• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

problem z get php

Object Storage Arubacloud
0 głosów
375 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2015 w PHP przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

mam zrobiona wyszukiwarke po bazie danych wyszukuje mi nazwe profili  tak jak chciałem ale po przejsciu w dany profil nie wyświetlaja  się jego dane przykładowy link
z get

http://localhost/wyszukiwarka/?company=jaca121212

a kod php jest taki

<?php
 
	$db         = mysqli_connect('localhost', 'root', '', 'osadnicy');
 
	 

	$company    = $_GET['company'];
 
	$sql        = "SELECT user FROM uzytkownicy WHERE user like '$company%' ORDER BY user";
 
	$res        = $db->query($sql);
 
	if(!$res)
		echo mysqli_error($db);
	else
		while( $row = $res->fetch_object() )
			echo "<option value='".$row->user."'>";


?>
</option>

w jaki sposób to zrobić aby po przejsciu w dany profil przez wyszukiwarke możnabyło zobaczyć jego dane na nowej stronie

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 26 maja 2015 przez cka Początkujący (400 p.)

Może po prostu zapytanie nie zwróciło wyników. Spróbuj takie zapytanie:

SELECT user FROM uzytkownicy WHERE user like '%$company%' ORDER BY user

komentarz 26 maja 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
nic to nie pomogło nawet jeśli tam dałem zmienna $row->email
komentarz 26 maja 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
edycja 26 maja 2015 przez efiku

Może takie zapytanie?

SELECT * FROM uzytkownicy WHERE user = '$company'

komentarz 26 maja 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
<?php
 
	$db         = mysqli_connect('localhost', 'root', '', 'osadnicy');
 
	 

	$company    = $_GET['company'];
 
	$sql        = "SELECT * FROM uzytkownicy WHERE user = '$company'";
 
	$res        = $db->query($sql);
 
	if(!$res)
		echo mysqli_error($db);
	else
		while( $row = $res->fetch_object() )
			echo "<option value='".$row->user."'>";
		echo' twój email:'$row->email.'';

?>
</option>taki teraz mam kod php i zero błędow 

a tabele mam taką

0 głosów
odpowiedź 26 maja 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)

Stosowałeś mod rewrite? Bo link wygląda jakbyś stosował ale jakoś dziwnie. Spróbuj tak:

http://localhost/wyszukiwarka.php?company=jaca121212

komentarz 26 maja 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

nie stosowałem mod rewrite a po przejsciu na ten link co mi go podałeś pisze że obiekt nie zosatł odnaleziony używam jeszcze script js to podam go tutaj

$(document).ready(function(){
	$("#suggest").keyup(function(){
		$.get("suggest.php", {company: $(this).val()}, function(data){
			$("datalist").empty();
			$("datalist").html(data);
		});
	});
});

 

komentarz 26 maja 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Jak nazywa się plik php w którym jest wyszukiwarka?
komentarz 26 maja 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

suggest.php a plik index.html ma kod taki

<!DOCTYPE HTML>
<html>
<head>
<title>Dynamic Auto-Suggestion using datalist element: HTML5</title>
<meta charset="utf-8"/>
<script src="http://code.jquery.com/jquery-latest.min.js"></script>
<script src="myScript.js"></script>
</head>
<body>
 
<form>
	<input type="text" list="myCompanies" name="company" id="suggest" />
	<datalist id="myCompanies">
 
	</datalist>

</form>
 
</body>
</html>

 

komentarz 26 maja 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)

No to skąd ten link? :)

http://localhost/suggest.php?company=jaca121212

Tak spróbuj.

komentarz 26 maja 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
takie 3 pliki mam index.html, suggest.php, myScript.js

bo może nie zabardzo mnie rozumieliście co chciałbym osiągnąć to już to tłumaczę

user który wchodzi na tą stronę chciałby wyszukać innego usera  i po przejsciu na tego usera wyświetla się na nowej stronie jego profil np jego adres e-mail, zdjecie profilowe,itp

i teraz mam zrobionę wyszukiwanie usera ale po przejsciu na niego nic się nie ukazuje

bo to by było trochę bez sensu tworzenie osobno stron dla konkretnego usera  chciałbym aby to php zrobiło za mnie
komentarz 26 maja 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Plik z formularzem:
<form action="wyszukiwarka.php" method="get">
    <input type="text" name="user"/>
    <input type="submit" name="wyslij"/>
</form>

Plik wyszukiwarka.php:

$user = $_GET['user'];

$query = mysqli_query($connect, "SELECT * FROM users WHERE nick='".$user."'");
$uzytkownik = mysqli_fetch_assoc($query);

echo "Nazwa uzytkownika: ".$uzytkownik['nick'];

 

komentarz 26 maja 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
chciałbym zrobić to na bazie tej swojej wyszukiwarki
komentarz 26 maja 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Obawiam się, że nie rozumiem :) Dopasuj dane które podałem do własnej bazy, nic więcej Ci nie mogę poradzić.
komentarz 26 maja 2015 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
dobra to dam przykład na tej stronie jest wyszukiwarka https://www.facebook.com/ i po wpisaniu np 1 litery wyskakuja  przykładowe profile  po kliknieciu w ten profil przekierowywuje nas na konkretny profil o to mi chodzi  w jaki to sposób zrobić

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 118 wizyt
pytanie zadane 3 sierpnia 2018 w PHP przez CodeR Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 87 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2022 w PHP przez xkacperx Nowicjusz (170 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 419 wizyt

92,572 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...