• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odczytywanie zawartości katalogu w PHP

Object Storage Arubacloud
0 głosów
477 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2017 w PHP przez xjafajx Użytkownik (740 p.)

Dobry wieczór
Robiąc stronę w php napotkałem się z problemem który męczy mnie już 2 dzień i nie potrafię sobie z nim poradzić.  Niżej zamieściłem zdjęcia pierwsze prezentuję stronę główną wraz z menu do katalogu. Drugi prezentuje kod wyświetlania tych katalogów jako odnośniki. Natomiast trzeci przedstawia co znajduję się w zawartości jednego z katalogów (2014). 
Chciałbym aby po wejściu w katalog 2014 na stronie wyświetlił się ten niedźwiedź oraz strona była taka sama jak strona główna tylko zdjęcia znajdowałyby się inne. Czy mógłby mi ktoś poradzić co zrobić ? Bo jak na razie to nic się nie wyświetla po wejściu w katalog 2014 na stronie  sad

 

 

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 24 marca 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
najlatwiej:

http://php.net/manual/en/function.glob.php # pattern to ./katalog/*.jpg lub png lub cokolwiek

http://php.net/manual/en/control-structures.foreach.php

I pamiętać, by stworzyć ścieżke w stosunku do WEB ROOTa (czyli katalgu w którym wykonuje się skrypt)

Bonus dla "zaawansowanych":

http://symfony.com/doc/current/components/finder.html
komentarz 24 marca 2017 przez xjafajx Użytkownik (740 p.)
<?php
			$dirs=glob('katalogi', GLOB_ONLYDIR);
			foreach($dirs as $dir)
			{
				$nazwa = explode( 'katalogi', $dir );  
				$katalog =  $nazwa[1];
				echo "<dt class=\"level_one\">".$katalog."</dt><dd>";
			}
?>

Lecz to mi nie działa 

komentarz 24 marca 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
edycja 24 marca 2017 przez xandros

Mi tam działa:

<?php
$directoryWithGallery = realpath(__DIR__ . '/katalogi/');
$webRealPath          = '/katalogi/';
$dirs                 = glob($directoryWithGallery . '/*/*.{jpg,png}', GLOB_BRACE);

?>
<dl>
    <?php foreach ($dirs as $dir): ?>
        <?php
        $dir      = realpath($dir);
        $basename = basename($dir);
        $dirname  = dirname($dir);
        $webName  = str_replace(__DIR__, '', $dir); //ktos cos lepszego?
        ?>
        <dt class="level_one">FULL</dt>
        <dd><?= $dir ?></dd>
        <dt class="level_one">DIR</dt>
        <dd><?= $dirname ?></dd>
        <dt class="level_one">FILE</dt>
        <dd><?= $basename ?></dd>
        <dt class="level_one">WEB FILENAME</dt>
        <dd><?= $webName ?></dd>
    <?php endforeach; ?>
</dl>

Układ katalogów:

Output:

Bibliografia:

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 571 wizyt
pytanie zadane 25 października 2018 w C i C++ przez Sic Dyskutant (8,510 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 392 wizyt
pytanie zadane 20 października 2018 w C i C++ przez poldeeek Mądrala (5,980 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 294 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2015 w Java przez figorin Bywalec (2,040 p.)

92,666 zapytań

141,564 odpowiedzi

320,019 komentarzy

62,031 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...