• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Problem z kompilacją g++

Object Storage Arubacloud
0 głosów
153 wizyt
pytanie zadane 14 marca 2017 w C i C++ przez aspoka Mądrala (5,290 p.)
zamknięte 15 marca 2017 przez aspoka

Witam, przerabiam podstawowy kurs budowania sieci neuronowych, ale mam pwien probem związany z kompilacją programu. Nie rozumiem co to za błęðy i czemu one wystepują.

Mój kod:

#include <vector>
#include <iostream>

using namespace std;

class Neuron{
public:

private:

}

typedef vector<Neuron> Layer;

class Net{
public:
        Net(const vector<unsigned> &topology);
        void feedForward(const vector<double> &inputVals);
        void backProp(const vector<double> &targetVals);
        void getResults(vector<double> &resultVals) const;
private:
        vector<Layer> m_layers;
};

Net::Net(const vector<unsigned> &topology){
        unsigned numLayers = topology.size();
        for(unsigned layerNum = 0; layerNum < numLayers; ++layerNum){
                m_layers.push_back(Layer());

                //We have made a new layer. Now fill it with neurons, and
                //add a bias neuron to the layer
                for(unsigned neuronNum = 0; neuronNum <= topology[layerNum]; ++neuronNum){
                        m_layers.back().push_back(Neuron());
                }
        }
}

int main(){
        //e.g. {3, 2, 1}
        //3 layers
        //first layer have 3 inputs
        //seckond have 2 hidden neuron
        //third have one output
        vector<unsigned> topology;
        Net myNet(topology);

        vector<double> inputVals;
        myNet.feedForward(inputVals);

        vector<double> targetVals;
        myNet.backProp(targetVals);

        vector<double>resultValu;
        myNet.getResults(resultValu);

return 0;
}

Błędy:

main.cpp:13:24: error: invalid declarator before ‘Layer’
 typedef vector<Neuron> Layer;
                        ^
main.cpp:22:9: error: ‘Layer’ was not declared in this scope
  vector<Layer> m_layers;
         ^
main.cpp:22:14: error: template argument 1 is invalid
  vector<Layer> m_layers;
              ^
main.cpp:22:14: error: template argument 2 is invalid
main.cpp: In constructor ‘Net::Net(const std::vector<unsigned int>&)’:
main.cpp:28:12: error: request for member ‘push_back’ in ‘((Net*)this)->Net::m_layers’, which is of non-class type ‘int’
   m_layers.push_back(Layer());
            ^
main.cpp:28:28: error: ‘Layer’ was not declared in this scope
   m_layers.push_back(Layer());
                            ^
main.cpp:33:13: error: request for member ‘back’ in ‘((Net*)this)->Net::m_layers’, which is of non-class type ‘int’
    m_layers.back().push_back(Neuron());

Z góry dziękuje za pomoc :D

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 14 marca 2017 przez Knayder Nałogowiec (37,640 p.)
wybrane 15 marca 2017 przez aspoka
 
Najlepsza
Klasa Neuron nie powinna być zakończona średnikiem?
komentarz 14 marca 2017 przez aspoka Mądrala (5,290 p.)
Nienawidzę takich głupich błędów xD Dzięki za pomoc, zaraz sprawdze i napiszę czy zadziałało :)
komentarz 15 marca 2017 przez aspoka Mądrala (5,290 p.)
Dziełą, wielkie dizęki :D

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 187 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2022 w C i C++ przez M1KS0N Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 391 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2020 w Mikrokontrolery przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,008 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2018 w JavaScript przez kralcz88 Obywatel (1,810 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...