• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pamięć w karcie graficznej? a RAM?

Cloud VPS
+2 głosów
9,197 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2017 w Sprzęt komputerowy przez SmerfKomandos Użytkownik (510 p.)

Cześć!

Czym się różni (pod względem wydajności w grachwink) pamięć wbudowana w kartę graficzną a pamięć RAM na płycie głównej?

Czy lepiej kupić 8GB kartę graficzną XYZ i 4GB RAM(...tak wiem... to przykład) czy 4GB kartę graficzną XYZ
i 8GB RAM(dwie kości)?

Co powinienem wiedzieć/zapytać?wink

Pozdrawiamlaugh

2 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 20 marca 2017 przez zperkowski Stary wyjadacz (11,150 p.)
wybrane 14 kwietnia 2017 przez SmerfKomandos

Najlepsza
Ram na karcie dotyczy gier lub renderowania - grafiki. Pamięć operacyjna dotyczy procesora, czyli reszty nie związanej z grafiką - system operacyjny, programy. Wniosek? Chcesz grać kup lepsza kartę. Chcesz mieć wydajny system kup więcej RAMu.
komentarz 20 marca 2017 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Można też się trochę pobawić w różnych sterownikach i współdzielić pamięć GPU z pamięcią RAM i na odwrót, ale wydaje mi się, że to gra niewarta świeczki i lepiej poprostu dokupić trochę ramu.
–1 głos
odpowiedź 22 marca 2017 przez niezalogowany
I czasem potrzebnym do przesłania informacji z pamięci RAM, gdyż z płyty głównej. Wtedy bowiem informacje są przesyłane magistralną (np, FSB) i czas jest na pewno dłuższy niż czas dostępu do pamięci RAM karty graficznej :). Niby jeszcze szybszy jest dostęp gdyż teraz już montuje sie przewaznie płyty główne w PCI-ex nie jak dawniej w AGP.
komentarz 22 marca 2017 przez __new__in__town Bywalec (2,100 p.)
Warto też wspomnieć o innym typie pamięci na GPU.
komentarz 22 marca 2017 przez niezalogowany
Tak, gdyż tam mamy GDDR :)
Juz nie, panie :) Z nową generacją przyszedł nowy typ pamięci.
oo a jaki? :) bo chyba o uszy mi sie nie obiło to...
Przykładowo Karta graficzna MSI GeForce GTX 1050 Ti która swoja premierę miała w październiku tamtego roku, jeżeli w specyfikację jej spojrzeć to ma GDDR 5.
HBM2. Pod Twoim poście poszukałem co nieco, wydaje się, że Pascal ich nie używa. AMD jednak ich używają. Mam małe zaległości w kwestiach hardware.

Mimo wszystko 1080Ti używa GDDR5X ;]

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,449 wizyt
pytanie zadane 17 października 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 776 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2017 w Systemy operacyjne, programy przez belkowski656 Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 477 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2018 w Systemy operacyjne, programy przez czujek22 Dyskutant (7,670 p.)

93,464 zapytań

142,459 odpowiedzi

322,730 komentarzy

62,844 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...