• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Książki na początek

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
+1 głos
520 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2015 w Offtop przez smox Nowicjusz (150 p.)
Witam!

Chciałbym zakupić jakąś książke na początek nauki programowania o C++.

Zastanawiam się nad ,,Symfonią C++"

Czy to dobry wybór i czy polecacie inne?

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 maja 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)

Również zastanawiałem się nad jakąś książką do nauki C++, jednak po większym namyśle doszedłem do wniosku, że nie opłaca się w nie inwestować (nie wszystkie), ponieważ technologia cały czas się zmienia a książki będą wprowadzały nas w jakieś stare nawyki (dużo osób tak uważa). Osobiście postanowiłem uczyć się za pomocą internetu, ponieważ materiału do nauki jest w nim mnóstwo. Jednak decyzja należy do Ciebie. Z tego co mogę polecić to: http://miroslawzelent.pl/ksiazki-warte-uwagi/

Pozdrawiam. smiley

+1 głos
odpowiedź 26 maja 2015 przez niezalogowany

Bardzo ci polecam (w tej właśnie kolejności):

1. ,,Symfonia C++" Jerzego Grębosza - obowiązkowa pozycja każdego programisty, nie tylko początkującego. Ja zacząłem ją czytać (już kończę pierwszy tom) po skończeniu kursu Pana Zet. Już w pierwszych rozdziałach dowiadujesz się wielu ciekawostek i szczegółów, o których Pan Zet nawet nie wspomniał, więc zalecam przeczytać oba tomy dwa razy ;)
  2. ,,Pasja C++" również Jurka - przeczytaj ją po skończeniu Symfonii, bo w Pasji opisuje dużo rzeczy o C++
  3. ,,Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty" Robert C. Martin'a - przeczytaj ją jako drugą albo trzecią z kolei, bo jest ona o klarownym układaniu kodu, czyli przyda się, jeśli chcesz się połapać w swoim kodzie, albo gdy będziesz pracował z innymi ;)

Te trzy pozycje MUSISZ kupić (no, ja mam na razie dwa tomy Symfonii, ale to dlatego, że jeszcze nie przeczytałem), bardzo ci je polecam, miego czytania życzę ;)

PS: Tak jak już ktoś napisał: http://miroslawzelent.pl/ksiazki-warte-uwagi/ spis książek :3

komentarz 26 maja 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
Pasja jest juz bardzo przestarzała, to standard ISO C++98
komentarz 26 maja 2015 przez niezalogowany
O! To ciekawe, nie wiedziałem... No to żeś mnie teraz dobił, już nie wiem czy ją kupować :3 Ale to nie jest aż takie ważne ;)
komentarz 26 maja 2015 przez MrWeb Stary wyjadacz (10,200 p.)
Jest ważne, C++11 (2011) i C++0x (2014) praktycznie od nowa definiują zachowanie języka na tym wyższym poziomie. Słowo kluczowe auto, ogromne usprawnienia szablonów, aaktualizacje bibliotek standardowych, alokacja pamięci, smart pointery i wszystko co z nimi związane, funkcje lambda, i wiele innych nowości. Język C++ rozwija się bardzo dynamicznie więc w przypadku jego zaawansowanego użycia najnowsze trendy mają ogromne znaczenie.
Oj, źle się wyraziłem :3 Poprawka: ale TA KSIĄŻKA chyba nie jest aż tak ważna. Ale chyba i tak ją kupię, a szczególnie jeśli będzie nowe wydanie ;)
Nie czytałem pasji, ale zgaduję że jest w niej mowa o szablonach, typach danych, algorytmach, polimorfiźmie, zaawansowanym dziedziczeniu itp. Nie mówię, że jest zła, jest tylko nieaktualna jeśli chodzi o najnowsze składniki języka C++.
Tak, jest właśnie o szablonach, wyjątkach itp. itd., mówię, jak na razie to jej nie czytałem, ale skoro mówisz, że jest ze standardu 98, to rzeczywiście trochę nieaktualna :|
Jak już mówiłem, nie czytałem tej książki, Wymieniłem tylko jej potencjalne wady i zalety: Jest stara, przez co nie ma tam wielu fajnych rzeczy (pierwszy komentarz) Ale na pewno przedstawia wiele ogólnych i bardzo ważnych zagadnień które wymieniłem w moim drugim komentarzu A więc czy warto kupić tą książkę? Myślę że tak, elementy zaawansowane i tak trzeba powtórzyć wiele razy (okazja na przeczytanie innych książek) ale styl pisania pozostanie podobny do symfonii co na pewno ułatwi czytanie.
O tak, język pisania Symfonii jest luźny i widać, że się ma kontakt z autorem. No to jednak mnie przekonałeś, po skończeniu Symfonii kupię Pasję ;) Temat komentarzy uznaję za zamknięty :3
+1 głos
odpowiedź 26 maja 2015 przez Whinsy Użytkownik (620 p.)
Jeżeli nie kupiliście jeszcze żadnej książki to póki co nie kupujcie, przeczytajcie "Od zera do gier kodera" od Xiona (xion.org.pl). Świetna lektura, sam od tego zaczynałem, a jest w pełni darmowa i na pewno wystarczy dla początkującego programisty.
0 głosów
odpowiedź 26 maja 2015 przez err0r Obywatel (1,520 p.)
Symfonia to bardzo dobry wybór na początek.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 572 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2021 w Java przez Maxxxii Obywatel (1,310 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,379 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,223 wizyt

93,113 zapytań

142,093 odpowiedzi

321,656 komentarzy

62,453 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...