• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

jak zrobić z rutera access point

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
798 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2017 w Sprzęt komputerowy przez lukas$ Gaduła (3,390 p.)
Witam,

Posiadam ruter Linksys EA 4500 N 900 chciałbym z niego zrobić Access Point.

Co oznacza że miałby odbierać sygnał przez wifi z rutera pierwszego który jest podłączony do dostawcy internetowego i jest np. na drugim piętrze u sąsiada aby nie musiał być połączony kablem.

Jednocześnie drugi ruter który odbiera sygnał jest połączony z urządzeniami po kablu.

Na stronie producenta jakoś nic o tym nie ma napisane.

Próbowałem też znaleźć jakieś oprogramowanie aby zrobić flash tego rutera

Na youtube jest wiele poradników ale korzystając z nich nie dawały skutku.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 22 marca 2017 przez lukas$ Gaduła (3,390 p.)
Jednym z bardzo dobrych stron jest http://www.dd-wrt.com dodatkowo jak ktoś zna się lepiej coś podobnego do tego http://www.backupacademy.pl/router-buffalo-wzr-hp-g300nh2-flashowanie-przez-tftp

dodatkowo jest taki program SecureCRT 7.1 oraz TFTP Server firmy Solar Winds.

Starałem się wyszukać jakiegoś sensownego wytłumaczenia i próby na tych programach.

Ogólnie na ruterze jest zainstalowany openwrt-kirkwood-linksys-viper-squashfs-factory.bin

Nie rusza mi ten system ani restart do ustawień fabrycznych wps nie działa.

Po kablu karta sieciowa wykrywa ruter jednak nie może się z nim połączyć, Firewalle wyłączone

W konsoli cmd widoczne jest prawidłowe wejście rutera 192.168.1.1 w połączeniu przez kabel Ethernet z kartą sieciową w komputerze. Podobno te rutery posiadają jakiś nvram gdzie zawiera ważne dane. safe mode na 192.168.1.1/24 tez nie łączy się.

Słyszałem że starsze wersje ruterów które posiadają Linuxa wgranego w ruter bardzo dobrze się nadają jako Access Point, Technologia jednak idzie do przodu i wykorzystują nowsze protokoły ac niż a,b,g,n

Jeśli ktoś może polecić sprawdzony router jako access point bezprzewodowy i podzielić się swoimi doświadczeniami jaki ma zasięg i ile urządzeń można do niego podłączyć kiedy działa jako Access Point w rozsądnej cenie.

Trzeba brać pod uwagę też że nie wszystkie marki ruterów są dostępne w każdym kraju.
komentarz 22 marca 2017 przez lukas$ Gaduła (3,390 p.)
Wpadła  mi satelita Ubiquiti PowerBeam i router Netgear NightHawk.

Nie wiem czy tą pierwszą mogę wykorzystać jako access point mając łączność radiową od dostawcy w ruterze.

Druga opcja to ruter jako access point ale z tym to raczej nie ma problemu tylko trochę drogi.
komentarz 22 marca 2017 przez lukas$ Gaduła (3,390 p.)
Wygrzebałem coś takiego i bardzo mi się podoba co oznacza że ten ruter może działać jako dostawca internetowy i rozgłaszać sygnał

http://download.ted.net.pl/OvisLink/WL-5460AP/WL-5460AP_instrukcja_obslugi.pdf

cytuję:

"Mam u siebie Ovislinka 5460ap pracujacego w trybie WISP+Universal Repeater.
W tym trybie AP pracuje jako klient podlaczony do odleglej o 1000m stacji
bazowej i jednoczesnie rozsyla
sygnal lokalnie - po lanie i bezprzewodowo, w sumie obsluguje 4 userow (po 2
na Lan i Wlan), co ciekawe pracuje to wszystko na jednej antence yagi 19db.
Odleglosc klientow bezprzewodowych ok 30 - 40 m + 1 sciana, sila sygnalu
dochodzi do 50.Numery IP sa rozdzielane przez przez serwer DHCP" czy ktoś miał z tym do czynienia? jakieś opinie...

nowsza wersja to OvisLink AirLive AC-1200R

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 71 wizyt
pytanie zadane 13 sierpnia 2023 w Sieci komputerowe, internet przez Koti5 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 777 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 601 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2018 w Sieci komputerowe, internet przez Kaniosek Nowicjusz (120 p.)

93,009 zapytań

141,976 odpowiedzi

321,257 komentarzy

62,351 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...