• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zacząć z pisaniem wtyczek/template do CMS

Cloud VPS
0 głosów
682 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2017 w Systemy CMS przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)

Witajcie! smiley

Chciałbym zacząć zajmować się pisaniem wtyczek, szablonów do cmsów. Przez dłuższy czas programowałem webowo (PHP-> Symfony, Angularjs, SQL, Bootstrap itd. taki pełen zestaw ;) ), ale teraz chciałbym zająć się czymś nowym. Nie chcę zajmować wam czasu więc przejdę od razu do pytań:

1.Za pisanie wtyczek do jakich CMSów warto się zabrać? - pierwszym co mi przyszło do głowy był wordpress, ale nie wiem czy rynek nie jest już tam przepełniony. Szukam czegoś co zyskuje popularność, za co można się zabrać, najlepiej w PHP.

2.Czy z pisania wtyczek, ewentualnie szablonów da się wyżyć?- powiedzmy tak po pół roku od startu nauki

3. Jakie są sposoby zarabiania na wtyczkach/szablonach (reklamy,? dotacje?, sprzedaż?)

@Edit

4. Jakie formy zarabiania nie wymagają prowadzenia działalności?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 12 marca 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
wybrane 13 marca 2017 przez Else

Najlepsza
Znasz symfony, a chcesz się wziąść za wordpressa xd? Znasz angulara i chcesz klepać za przeproszeniem użyje znaczenia "g!@#$o stronki?" xd.

1. Tak no chyba, że stworzysz super hiper wtyczkę. Pamiętaj by wersji darmowej zapomnieć o jakikolwiek standardach kodu. Najlepiej  żeby była nie resposywna(stałe wbudowane style, a najlepiej niech jeszcze JS dorzuca tak od serca z core-a wp), nie konfiguralna. BROŃ BOŻE DOKUMENTACJI DO CORE, bo jeszcze jakiś kowalski złamię CI zabezpieczenia (o zgrozo zabezpieczenia na wordpresie) i sobie zrobi superhiper wtyczkę ver2.0 albo będzie korzystał za darmo. No chyba, że kupisz superhiper wersję PRO, ale pierw musisz zarejestrować się na tej i na tej stronie. Bo inaczej nie dostaniesz callkey-a.

2.Tak jak szybko załapiesz o co w tym wszystkim chodzi ;). Warto się nauczyć pretaShop i WooComerce (łatwy hajs)

3. Welcome to oferia itd. No nie żartuję. Jak coś tam będziesz umiał a jQuery i Bootstrap nie jest ci obce, możesz podpiąć się do agencji.  Hajs całkiem spoko (Kolega nie narzeka), zero użerania się z grafikiem, klientem, panem januszem czytaj administratorem serwera.

4.Nie musisz mieć działalności. Umowę o dzieło wystarczy.
komentarz 12 marca 2017 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Dzięki za odpowiedzi. A orientujesz się może coś w sprawie https://codecanyon.net ? Czytałem, że można tam sprzedawać swoje wtyczki i jest najpopularniejszy.
komentarz 13 marca 2017 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Niestety nie bawiłem się w to. Aczkolwiek obawiam się, że może to przypominać sklep Google (wszystko i nic). Jednakże jeżeli twój produkt będzie interesujący i zarazem pomocny. Może Ci się uda coś z stamtąd ściągnąć :). Za to trzymam kciuki :).

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 185 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2018 w PHP przez SoDoIt Obywatel (1,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 238 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 626 wizyt

93,482 zapytań

142,414 odpowiedzi

322,761 komentarzy

62,894 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...