• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Visual Studio C++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
267 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2017 w C i C++ przez Mikey566 Nowicjusz (120 p.)

Witam.
Swój kod piszę w Visual Studio w języku C++ CLR. Mam problem z utowrzeniem obiektu klasy, którą sam napisałem. Nie wiem dlaczego ale nie program nie chce się skąpliować. Problem pojawia się wtedy kiedy chce utoworzyć nowy obiekt klasy.

private: System::Void button_akcja_Click(System::Object^  sender, System::EventArgs^  e) {

	Punkt p1;
	p1.x1 = Convert::ToDouble(txt_wsp_X1->Text);
	p1.y1 = Convert::ToDouble(txt_wsp_Y1->Text);
	p1.x2 = Convert::ToDouble(txt_wsp_X2->Text);
	p1.y2 = Convert::ToDouble(txt_wsp_Y2->Text);

	lbl_AB->Visible = true;
}

class Punkt {
public:
	double x1, y1;
	double x2, y2;

	double odleglosc(double xa, double ya, double xb, double yb) {
		if (xa == xb) {
			double a = ya - yb;
			return Math::Abs(a);
		}
		if (ya == yb) {
			double a = xa - xb;
			return Math::Abs(a);
		}
		else {
			double a = Math::Pow(Math::Abs(xa - xb), 2) + Math::Pow(Math::Abs(ya - yb), 2);
			return Math::Sqrt(a);
		}
	}
};

 

komentarz 23 marca 2017 przez Mikey566 Nowicjusz (120 p.)
'p1': undeclared identifier    KlasyDzie    
 'Punkt': undeclared identifier    KlasyDzie     
 left of '.x1' must have class/struct/union    KlasyDzie
komentarz 23 marca 2017 przez obl Maniak (51,280 p.)
Kompilator ci mówi, że nie wie co to jest p1, Punkt i że .x1 to musi mieć klasę, strukturę lub unię. Innymi słowy wygląda na to, że nie widzi twojej klasy Punkt.
komentarz 23 marca 2017 przez Mikey566 Nowicjusz (120 p.)
A to orientuje się ktoś gdzie powinienem wstawić klasę żeby kompilator widział tę klasę?
komentarz 23 marca 2017 przez obl Maniak (51,280 p.)
Nie orientuję się za bardzo w CLR i MFC, ale spróbuj przenieść tą klasę chociażby wyżej niż kod, w którym tworzysz jej obiekt. Może to pomoże.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 320 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,552 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 241 wizyt
pytanie zadane 5 września 2015 w C i C++ przez bli14 Nowicjusz (230 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...