align:left;

	
	
}
#zegar
{
	text-align:left;
	float:left;
	font-family: 'Josefin Sans', sans-serif;
	font-size:70px;

}
.tile1
{
	margin:10px;
	width:230px;
	height:142px;
	background-color:#3095d3;
	float:left;
	
}
.tile2
{
	margin:10px;
	width:230px;
	height:142px;
	background-color:#666666;
	float:left;
}
.tile3
{	
	margin:10px;
	width:230px;
	height:142px;
	background-color:#93c748;
	float:left;
}
.tile4
{
	margin:10px;
	width:480px;
	height:142px;
	background-color:#ee5a32;
	
}
.tile5
{
	margin:10px;
	width:480px;
	height:304px;
	background-color:#666666;
}
.yt
{	
	margin:10px;
	width:105px;
	height:142px;
	background-color:#d94348;
	float:left;


}
.fb
{	
	margin:10px;
	width:105px;
	height:142px;
	background-color:#4668b3;
	float:left;
	

}
.gplus
{	
	margin:10px;
	width:105px;
	height:142px;
	background-color:#d95333;
	float:left;
	

}
.tw
{	
	margin:10px;
	width:105px;
	height:142px;
	background-color:#3095d3;
	float:left;



}

CSS fontello

@font-face {
  font-family: 'fontello';
  src: url('../font/fontello.eot?39618351');
  src: url('../font/fontello.eot?39618351#iefix') format('embedded-opentype'),
       url('../font/fontello.woff2?39618351') format('woff2'),
       url('../font/fontello.woff?39618351') format('woff'),
       url('../font/fontello.ttf?39618351') format('truetype'),
       url('../font/fontello.svg?39618351#fontello') format('svg');
  font-weight: normal;
  font-style: normal;
}
/* Chrome hack: SVG is rendered more smooth in Windozze. 100% magic, uncomment if you need it. */
/* Note, that will break hinting! In other OS-es font will be not as sharp as it could be */
/*
@media screen and (-webkit-min-device-pixel-ratio:0) {
  @font-face {
    font-family: 'fontello';
    src: url('../font/fontello.svg?39618351#fontello') format('svg');
  }
}
*/
 
 [class^="icon-"]:before, [class*=" icon-"]:before {
  font-family: "fontello";
  font-style: normal;
  font-weight: normal;
  speak: none;
 
  display: inline-block;
  text-decoration: inherit;
  width: 1em;
  margin-right: .2em;
  text-align: center;
  /* opacity: .8; */
 
  /* For safety - reset parent styles, that can break glyph codes*/
  font-variant: normal;
  text-transform: none;
 
  /* fix buttons height, for twitter bootstrap */
  line-height: 1em;
 
  /* Animation center compensation - margins should be symmetric */
  /* remove if not needed */
  margin-left: .2em;
 
  /* you can be more comfortable with increased icons size */
  /* font-size: 120%; */
 
  /* Font smoothing. That was taken from TWBS */
  -webkit-font-smoothing: antialiased;
  -moz-osx-font-smoothing: grayscale;
 
  /* Uncomment for 3D effect */
  /* text-shadow: 1px 1px 1px rgba(127, 127, 127, 0.3); */
}
 
.icon-user:before { content: '\e800'; } /* '' */
.icon-mail:before { content: '\e802'; } /* '' */
.icon-twitter:before { content: '\f099'; font-size: 76px; margin-top: 35px;} /* '' */
.icon-facebook:before { content: '\f09a'; font-size: 76px; margin-top: 35px; } /* '' */
.icon-gplus:before { content: '\f0d5'; font-size: 76px; margin-top: 35px; } /* '' */
.icon-mail-alt:before { content: '\f0e0'; } /* '' */
.icon-laptop:before { content: '\f109'; } /* '' */
.icon-youtube:before { content: '\f167'; font-size: 76px; margin-top: 35px; } /* '' */
.icon-graduation-cap:before { content: '\f19d'; } /* '' */

 

komentarz 29 marca 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
edycja 29 marca 2017 przez ScriptyChris

Tak na marginesie - masz po kilka klas, w których jedynie background-color różni się, a reszta styli jest taka sama. Zredukuj tą powtarzalność, zapisz jedną klasę dla styli powtarzalnych i zmieniaj odmienny styl za pomocą dodatkowej klasy.

Na przykład zamiast:

.yt
{   
    margin:10px;
    width:105px;
    height:142px;
    background-color:#d94348;
    float:left; 
}

.fb
{   
    margin:10px;
    width:105px;
    height:142px;
    background-color:#4668b3;
    float:left; 
}

.gplus
{   
    margin:10px;
    width:105px;
    height:142px;
    background-color:#d95333;
    float:left; 
}

Zapisz:

.socials {
    margin:10px;
    width:105px;
    height:142px;
    float: left;
}

.yt { background-color:#d94348; }
.fb { background-color:#4668b3; }
.gplus { background-color:#d95333; }

Wtedy np. kafelkowi YouTube dajesz dwie klasy socials oraz yt, czyli

<div class="socials yt">YouTube</div>

Przy nadpisywaniu styli już zadeklarowanych miej na uwadze specyficzność selektorów.

komentarz 30 marca 2017 przez MateuszS Nowicjusz (190 p.)
Dzięki za radę ;)

Na razie jeszcze się uczę i lecę z kursem od pana Mirosława Zelenta, ale każdą pomoc wykorzystam.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 marca 2017 przez MateuszS Nowicjusz (190 p.)
wybrane 16 kwietnia 2017 przez MateuszS
 
Najlepsza

Problem rozwiązałem kopiując klasy ikonek z fontello.css do pliku style.css i teraz wszystko działa

Mówię o tym kodzie:

.icon-user:before { content: '\e800'; font-size:76px; margin-top:20px; } /* '' */
.icon-mail:before { content: '\e802';font-size:76px; margin-top:20px; } /* '' */
.icon-twitter:before { content: '\f099'; font-size: 70px; margin-top: 35px;} /* '' */
.icon-facebook:before { content: '\f09a'; font-size: 70px; margin-top: 35px; } /* '' */
.icon-gplus:before { content: '\f0d5'; font-size: 70px; margin-top: 35px; } /* '' */
.icon-mail-alt:before { content: '\f0e0'; font-size:76px; margin-top:20px;} /* '' */
.icon-laptop:before { content: '\f109';font-size:76px; margin-top:20px; } /* '' */
.icon-youtube:before { content: '\f167'; font-size: 70px; margin-top: 35px; } /* '' */
.icon-graduation-cap:before { content: '\f19d';font-size:76px; margin-top:20px; } /* '' */

 

0 głosów
odpowiedź 29 marca 2017 przez niezalogowany
Zobacz czy nie blokuje ci kodu ScriptBlock

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 808 wizyt
pytanie zadane 17 lipca 2018 w HTML i CSS przez Jedwab Użytkownik (550 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 954 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 131 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2017 w HTML i CSS przez SoDoIt Obywatel (1,190 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...