Cześć :) Niedługo zdaję maturę i wypadałoby dokonać w końcu ostatecznego wyboru. Zastanawiam się nad tym co będzie dla mnie bardziej odpowiednie, uniwersytet czy politechnika? Nie liczy się dla mnie konkretna uczelnia, bo i tak wiem, że będę chciał się samemu najwięcej przykładać. Byle by z dala od mojego miasta :D Mam w związku z tym kilka pytań:
1. Jak wygląda nauka na politechnice, a jak na uniwesytecie? Jakich przedmiotów się uczę na jednym, a jakich na drugim? Czy na uniwerku jest fizyka? Oczywiście kierunek to informatyka.
2. Czy da radę studiować dziennie, a jednocześnie pracować jako programista np. na pół etatu w celu zdobycia doświadczenia i utrzymania się? Oczywiście chciałbym też znaleźć czas na inne hobby i zajęcia :)
3. Moim głównym celem jest założenie własnego biznesu w przyszłości. Jako, że interesuję się IT to prawdopodobnie firma będzie z tym związana. Chociaż nigdy nie ma pewności ;) Czy w takim razie jest jakaś różnica między uniwersytetem, a politechniką?
4. Pytanie powiązane trochę z drugim. Ile mniej więcej dziennie czasu spędza się na zajęciach? W jakich godzinach? Jestem kompletnie zielony w tych tematach.
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź :)