• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Koło w HTML'u.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,592 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Heli1922 Nowicjusz (140 p.)
edycja 27 marca 2017 przez Heli1922

 

Siemanko, jestem tu nowy, takze prosze o zrozumienie :) ostatnio dostalem zadanie zrobienia kuli w HTML, JS i oczywiście CSS żeby nadać wyglad, ale zupełnie nie rozumiem jak to zrobić, moglby ktos pomoc? Tresc zadania brzmi: na stronie znajduje sie kolo i przycisk. Po kliknięciu przycisku kolo sie pojawia, po najechaniu myszka na kolo zmienia ono swój kolor, po zjechaniu z kola zmienia swój kolor.

Obecnie wygląda to tak:

HTML
 

<!DOCTYPE html>

<html>

<head>

<title>fsdf</title>

<link rel="stylesheet" href="sprawdzian.css">

<script src="sprawdzian.css"></script>

<meta charset="UTF-8">

</head>

<body>

<div id="lol">

<button class="kuleczka" onclick="kolo()" onmousemove="muv()"

</div>

</body>

</html>



CSS:
 

#kuleczka{

height:100px;

width:70px;

border-radius:50px;

position:relative;

}

#lol{

height:250px;

width:250px;

background-color:grey;

border-radius:125px;

margin-left:100px;

position:relative;

}



JS
 

function kolo()

{

document.getElementById("kolo").style.backgroundColor="yellow"

}

function muv()

{

document.gEBI("muv").style.backgroundColor="red"

}



tyle mam i nie działa, co jeszcze mogę zrobić i co poprawić?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 marca 2017 przez pablop76 VIP (123,180 p.)
Witam.

1. Dwa elementy na stonie.

a. button

b.koło (kwadrat z border-radius: 50%;) np:  id="kolo" oraz display: none; (żeby ukryć na początku) i jakiś background-color. np: red; bo inaczej go nie zobaczysz po odkryciu.

2. funkcja javascript o nazwie np" pokaz(). Znajdź na stronie element o id="kolo" i dodaj do niego .style.display = "block";

3. Dołącz do button zdarzenie onclick dla funkcji pokaz().

4. W css dodaj hover dla #kolo z innym background-color niż w oryginale. np: green;

I TO WSZYSTKO :)
komentarz 27 marca 2017 przez Heli1922 Nowicjusz (140 p.)
edycja 27 marca 2017 przez Heli1922
Czyli w HTML zrobić diva z id kolo oraz button class z onclick? A onmousemove nie? Czy zostawic tak jak tam mam zrobione? Nastepnie w CSS #kolo i wpisywać tam background oraz display, dobrze rozumiem? O co chodzi z hoverem? Nie mieliśmy tego na lekcjach i nie wiem jak go dodać, a-hover:red;  czy jak? I w JS zamiast style.bC dodać to co napisałeś tak?
komentarz 27 marca 2017 przez pablop76 VIP (123,180 p.)

button bez klasy - chyba , że chcesz go wystylizować.

Dodanie zdarzenia onclick="nazwafunkcji(); to znaczy , że button ma po kliknięciu uruchamiać funkcję nazwafunkcji().

pseudoklasa :hover

oznacza co ma się dziać z elementem po najechaniu na niego myszką.

czyli:

#kolo:hover{

background-color: green;

}

oznacza, że po najechaniu na #kolo zmieni się jego tło na zielony a po zjechaniu wróci na czerwony.

0 głosów
odpowiedź 26 marca 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Div z klasą, w CSS dodajesz border radiu 40-50%. Ustawiasz  Homer zmieniając kolor. W js obslugujesz przycisk, dodając np display nonę
komentarz 26 marca 2017 przez Heli1922 Nowicjusz (140 p.)
Dodałem wyżej prawie całą zrobioną stronkę, poradzisz coś zmienić lub dodać?
komentarz 26 marca 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
masz specjalne znaczniki od kodu..
komentarz 27 marca 2017 przez Heli1922 Nowicjusz (140 p.)
zmieniłem
komentarz 27 marca 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A co nie działa? nie masz hovera ustawionego aby po najechaniu zmienić kolor. I raczej po kliknięciu to masz pokazać koło a nie zmieniać jego kolor.  Wystarczy ustawić display:block, a domyślnie po otwarciu strony, #lol na display:none.
komentarz 27 marca 2017 przez Heli1922 Nowicjusz (140 p.)
nie rozumiem, mógłbyś mi to zapisać w postaci komendy?
0 głosów
odpowiedź 27 marca 2017 przez Muhin Gaduła (4,120 p.)
edycja 27 marca 2017 przez Muhin

Tak na dobry początek to zmień:

<script src="sprawdzian.css"></script>

Na:

<script src="sprawdzian.js"></script>

A druga sprawa jest taka, że w kodzie nie masz elementów o id "kuleczka" i "muv".

komentarz 27 marca 2017 przez Heli1922 Nowicjusz (140 p.)
W HTML mam je wpisane i w CSS, w JS tez maja być? Jestem kompletnie ciemny w tym, nie moja działka :/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 437 wizyt
pytanie zadane 30 listopada 2022 w HTML i CSS przez ptomeccc Użytkownik (800 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 141 wizyt
pytanie zadane 22 sierpnia 2022 w JavaScript przez grewwwew Użytkownik (830 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 162 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2019 w HTML i CSS przez niezalogowany

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...