• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Klasy - tworzenie obiektów

0 głosów
432 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2017 w C i C++ przez Akiro Bywalec (2,810 p.)

Witam, próbuje dodać coś w stylu "dynamicznego tworzenia obiektów" w klasach. 

Wygląda to tak: 

int n;  //zmienna dotyczaca liczby obiektow
    cout << "Podaj ile obiektow chcesz stworzyc: ";
    cin >> n;
    Klasa *Obiekt = new Klasa[n];

    for (int i=0; i<n; i++)
    {
    Obiekt[i].tablica_rozmiar();
    Obiekt[i].odsiej();
    Obiekt[i].wyswietl();
    }
    delete [] Obiekt;

Gdy wczytuje poszczególne obiekty, za każdym razem włącza się konstruktor i podmienia zmienne, że praktycznie w tych obiektach zapisują się jakieś błędne dane. 

Kostruktor: 

Klasa (int *x=0, int y=0, int z=0)  //konstruktor 
    {
        cout << "Tutaj konstruktor, przypisuje wlasnie dane startowe do zmiennych :-)" << endl;
        tab = x;
        rozmiar = y;
        granica_gorna=z;

    }

Jakieś sugestie? Wydaje mi się, że dobrze opisałem problem ale w razie problemów ze zrozumieniem chętnie rozwine sytuacje. 

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 marca 2017 przez obl Nałogowiec (46,240 p.)
A jakimi danymi byś chciał wypełnić tą dynamicznie utworzoną tablicę obiektów? Widzisz w swoim kodzie wywołanie konstruktora z parametrami, którego fragment kodu zamieściłeś? Nie widzisz? Znaczy się nic nie ustawiasz w swojej tablicy obiektów i spodziewasz się tam znaleźć, no właśnie co?
0 głosów
odpowiedź 29 marca 2017 przez mokrowski VIP (112,660 p.)

Krótka sugestia. Zrezygnuj z tablic na rzecz vector'a. Załatwi Ci i alokację dynamiczną i poprawność inicjalizacji której nie osiągniesz w tablicy. Jeśli masz absolutną konieczność stosowania tablicy, to napisz. Obiekty umieszczane w tablicach dynamicznych, mają absolutne wymaganie by posiadać konstruktor domyślny bezargumentowy. Jeśli alokował byś tablicę na stosie, jest możliwość inicjalizacji argumentami.  Tu masz szkic:

struct Rower {
    Rower(const std::string& nazwa): nazwa(nazwa) {}
};

int main() {
    Rower flota[5] = { "X11", "Górski 3", "Romet"};
}

Innym rozwiązaniem (jeśli upierasz się na tablicę), jest trzymanie wskaźników na obiekty wyprowadzone z klasy. Tylko wtedy.. trzeba sprzątać :-)

–2 głosów
odpowiedź 28 marca 2017 przez arek01996 Stary wyjadacz (12,150 p.)
Do obiektów tworzonych dynamicznie w C++ z tego co pamiętam używało się znaku "->" zamiast "."

Poza tym w żadnym miejscu w kodzie nie wywołujesz konstruktora dlatego ma jakieś randomowe wartości z pamięci. Powinieneś każdy konstruktor teraz w pętli wywołać. coś w stylu Obiekt[i] = new Klasa(int... float... etc)
komentarz 29 marca 2017 przez Akiro Bywalec (2,810 p.)
Nie ma randomowych bo z góry ustaliłem w jego nagłówku.
komentarz 29 marca 2017 przez Criss Mędrzec (171,460 p.)

Do obiektów tworzonych dynamicznie w C++ z tego co pamiętam używało się znaku "->" zamiast "."

-> służy do dostawania się do składowych obiektu na który wskazuje wskaźnik na którym używamy tego operatora.

Poza tym w żadnym miejscu w kodzie nie wywołujesz konstruktora

Konstruktor wywołuje się sam... Tutaj mimo, że konstruktor przyjmuje 3 argumenty, to wszystkie mają wartości domyślne wiec nie wymaga podawania żadnych argumentów. Gdyby nie było takiego konstruktora, w ogóle by się nie skompilowalo  (nie ma możliwości utworzenia tablicy - wymaga domyślnego konstruktora).

Powinieneś każdy konstruktor teraz w pętli wywołać. coś w stylu Obiekt[i] = new Klasa(int... float... etc)

Obiekt [i] to obiekt a operator new zwraca wskaźnik, wiec nie bardzo. 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 83 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 83 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,294 wizyt
pytanie zadane 20 września 2017 w Java przez Dethavel Początkujący (280 p.)
Porady nie od parady
Możesz ukryć, zamknąć lub zmodyfikować swoje pytanie, za pomocą przycisków znajdujących się pod nim. Nie krępuj się poprawić pochopnie opublikowanego pytania czy zamknąć go po uzyskaniu satysfakcjonującej odpowiedzi. Umożliwi to zachowanie porządku na forum.Przyciski pytania

67,106 zapytań

114,046 odpowiedzi

241,692 komentarzy

47,027 pasjonatów

Przeglądających: 250
Pasjonatów: 8 Gości: 242

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...