• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena bloga. Co myślicie?

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
596 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2017 w Nasze projekty przez kosabdsm Początkujący (430 p.)

Hej. Kilkugodzinnym nakładem sił udało mi się zrobić blog i naskrobać parę wpisów. Tutaj link:

binarnie.pl

Wykupiłem domenę z hostingiem na roczek, blog działa w oparciu o Wordpressa. Bardzo proszę o ocenę pomysłu, wykonania i wpisów. Konstruktywna krytyka jak zwykle mile widziana ;) zdaję sobie sprawę, że jeszcze wiele jej brakuje, ale dopiero zaczynam przygodę z blogowaniem i będę ten projekcik swój prywatny krok po kroczku rozwijał.

Macie jakieś porady dot. pozycjonowania, promowania własnej witryny? Zacząłem od instalacji odpowiedniej wtyczki SEO i lekkiej konfiguracji. 

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 marca 2017 przez WlPx01 Obywatel (1,220 p.)
Mógłbyś poprawić trochę stylistykę bloga. Ten wygląda jakby był z poprzedniej epoki. ;)
Może ten https://pl.wordpress.org/themes/reyl-lite/ ? Sam z niego kiedyś korzystałem, jak jeszcze korzystałem z Wordpressa.
Teraz tylko Jekyll ;)

Same artykuły fajne. Troszkę krótkie, ale czyta się dobrze. Rozważ zamianę standardowych komentarzy na jakiś zewnętrzny system, Disqus - polecam.
komentarz 27 marca 2017 przez kosabdsm Początkujący (430 p.)
Faktycznie trochę staroświecki, ale szerokiego pola do popisu nie ma jeśli chodzi o te darmowe motywy :D Przyjrzę się twojej propozycji ;) Najchętniej sam stworzyłbym motyw, ale to wymagałoby sporo wysiłku.  Z komentarzami faktycznie trzeba coś zrobić.
komentarz 27 marca 2017 przez WlPx01 Obywatel (1,220 p.)
Dlatego ja przesiadłem się na Jekylla.
W skrócie zalety:
- jasna struktura folderów
- statyczne strony
- darmowy hosting na githubie
- przede wszystkim prostota.

Teraz trochę prywaty, ale więcej napisałem tutaj:
http://devdotpy.pl/2017/03/11/Blog-To-Wordpress.html
Jest się nad czym zastanawiać :)
komentarz 27 marca 2017 przez Codeboy Stary wyjadacz (12,120 p.)

Też używam Jekylla i mogę polecić. Napisałem parę postów na moim blogu konkursowym DSP2017 na ten temat, takich podstawowych, instalacja tworzenie itp. 
Zajrzyj jeśli chcesz ;)
Codeboy - blog - Jekyll

0 głosów
odpowiedź 27 marca 2017 przez DarekCreoDev Nowicjusz (140 p.)
Przede wszystkim wprowadzić przyjazne adresy URL, pomoże Ci w tym wtyczka Yoast SEO, dodatkowo zmieniłbym szablon :)
Czy warto mieć kilka wtyczek SEO? I czy wiesz coś może o tym, czy to samo da się zrobić przy pomocy All in One SEO, bo akutalnie tego pluginu używam :)
komentarz 27 marca 2017 przez DarekCreoDev Nowicjusz (140 p.)
Na pewno się da :)

A co do ilości wtyczek pod SEO, ja posiadam jedną. Mam pewność, że nic z sobą nie koliduje. Spróbuj zainstalować Yoast SEO i sam ocenisz, która wtyczka Twoim zdaniem będzie lepsza :D

A co do ustawiania przyjaznego adresu URL w Yoast SEO. Podczas edycji wpisu, w dolnej części masz dostępne całe menu w którym ustawiasz SEO Title, adres url oraz opis.
komentarz 28 marca 2017 przez e-wsparcie Obywatel (1,260 p.)
Wtyczka wystarczy jedna. A przyjazne adresy ustawisz w samym WordPresie:
Ustawienia -> Bezpośrednie odnośniki -> (zmień na) Nazwa wpisu.

Poza tym nie jest dobrze (zarówno dla wyszukiwarek, jak i odwiedzających), że masz puste strony. Lepiej je dodawać w miarę rozrastania się bloga.

Zmień też datę na polski układ: Ustawienia -> Ogólne -> Format daty

Kilka darmowych motywów dla bloga: http://www.wpbeginner.com/showcase/43-beautiful-free-wordpress-blog-themes/

Polecam też: https://wpzen.pl/porady/
komentarz 28 marca 2017 przez kosabdsm Początkujący (430 p.)
Dziękuję wszystkim za porady. Zmieniłem motyw, wygląda lepiej, ustawiłem przyjazne adresy, stworzyłem mapę witryny., a jutro wstawię relację z WDI. Zobaczymy co z tego wyjdzie :)
0 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2017 przez kosabdsm Początkujący (430 p.)
Cześć, po blisko miesiącu prowadzenia bloga proszę was ponownie o ocenę. Trochę się pozmieniało. Pojawiło się przede wszystkim dużo więcej treści, pozycjonowanie działa coraz lepiej, coraz więcej ludzi do mnie trafia.

Link: http://binarnie.pl
komentarz 17 kwietnia 2017 przez Benek Szeryf (92,410 p.)

Microsfot Excel, a matura z informatyki

W takim przypadku przecinek przed a jest błędem.

komentarz 17 kwietnia 2017 przez kosabdsm Początkujący (430 p.)
Odnotowane, poprawione :) dzieki

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 371 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2017 w Nasze projekty przez Mateusz Patalan Bywalec (2,140 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 330 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia 2016 w Nasze projekty przez MichałGNU Gaduła (4,330 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 312 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2023 w Nasze projekty przez Piotrek2713 Mądrala (5,500 p.)

93,008 zapytań

141,975 odpowiedzi

321,256 komentarzy

62,350 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...