• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak się ukierunkować

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
1,270 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2015 w Offtop przez slawek763 Użytkownik (940 p.)
Witajcie, właśnie będę kończył technikum elektroniczne i mam zasadniczy problem, ciężko mi się ukierunkować. Przez ostatni czas zaczynałem naukę różnych języków programowania, między innymi java, c#, pythoon, c++, moim problemem jest to iż szybko niektóre zajęcia zaczynają mi się nudzić i ciągle próbuję czegoś nowego. Sam profil na który uczęszczałem nie zainteresował mnie wystarczająco, dopiero teraz w ostatniej klasie wciągnęło mnie bardziej programowanie w c mikrokontrolerów itp. (to już ogarniam na dość dobrym poziomie) Problem tkwi w tym, że szkoła się skończy i pasuje coś zacząć robić dalej, znaleźć pracę, ew. pójść na studia aczkolwiek co do tego nie jestem zbytnio przekonany ponieważ nie chciałbym marnować kolejnych kilku lat na naukę przedmiotów gdzie 3/4 z nich nie będzie mnie interesować. Wy również macie problem w ukierunkowaniu się czy tak jak ja lubicie zajmować się wieloma rzeczami z różnych dziedzin, co niestety skutkuje tym, że ciężko być ekspertem w jednej, a tacy ludzie właśnie w dzisiejszych czasach są potrzebni.

6 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez Marcin Chmiel Obywatel (1,330 p.)
Stworz jakis wiekszy projekt albo wiecej niz jeden projekt. Wpiszesz go dodatkowo do CV. Tak zweryfikujesz co chcesz robic w przyszlosci i nie bedziesz sie nudzic. Pozdro :)!
0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez niezalogowany
W Informatyce ukierunkowanie się jest bardzo ważne, natomiast jeśli Ty nie wiesz sam co chcesz robić to musisz sobie sam nad tym pomyśleć. Elektronika z informatyką mają wiele wspólnego, jeśli natomiast zaczęło pasjonować Cię programowanie to warto pomyśleć od czego zacząć i jak dalej rozwijać się w kierunku bycia programistą.
0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez Mateusz Dalgiewicz Mądrala (5,270 p.)
Witam,
Miałem podobny problem. Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć że jeżli nie potrafisz się ukierunkować to znaczy że nie trafiłas jeszcze na coś co by Cie naprawde zainteresowało. W moim przypdaku było tak że zanim zacząłem programować miałem 1000 innych pomysłów na życie i 100 róznych prób aż wkońcu trafiłem na programowanie :) Pamiętaj że to czego sie nauczysz zostanie w twojej głowie i na pewno na tym nie stracisz a kto wie może kiedyś w jaki sposób to wykorzystasz, bądź cierpliwy i rób swoje wkoncu trafisz na coś co cie ukierunkuje ! :)
0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Skoro elektronika nie nudzi Ci się tak szybko, polecam wejść w niski poziom. Niewielu ludzi w tym siedzi jeśli chodzi o programowanie, większość wybiera już C++ lub coś jeszcze wyżej (Java/C#). Mógłbyś się ukierunkować na C/Assemblera co ma duże zastosowanie w elektronice i ogólnie w tym jak działają komputery (fajnie mieć taką wiedzę). Myślę, że jest to niezła dziedzina w której eksperci są bardzo cenieni. Dobrze by było wziąć się za własne projekty (Arduino, inne układy) oraz po technikum wybrać się na studia.

komentarz 4 kwietnia 2015 przez slawek763 Użytkownik (940 p.)
Odnośnie programowania w czystym C znajduje ono jeszcze jakieś zastosowanie prócz programowania mikrokontrolerów? Czy już raczej C++ całkowicie wyparło ten język?
komentarz 4 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Ma duże zastosowanie. Są gry pisane w czystym C (nacisk na wydajność), programuje się w C/assemblerze sterowniki.
0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2015 przez Piotr Różański Obywatel (1,010 p.)
Z mojego punktu widzenia mogę powiedzieć ze jeśli nie chcesz iść na studia, to po prostu nie idz, bedzie sie tam tylko męczył i tracił czas. Zamiast studiów wybierz np. kurs lub jakaś szkoła policealna. A jesli masz problem z ukierunkowaniem się, to znajdz taką dziedzinę w której oddasz sie w całości i nie będzie ci nudzić w żadnym momencie.
0 głosów
odpowiedź 15 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Masz bardzo powszechny problem :)
Natomiast jesteś jeszcze młody, dlatego dobrze,że próbujesz wszystkiego :D
Jeżeli cieszą Cię mikrokontrolery, to się tym zajmuj, rozwijaj się :)
Mówisz, że nie masterujesz się na eksperta, ale ja widzę tutaj chłopaka, który już w tak młodym wieku obraca się w jednej dziedzinie jaką jest programowanie i to jest najważniejsze :D

Nie znaleziono podobnych pytań

93,008 zapytań

141,975 odpowiedzi

321,257 komentarzy

62,350 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...