• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Automatyczne aktualizowanie kursów walut na stronie

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,077 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2017 w C i C++ przez intensick Początkujący (420 p.)
Cześć!

Niedawno zacząłem zabawę z programowaniem. Póki co kończę swoją pierwszą stronę - jest to strona kantoru dla kolegi. W zasadzie wszystko jest już gotowe, ale została mi do zrobienia ostatnia rzecz - aktualizowanie kursów walut. Kolega chce, żeby były one aktualizowane zgodnie z kursami NBP. Trochę poszukałem i znalazłem to: http://api.nbp.pl/ - można aktualizować kursy przy pomocy JSON lub XML. Tylko problem jest taki, że oczywiście wcześniej nie miałem z nimi styczności. Pierwsze pytanie: czy na moim poziomie polecalibyście mi zrobić to za pomocą XML czy JSON. Drugie: Czy wie ktoś jak mógłbym to zastosować na stronie, może jakieś gotowe rozwiązania, których mógłbym użyć? Trzecie: czy znacie ewentualnie jakieś źródła, z których mógłbym się dowiedzieć jak rozwiązać ten problem?
Pozdrawiam ;)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 marca 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
wybrane 25 marca 2017 przez intensick
 
Najlepsza

Gotowe rozwiązania są nawet na tej samej stronie co wysłałeś. Wystarczyło trochę zjechać na dół.

http://api.nbp.pl/api/exchangerates/rates/a/chf?format=json

Po prostu wysyłasz takiego requesta np. przez c-url i pobierasz to, co strona Ci zwróciła.

komentarz 25 marca 2017 przez intensick Początkujący (420 p.)
Dzięki ;)
0 głosów
odpowiedź 24 marca 2017 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Z tagów wnoszę że pytasz o rozwiązanie w C/C++? Jeśli tak to nie ukrywam że nie szukał bym rozwiązania w tych językach tylko w dynamicznie typowanych (Python/Ruby/PHP itp... )

Wiesz.. zawsze się możesz uprzeć. Stosowałem te choć nie do tak prostego problemu jaki Ty masz:

http://siliconframework.org/

https://pocoproject.org/

http://rapidjson.org/

Co do parserów XML, tu jest niezłe podsumowanie http://stackoverflow.com/questions/9387610/what-xml-parser-should-i-use-in-c . Mogę tylko dodać że Xerces to "waga ciężka" ale wiele potrafi.

I tak w tej aplikacji zapewne wąskie gardło będzie w interfejsie sieciowym więc.. ja bym się nie upierał na C++. Myślę że nie masz ważkich powodów.
komentarz 24 marca 2017 przez intensick Początkujący (420 p.)
Myślałem, że w JSie da radę to zrobić, ale w takim razie spróbuje w PHP, niestety nie miałem z nim wcześniej żadnej styczności. Dziękuję za odpowiedź.
komentarz 25 marca 2017 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
A pewnie że się da i w JavaScript. Tylko poprawnie umieszczaj pytania w odpowiednim dziale. Tu umieściłeś w C/C++ to uzyskałeś taką odpowiedź.
komentarz 25 marca 2017 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
JSON  - JavaScript Object Notation

Z tego co wiem, to JSON się od JSa wywodzi ^^
komentarz 25 marca 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Ale JSON'a nie używa się tylko w JS... Jest to szeroko pojęty format. To tak samo, jakbyś powiedział, że ONP (Odwrotnej Notacji Polskiej) używa się tylko w Polsce.
komentarz 25 marca 2017 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
A gdzie ja powiedziałem, że JSONa używa się tylko w JS? Powiedziałem, że z niego się wywodzi, więc (w domyśle) raczej na pewno da się to zrobić w JS, tak jak twórca tematu chciał.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 3,083 wizyt
pytanie zadane 24 kwietnia 2018 w C i C++ przez danielb Bywalec (2,520 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 103 wizyt
pytanie zadane 3 maja 2017 w Java przez diego662 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 2,379 wizyt
pytanie zadane 17 października 2016 w PHP przez Rafik Obywatel (1,870 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,561 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...