• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Laptop- problem z uruchomieniem

0 głosów
415 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2017 w Sprzęt komputerowy przez Memories Obywatel (1,410 p.)

Witam.

Użytkowalem komputer jak normalny czlowiek- przeglądałem yt. Nagle laptop zaczął mi się ścinac,okropnie zamulal wiec uruchomiłem ponownie. Problem nie ustawal po ponownym uruchomieniu wiec wyłączyłem go na chwile z nadzieją,że problem minie,heh. Od tego czasu mam czarny ekran przy włączeniu, nic się nie dzieje,jak chce włączyć tryb awaryjny również czarny,nic się nie ładuje.

Mam na pendrive recovery, ale również nie działa,czarny ekran. 

HP na wbudowany system diagnostyczny i znalazłem coś takiego:​

Licze na pomoc!

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 marca 2017 przez jaca121212 Nałogowiec (40,740 p.)
Tak laptopy HP mają do siebie u mnie za każdym razem jak czyszczę  komputer (laptop) to zawsze po wyczyszczeniu nie uruchomi się normalnie tylko z czarnym ekranem. Zastosuj to instrukcję powinna pomóc

http://support.hp.com/pl-pl/document/c02065481
komentarz 27 marca 2017 przez lukas$ Gaduła (3,390 p.)
Witam,

Ja stawiam że to coś z twardym dyskiem

http://support.hp.com/pl-pl/document/c01771568 bardziej opisane tutaj.
komentarz 27 marca 2017 przez jaca121212 Nałogowiec (40,740 p.)
Nie wydaje misię bo już wyżej w odpowiedzi napisałem że lubią się przycinać i ja też mam laptopa HP też miałem taką sytuację że włączam laptopa a tu czarny ekran wtedy te operaje nie pomogły to musiałem wyciągnąć baterię z biosa tak samo miałem z innym hp ten sam problem.
komentarz 27 marca 2017 przez Memories Obywatel (1,410 p.)
Zobacz moja odp wyżej :D
0 głosów
odpowiedź 27 marca 2017 przez Memories Obywatel (1,410 p.)
Nic nie pomogło. Żaden reset, nic, kompletnie nic n ie pomaga,system nie wstaje,nic nie mogę zrobić. Dodam również, że po włączeniu i odczekaniu chwili pokazuje się komunikat hp: przygotowywanie do naprawy

Ale potem robi się szary ekran i nic się nie dzieje.

Jakieś pomysły?
komentarz 28 marca 2017 przez lukas$ Gaduła (3,390 p.)
Witam,

nwm czy ten Twój laptop był czyszczony.

Kurz jest elektrostatyczny może warto byłoby go przeczyścić.

Poza tym jak musisz restartować Biosa na płycie głównej to przeważnie jak się robi update firmware. Oznacza to że coś jest nie halo.

Jeśli nie jest na gwarancji to twardy dysk sprawdziłbym na innym komputerze z oprogramowaniem do danej firmy. Po drugie może mieć to związek z kościami RAM,

Możliwe że system operacyjny ma zawalony rejestr lub jest zaśmiecony różnymi programami i ma przez to zawiechy.

Możliwe że mogą to być nowsze sterowniki które masz zainstalowane teraz.

Pasta wyschła na procesorze i na GPU.

Mam kilka HP ale nie miałem z nimi problemów.

Ogólnie to wszystkie miałem wersje laptopów oprócz tych najdroższych gamingowych razer i alienware - chyba że coś mi umknęło bo ciągle coś nowego wchodzi.
komentarz 28 marca 2017 przez Memories Obywatel (1,410 p.)
Nic z tych rzeczy które pisałes,lapka nie czyscilem itp. Ten komputer roku nie ma więc pasta tez nie,a system nawet nie wstaje.

Zauważyłem,że dioda od twardego dysku świeci się ciągle.

Oraz mam pytanie: mogę rozkręcić spod laptopa? Mam go jeszcze na gwarancji,ale chcę sprawdzić, może kabel od dysku czy co. Nie stracę wtedy gwarancji? Na 2 srubkach są zaślepki.
komentarz 29 marca 2017 przez lukas$ Gaduła (3,390 p.)
Stracisz gwarancję kiedy naruszysz te zaślepki.

Postaraj się pogadać z supportem i opisz problem - bo sklep czasami powie że skontaktuj się z producentem sprzętu bo my nie udzielamy gwarancji tylko producent.

Wtedy jak Ci potwierdzą usterkę to wyślą do sklepu info że taki klient z taką wadą przyjdzie.

Nieraz niektóre modele laptopów mają jakieś wadliwe elementy.

Na przykład Lenovo T61 miał wadliwy chipset graficzny z któregoś roku i daty.

W późniejszych wersjach usunęli to przy produkcji nowych chipsetów.

Nie wiem czy nie możesz wejść w Biosa jeżeli tak to zrób live cd linux np. mint najprostsza dystrybucja odpal z pendriva i skopiuj dane z twardego dysku.

Gdy oddasz na gwarancję jest możliwość że wymienią Ci twardy dysk na nowy.

W laptopie raczej nie ma kabli są to taśmy cienkie kawał folii ze ścieżkami, czasami wkłada się je i przykręca śrubkami do obudowy laptopa - taki slot (miejsce twardego dysku) jak rozkręcisz to wygląda to trochę jak kieszeń.

Tutaj czasami ciężko coś na oko stwierdzić jeśli chodzi o serwisowanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,197 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2022 w Sprzęt komputerowy przez Tadzio001 Obywatel (1,640 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 327 wizyt
pytanie zadane 28 października 2020 w Sprzęt komputerowy przez Dudek798 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 1,605 wizyt
pytanie zadane 27 września 2016 w Sprzęt komputerowy przez Memories Obywatel (1,410 p.)

93,788 zapytań

142,753 odpowiedzi

323,429 komentarzy

63,393 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...