• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie aplikacji - Android

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
539 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2017 w C# przez Piotr Ponikwia Początkujący (330 p.)
Witam. Od pewnego czasu chciałbym tworzyć aplikacje na system Android jednak nie jestem pewien który język jest lepszy. Mam na myśli C# i Java + XML. Bardzo by mi zależało na wygodzie używania języka jak i jego potencjału, chodzi mi o to że chciałbym tworzyć wydajne aplikacje z ciekawymi opcjami jak i same gry. Mój kuzyn , student informatyki, twierdzi że w c# pisało mu się bardzo wygodnie aplikacje. Bardzo byłoby mi miło gdyby ktoś wymienił zalety tych 2 języków programowania i który ze tak to powiem ma przyszłość. Mógłby też ktoś wytłumaczy dlaczego aplikacje z androidem pisane w javie potrzebują XML.

Za każdy komentarz dziękuję

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 marca 2017 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
wybrane 27 marca 2017 przez Piotr Ponikwia
 
Najlepsza
C# (a dokładniej xamarin) jest fajny z tym że możesz mieć w większości ten sam kod pod wszystkie 3 platformy mobilne (ios, android, windows phone) jednak rozmiary aplikacji są dużo większe (chyba nawet dwukrotnie) od tych napisanych w języku naturalnym dla danej platformy, w przypadku androida to java.

Zaletą C# jest to, że jeśli znudzi ci sie ten android, możesz bez "tracenia" czasu na nauke nowej składni przejść na jakieś aplikacje WPF, możesz tworzyć backend do stron, możesz tworzyć jakieś gry.

Używając języków "naturalnych" do tworzenia aplikacji na androida, windowsa i backendu do stron musiałbyś się nauczyć
-javy
-c++
-php
A tak to masz tylko jednego C#.

Java też jest wieloplatformowa, jednak pisząc w tym, najwięcej zleceń będziesz dostawał właśnie do androida, do którego jest najlepszym językiem. Zlecenia z C# są w dość sporych ilościach dla każdej z platform, od wpf, przez xamarina, aż po jakieś asp.net czy gry w unity3d
1
komentarz 26 marca 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Windows Phone nie żyje. W javie da się pisać backend. W javie da się pisać aplikacje desktopowe.
komentarz 27 marca 2017 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
Tak jak w C#. Nawet w C++ się da, dla konkretnego modelu :)
komentarz 27 marca 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)

Tak ale autor odpowiedzi napisał tak jakby w javie nie można było tego zrobić.

Używając języków "naturalnych" do tworzenia aplikacji na androida, windowsa i backendu do stron musiałbyś się nauczyć
-javy
-c++
-php
A tak to masz tylko jednego C#.

A można. 

komentarz 4 kwietnia 2017 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
No tak, ale traktowałbym to bardziej jako ciekawostkę niż realne zastosowanie, bo ile stron chodzi na javie?
Większość to php i asp.net, o javie za dużo się nie słyszy, a przynajmniej ja mało kiedy słyszę.

Według statystyk
82.6% stron to php
15.1% to asp.net
a jedynie 2.6% to java
komentarz 4 kwietnia 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
https://www.pracuj.pl/praca%2Fjava%20ee%20developer%3Bkw

Java EE to ciekawostka? W web developerce nie siedze ale duża część ogłoszeń o pracę w javie to właśnie Java EE
0 głosów
odpowiedź 26 marca 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Jeśli chodzi o Androida zdecydowanie lepiej używać natywnego języka (java), jest tez więcej tutoriali i oficjalnego wsparcia. Xamarina wybierz jeśli chcesz tworzyć aplikacje multiplatformowe.

Generalnie więcej ofert pracy jest na androida w javie niż C# + xamarin.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 136 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2022 w Java przez mateusz45 Gaduła (3,240 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 254 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2021 w Inne języki przez MateuszSikorski Obywatel (1,070 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 175 wizyt
pytanie zadane 25 października 2019 w Android, Swift, Symbian przez XezolPL Obywatel (1,530 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...