• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Budowa sieci internetowej

0 głosów
1,707 wizyt
pytanie zadane 23 marca 2017 w Sieci komputerowe, internet przez lukas$ Gaduła (3,390 p.)
Witam,

Mam zapytanie czym te połączenia się różnią i jak każde z nich można wykorzystać.

AP, WDS, WDS z AP, client, repeater, WISP Client Router, WISP Repeater

Buduję sieć domową mam 2 piętra. Na górze jest router połączony z dostawcą.

Na dole łącze się bezprzewodowo ale w celu uzyskania lepszej wydajności chciałbym aby bez kabli po sygnale radiowym odbierał z góry sygnał radiowy od routera  a jakieś urządzenie rozdzielało sygnał bezprzewodowo na dole gdzie mógłbym podłaczyć urządzenia po kablu do tego urządzenia jak i odbierać sygnał bezprzewodowo.

Coś w stylu Access Point

Zastanawiałem się nad niedrogim rozwiązaniem.

OvisLink Airlive AC-1200UR lub OvisLink Airlive AC-1200R

AirLive WL-5460AP v2

Może coś z tego katalogu http://airliveblog.pl/katalog-airlive-2016

Może zapaleni informatycy którzy znają się na sieciach są w stanie polecić coś innego za mniejszą cenę lepszą markę? D-link, Linksys,Edomax,NetGear etc.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 23 marca 2017 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
wybrane 23 marca 2017 przez lukas$

Najlepsza
AP - to punkt dostępowy, czyli poprostu Wi-Fi
WDS - używasz do podłączenia ze sobą dwóch routerów bezprzewodowo
WDS z AP - to co wyżej, czyli dwa routery bezprzewodowo, z punktem dostępowym
Client - służy, do podłączenia urządzeń z przewodowymi kartami sieciowymi do Wi-Fi. Od WDS różni się tym, że zachowuje się jak urządzenie podłączane do sieci i nie tworzy w przeciwieństwie do WDS osobnej sieci.
Repeater - przedłuża zasięg istniejącego Wi-Fi
WISP Client router - służy do podłączania się pod nadajniki. Np. na wsiach często internet nie jest dostarczany po kablu, tylko przez nadajniki Wi-Fi.
WISP Repeater - Przedłuża zasięg sieci z nadajników.

W twoim przypadku, to tryby repeater, albo WDS z AP. Zależy, czy chesz mieć dwie osobne sieci, czy jedną, której zasięg jest po prostu zwiększony.

Co do urządzeń, to Ci niestety nie pomogę. Ja korzystam z TP-Link z wgranym DD-WRT i w domowych zastosowaniach nigdy mnie nie zawiódł.
komentarz 23 marca 2017 przez lukas$ Gaduła (3,390 p.)
Próbowałem właśnie z ruterem EA4500 wgrać DD-WRT

https://wiki.openwrt.org/toh/linksys/ea4500 coś poszło nie tak i nie wiem do końca co ruter jest widoczny w sieci ale nie wchodzi strona software wgrałem mu oprogramowanie

openwrt-kirkwood-ea4500-squashfs-factory z rutera oprogramowania.

Gdy mam połączenie i ping 192.168.1.1 wykrywa przez kabel ethernet z kartą sieciową w komputerze.
komentarz 23 marca 2017 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
Musiało się coś popsuć w trakcie instalacji. Niestety takie jest ryzyko tej zabawy. Teraz jedyna metoda, by to naprawić, to poszukać na płycie głównej routera złącza RS232 i przez nie wgrać firmware.
TP-Linka mam po wifi ale gdy jest dużo odbiorników to traci się sygnał i prędkość.

A chodzi mi o tryb ruter łączy się jako AP z ruterem głównym bezprzewodowo abym nie musiał ciągnąć kondygnacyjnie kabla jak ruter jest na 3 kondygnacji a Ja na parterze słyszałem o opcji "Beamforming"
komentarz 23 marca 2017 przez mtk3d Nałogowiec (46,690 p.)
W twoim przypadku najlepszy będzie poprostu repeater.

Na temat krztałtowania wiązki nie mam zbyt dużej widzy, więc sie nie wypowiem.
Ten router ma 5 dni i wczoraj uznali mi gwarancję. Powiedziałem im że po wgraniu firmware nie mogę wejść na stronę rutera. Gdy otworze router stracę gwarancję
Witam

Router rozebrałem zdjęcie w linku  http://imgur.com/a/m93Xq

to gdzie mam podłączyć ten kabel http://www.ebay.pl/itm/USB-to-RS232-TTL-PL2303HX-Cable-COM-Module-Converter-Adapter-/141941295960?hash=item210c5c4b58:g:Rl8AAOSw9uFW9ya~

Nie widzę pinów abym mógł je podłączyć
0 głosów
odpowiedź 23 marca 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)

Poszukaj sobie niedrogiego routera z opcją WDS czyli bezprzewodowego mostu np. taki TP-LINK TL-WR841N

Zasada działania i konfiguracja będzie wyglądała jak tutaj: http://www.tp-link.com.pl/faq-227.html

Witam,

Jakbyś miał porównać  AirLive AC-1200R a TP-LINK TL-WR841N to który wybrałbyś bo TP-Link ma dobre parametry a ten pierwszy AirLive to mało słyszałem o tej marce.
komentarz 23 marca 2017 przez shadou102 Pasjonat (21,690 p.)
TP-LINK mogę polecić bo sam używam trzech, co prawda różnych modeli ale jeden z nich to właśnie TP-LINK TL-WR841N. Mam jeden główny router, z którym łączą sie dwa pozostałe w trybie Bridge i rozgłaszają sieć, czyli taki sam schemat jak ten w linku tylko ze mam 3 router.
Co do firmy AirLive jest mi się ciężko coś powiedzieć, ponieważ nie znam i nigdy nie korzystałem z urządzeń tej firmy.
Czy BeamForming obsługuje ten TP-LINK TL-WR841N?
W dokumentacji nic nie ma na ten temat więc nie.

Zamówiłem ten model http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/airlive-ac1200r-recenzja.html

Jednak kiedy mi nie przypasuje spróbuje ten model co wspomniałeś.

Czasami bywa tak że tej samej firmy różne urządzenia jak są na tych samych chipsetach gryzą się i jedno blokuje drugie albo jedno działa szybciej drugie wolniej.

Mój router główny od dostawcy to 

Produktnavn: HG2381
Programfamilie: HG238x
Programversjon: ESx000-02_07_03_48

Połączenie kablowe fiber.

Czasami bywa tak że tej samej firmy różne urządzenia jak są na tych samych chipsetach gryzą się i jedno blokuje drugie albo jedno działa szybciej drugie wolniej.

to raczej kwestia odpowiedniej konfiguracji i poustawiania kanałów.

I jedna ważna zasada im więcej sieci tym większe zakłócenia.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,909 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2022 w Sieci komputerowe, internet przez Mariusz112 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,643 wizyt
pytanie zadane 11 września 2019 w Sprzęt komputerowy przez KosaTV Obywatel (1,260 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 437 wizyt

93,766 zapytań

142,722 odpowiedzi

323,373 komentarzy

63,360 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...