• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wyświetlanie danych z bazy

Object Storage Arubacloud
0 głosów
485 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2017 w PHP przez Smart Website Użytkownik (920 p.)

Witajcie. Nie wiem dlaczego ale nie mogę wyświetlić niektórych informacji z bazy. ID oraz Login wyświetlają się prawidłowo, natomiast inne już nie... Wynik błędu to:

Notice: Undefined index: imie in C:\xampp\htdocs\Wirtualna Kancelaria\kancelaria.php on line 44

Linijka 44:

<?php echo $_SESSION['imie']; ?>

Tak wygląda kod PHP.

$wiersz = $rezultat->fetch_assoc();
$_SESSION['id'] = $wiersz['id'];
$_SESSION['user'] = $wiersz['user'];
$_SESSION['imie'] = $wiersz['imie'];
$_SESSION['nazwisko'] = $wiersz['nazwisko'];

Baza wygląda następująco:

-- phpMyAdmin SQL Dump
-- version 4.5.1
-- http://www.phpmyadmin.net
--
-- Host: 127.0.0.1
-- Czas generowania: 23 Mar 2017, 17:41
-- Wersja serwera: 10.1.19-MariaDB
-- Wersja PHP: 5.6.28

SET SQL_MODE = "NO_AUTO_VALUE_ON_ZERO";
SET time_zone = "+00:00";


/*!40101 SET @OLD_CHARACTER_SET_CLIENT=@@CHARACTER_SET_CLIENT */;
/*!40101 SET @OLD_CHARACTER_SET_RESULTS=@@CHARACTER_SET_RESULTS */;
/*!40101 SET @OLD_COLLATION_CONNECTION=@@COLLATION_CONNECTION */;
/*!40101 SET NAMES utf8mb4 */;

--
-- Baza danych: `kancelaria`
--

-- --------------------------------------------------------

--
-- Struktura tabeli dla tabeli `uzytkownicy`
--

CREATE TABLE `uzytkownicy` (
  `id` int(11) NOT NULL,
  `user` text COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  `pass` text COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  `imie` text COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  `nazwisko` text COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL,
  `parafia` text COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL
) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci;

--
-- Zrzut danych tabeli `uzytkownicy`
--

INSERT INTO `uzytkownicy` (`id`, `user`, `pass`, `imie`, `nazwisko`, `parafia`) VALUES
(1, 'Andrzej123', 'Jezuss', 'Iks', 'Iksiński', '-');

--
-- Indeksy dla zrzutów tabel
--

--
-- Indexes for table `uzytkownicy`
--
ALTER TABLE `uzytkownicy`
  ADD PRIMARY KEY (`id`);

--
-- AUTO_INCREMENT for dumped tables
--

--
-- AUTO_INCREMENT dla tabeli `uzytkownicy`
--
ALTER TABLE `uzytkownicy`
  MODIFY `id` int(11) NOT NULL AUTO_INCREMENT, AUTO_INCREMENT=2;
/*!40101 SET CHARACTER_SET_CLIENT=@OLD_CHARACTER_SET_CLIENT */;
/*!40101 SET CHARACTER_SET_RESULTS=@OLD_CHARACTER_SET_RESULTS */;
/*!40101 SET COLLATION_CONNECTION=@OLD_COLLATION_CONNECTION */;

 

Tak jak już napisałem, id oraz user wyświetla się poprawnie, inne już nie. Nie mam pojęcia gdzie jest błąd.

komentarz 23 marca 2017 przez Sinoviesta Nowicjusz (230 p.)
Dałeś session_start w kancelaria.php na poczatku?
komentarz 23 marca 2017 przez Smart Website Użytkownik (920 p.)
Tak, mówię id i user nie wiedzieć czemu działają w przeciwieństwie do reszty

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 23 marca 2017 przez Bosswell Nałogowiec (36,470 p.)
pokaz cały kod
komentarz 23 marca 2017 przez Smart Website Użytkownik (920 p.)
<?php

	session_start();
	
	if ((!isset($_POST['login'])) || (!isset($_POST['haslo'])))
	{
		header('Location: index.php');
		exit();
	}

	require_once "connect.php";

	$polaczenie = @new mysqli($host, $db_user, $db_password, $db_name);
	
	if ($polaczenie->connect_errno!=0)
	{
		echo "Error: ".$polaczenie->connect_errno;
	}
	else
	{
		$login = $_POST['login'];
		$haslo = $_POST['haslo'];
		
		$login = htmlentities($login, ENT_QUOTES, "UTF-8");
		$haslo = htmlentities($haslo, ENT_QUOTES, "UTF-8");
	
		if ($rezultat = @$polaczenie->query(
		sprintf("SELECT * FROM uzytkownicy WHERE user='%s' AND pass='%s'",
		mysqli_real_escape_string($polaczenie,$login),
		mysqli_real_escape_string($polaczenie,$haslo))))
		{
			$ilu_userow = $rezultat->num_rows;
			if($ilu_userow>0)
			{
				$_SESSION['zalogowany'] = true;
				
				$wiersz = $rezultat->fetch_assoc();
				$_SESSION['id'] = $wiersz['id'];
				$_SESSION['user'] = $wiersz['user'];
				$_SESSION['imie'] = $wiersz['imie'];
				$_SESSION['nazwisko'] = $wiersz['nazwisko'];
				
				
				unset($_SESSION['blad']);
				$rezultat->free_result();
				header('Location: gra.php');
				
			} else {
				
				$_SESSION['blad'] = '<span style="color:red">Nieprawidłowy login lub hasło!</span>';
				header('Location: index.php');
				
			}
			
		}
		
		$polaczenie->close();
	}
	
?>

 

komentarz 23 marca 2017 przez Bosswell Nałogowiec (36,470 p.)

Pokazałbyś plik kancelaria.php ?

komentarz 23 marca 2017 przez Smart Website Użytkownik (920 p.)
<?php

    session_start();
    if(!isset($_SESSION['zalogowany']))
    {
        header('location: index.php');
        exit();
    }

?>
<!DOCTYPE html>

<html lang="PL">

    <head>
        
        <meta charset="UTF-8">
        <meta name="author" content="Emilian Kuczyński">
        <meta name="viewport" content="initial-scale=1">
        <meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge,chrome=1">
        
        <title>Wirtualna Kancelaria</title>
        
        <link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css">
        <link rel="shortcut icon" type="image/png" href="img/Fav.png"/>
        <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Open+Sans:400,700" rel="stylesheet">
        <link rel="stylesheet" type="text/css" href="fontello/css/fontello.css">
        
    </head>
    
    <body>
        
        
        <div id="Bar">
        
            <div id="Naglowek">
            
                Wirtualna Kancelaria
                
            </div>
            
            <div id="Dane">
            
                <?php echo $_SESSION['kamien']; ?>
            
            </div>
        
        </div>
        
        <div style="clear: both;"></div>
        
        <div id="Nav">
        
            <div class="List">
                
                Księga Intencji
            
            </div>
            
            <div class="List">
                
                Księga Chrztów
            
            </div>
        
            <div class="List">
                
                Historia
            
            </div>
            
            <div class="List">
                
                Ustawienia
            
            </div>
            
        </div>
        
        <div id="Content">
        
            <div id="Title">
            
                Księga intencji
                
            </div>
            
        </div>
        
    </body>
    
</html>

 

komentarz 23 marca 2017 przez Bosswell Nałogowiec (36,470 p.)

w lini 44 masz 

<?php echo $_SESSION['kamien']; ?>

a nie ma takiej zmiennej ;)

napisz 

<?php echo $_SESSION['imie']; ?>

 

komentarz 23 marca 2017 przez Smart Website Użytkownik (920 p.)

Zrobiłem tak jak napisałeś i dalej to samo...

Notice: Undefined index: imie in C:\xampp\htdocs\Wirtualna Kancelaria\kancelaria.php on line 44

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,429 wizyt
pytanie zadane 31 sierpnia 2015 w PHP przez tytanik2011 Użytkownik (930 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 244 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 927 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2018 w PHP przez LinosiK Obywatel (1,920 p.)

92,563 zapytań

141,413 odpowiedzi

319,590 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...