• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy moje podejście do wyboru szkoły pogimnazjalnej (w kierunku informatyki) jest właściwe ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
834 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2017 w Offtop przez Maciej Fras Użytkownik (840 p.)
Witam, od razu mówię, że jestem świadom, że było takich pytań dużo, więc celowo dodałem je do offtopu. Otóż interesuje się szeroko pojętą informatyką, programowaniem itp. i wiąże sobie z tym kierunkiem przyszłość. Myślę, że chciałbym iść właśnie w kierunku programowania, chociaż na tę chwilę oczywiście nie da się tego dokładnie stwierdzić. Generalnie uczę się dobrze. Średnia ocen 4.71, mogłoby być lepiej, ale zamiast zakuwać na biologię wolę lepiej uczyć się angielskiego, albo we własnym zakresie robić zadania z matmy. Potrafię się w miarę samodzielnie uczyć i mam zapał do informatyki. W tym momencie pojawia się moje pytanie w kwestii wyboru szkoły średniej. Otóż, mieszkam na wsi i do najbliższego małego miasta mam 10km, gdzie mam do wyboru 2 szkoły:

-Licem (kierunek mat-fiz) - jest to liceum tak naprawdę na chwilę obecną nieduże. Za jego wyborem przemawia nauka w małych klasach - średnio w jednej klasie ok 13-14 osób, więc nauka na pewno dużo lepiej sprzyja.Dodatkowo chwalili się 100% zdaniem matury w ubiegłym roku.
-Technikum (technik informatyk) - szkoła do której chodzi na pewno zdecydowanie więcej osób niż do powyższego liceum. Nie jest to jakaś nie wiadomo jaka szkoła, lecz po wizycie na dniach otwartych zauważyłem, że jest nieźle wyposażona, a nauczyciele wydają się być w porządku. Z informatyki zajęcia odbywają się w zasadzie tylko przy komputerach, nie używają specjalnie żadnych książek.

Oczywiście dochodzi opcja dojeżdżania do "lepszych" szkół w większym mieście, ale nie uważam by było takie mądre. Na przykład do Wielunia, do którego mam ok. 40km dojazd nie obył by się bez przesiadek i długiego czekania na autobusy, których jest naprawdę niewiele. W tego efekcie tracę mnóstwo czasu. Jak sądzicie - lepiej jest iść do dużej, renomowanej szkoły, czy mniejszej pokroju opisanego wyżej LO. Ja osobiście jestem zdecydowanie bardziej za tą drugą opcją, ale chętnie posłucham co macie do powiedzenia. No i oczywiście podstawowa sprawa - czy jeżeli chcę i tak iść na studia to lepiej iść do technikum czy LO ?

9 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 10 marca 2017 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Od razu odpuścił sobie szkołę oddaloną o 40km, chyba że zamieszkałbyś w jakimś internacie czy czymś podobnym. Na same dojazdy straciłbyś z 2-3 godziny. A po takim czasie na nogach człowiekowi nic już się nie chce. Nie będziesz miał czasu na naukę, a przede wszystkim na rozwijanie własnych zainteresowań.

Co do technikum informatycznego to po 3 latach mogę stwierdzić, że ten kierunek to porażka. Program nauki to dramat. W większości praktyczne rzeczy są tak stare lub tak mało popularne, że w żadnej pracy Ci się to nie przyda.
Jeżeli liczysz na rozwoju w kierunku programowania, kodowania to się mocno rozczarujesz. Poziom strasznie niski, liczba godzin lekcyjnych mała. Z wiedzą z technikum nie masz szans znaleźć żadnej pracy. TI uczy tylko jak zdać 3 banalne egzaminy, w których to nawet często można znaleźć wiele błędów merytorycznych.
Oczywiście wszystko, to jeżeli nie trafisz na nauczyciela z pasją, który tym na codzień się zajmuje, a tylko przerabia temat czytając z podręcznika lub włączając prezentacje. Ja przykładowo trafiłem na nauczyciela, który interesuje się krótkofalarstwem, więc temat anten, sieci itp. był bardzo dobrze omówiony.

Podsumowując. Zadałbym sobie pytanie czy poza informatyką coś mnie jeszcze interesuje i poszedł w tym kierunku, a informatykę uczył się samemu.
komentarz 10 marca 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Nawet po studiach bez własnego wkładu w naukę nie dostaniesz pracy, a co dopiero po technikum. Ale możesz się dowiedzieć o wielu rzeczach o których mogłeś nie mieć nawet pojęcia, a tak może kiedyś będziesz potrzebował którejś z tych umiejętności i będziesz wiedział czego szukać. Ważnym aspektem jest kontakt z ludźmi o podobnych zainteresowaniach, możesz się z nimi wymienić własnymi doświadczeniami, a to że inni działają w podobnej tematyce może cię motywować.
Oczywiście trzeba na to też spojrzeć z drugiej strony, sam nie jestem w 100% za tym że technikum to samo dobro, bo to nie prawda:
- Przede wszystkim rok w plecy
- Sporo marnowania czasu w szkole na niemerytorycznych lekcjach, nauczycieli od siedmiu boleści
- 4 rok się okropnie dłuży z tymi 8 matematykami, 6 polskimi i masą innych ogólnokształcących przedmiotów tygodniowo.
- "stopień" Technika Informatyka jest nic nie warty na rynku pracy.
komentarz 10 marca 2017 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Żadna szkoła informatyczna nie da nam pracy, póki informatyka nie zostanie podzielona na specjalizacje, a nauczyciele nie będą dostawać odpowiednich wynagrodzien. Obecnie nikomu nie opłaca się pracować za pensje nauczyciela, bo w zawodzie dostaną kilkukrotność.
+1 głos
odpowiedź 10 marca 2017 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
W technikum poznasz podstawy paru różnych kierunków informatyki ale we własnym zakresie, dzięki temu że pójdziesz do technikum dowiesz się że coś takiego istnieje i będziesz wiedział czego się uczyć np z E12 dowiesz się jak złożyć komputer sprzed 10 lat, z E13 podstawowe administrowanie sieci lokalnej, z E14 w bardzo małym stopniu SQL, PHP, HTML i JavaScript. A zwykłą informatykę masz też w liceum więc jeśli zależy ci tylko na programowaniu to możesz iść do liceum i zdawać maturę z informatyki. Z samego papierka Technika informatyka chyba i tak nie wiele jest korzyści o ile w ogóle jakieś są, ale zawsze taka wiedza może się przydać, żeby samemu złożyć komputer, czy skonfigurować sieć ( nie mówię że nie można się tego nauczyć samemu ) albo zdecydować się w którą dziedzinę informatyki iść dalej.
+1 głos
odpowiedź 10 marca 2017 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Jak zamierzasz iść na studia informatyczne to ja polecam iść do LO. Jaki chcesz być programistą i dobrze się uczysz to powinieneś je ukończyć, więc wybierając technikum stracisz tylko rok.

Z tego co napisałeś, że bliższe liceum ma 100% zdanej matury to przynajmniej są szanse, że coś z niego wyniesiesz :). Więc jak przeznaczysz ten czas, który byś musiał zmarnować na dojazd do większego miasta i przeznaczysz go na programowanie to wydaje mi się że bliższe LO jest lepszym wyborem. Trochę trudno doradzać jak się nie zna przytaczanych szkół, jednak może popytaj się czy w danej szkole są dobrzy nauczyciele w kierunkach w których chcesz się rozwijać. Co z tego, że szkoła jest bardziej renomowana jak akurat w niej są kiepscy nauczyciele np. z matematyki na której Tobie zależy.
+1 głos
odpowiedź 10 marca 2017 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
Kieruj się dojazdami, nie warto na nie tracić życia. W szkole niewiele przydatnego się nauczysz.

Krótsze dojazdy = więcej czasu do dyspozycji = więcej czasu na własną naukę itd.
+1 głos
odpowiedź 10 marca 2017 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)
I się zgodzę i się nie zgodzę z wypowiedziami innych. Dlaczego? Jestem uczniem obecnie 3 klasy technikum u mnie IT z E12 wyglądało dość spoko, fakt było bardzo dużo starych rzeczy ale uczyłem się tam też takich które mi się przydały i przydają cały czas. E13 wygląda bardzo fajnie i mi się trafiło 2 babki bardzo ogarnięte z sieci. E14 tutaj mi życię utrudniło trochę sprawę w 2 klasie trafiłem gościa który robił/robi normalnie z firmie jako zawodowy programista i umiał zauważyć, że umię programować i nie lubię JS to mi odpuszczał i pozwalał robić programy w Javie/Pythonie. Lecz w 3 klasie dostałem już takiego gościa, że ja go uczyłem,a nie on mnie, tylko on był nauczycielem ja uczniem. Hmm co robiłem na poszczególnych kwalifikacjach:

E12 :

- składanie komputerów i wszystkie techniczne i teoretyczne rzeczy do tego (miałem bardzo fajnych nauczycieli od tego)

- zarządzanie systemami linux/windows ( miałem takiego gościa, że tragedia)

- podstawy elektroniki ( która mi sie przydaje nie raz )

- programy urzytkowe word/exel/PS ( uważam, że bezużyteczne)

E13

- CISCO kto chce uczy się tyle i chce. Cały certyfikat CCNA do zdania jest ( można nawet wyżej iść jak są szanse i chęci, ja np po zdaniu CCENT moge się uczyć CyberSecurity od CISCO bo szkoła ma kursy )

- Rzeczy techniczne, zarabianie kabli, patch panele i takie tam śmieci

- Zarządzanie serwerami linux/windows ( mam mieszane tutaj uczucia )

E14

Tutaj zależy wszystko od nauczyciela, czy dostaniemy gościa który pracuje w korpo i ma chęć nauczyć czy dostaniemy kołka którego ja uczę.

 

Podsumowując wszystko zależy jak jest szkoła wyposarzona i jak trafią Ci się nauczyciele. Bo jeśli trafisz nauczycieli którzy coś umią i mają chęci by dzielić się wiedzą to nie porzałujesz tych 4 lat. Czy żaluje decyzji którą podjełem? Ciężko mi powiedzieć czy tak lub nie. Lecz mogę powiedzieć jedno wiedza którą zdobyłem z E12 i E13 jest dla mnie użyteczna i się przydaje
komentarz 11 marca 2017 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Wygląda na to że dobrze trafiłeś na nauczycieli.

Ja dołączę się do tematu i opiszę jak to u mnie wyglądało.

E12:

-raz dano nam otworzyć komputer i wymontować dysk, ram i kartę graficzną. W życiu w szkole nie wyjmowałem płyty głównej, nie zmieniałem pasty termo przewodzącej

-pokazano nam multimetr i jak go używać. żadnego słowa jak interpretować wyniki, jakie napięcia poprawne, jak mierzyć pod obciążeniem

-masa teorii do wyuczenia się na pamięć

-o rozkręceniu laptopa można było jedynie pomarzyć(jeśli chce się pracować w serwisie to kluczowa umiejętność)

-systemy w sumie spoko, ale co można uczyć o systemach operacyjnych

-realizacja jakiegoś tandetnego kursu CISCO, który był nieaktualny, a lekcji i egzaminy tak zrobione, żeby 80 latek bez żadnej wiedzy IT to zdał

E13

-trafiłem na super nauczyciela jeżeli chodzi o sieci lan i wifi. Zajmuje się tym zawodowo, więc wie o czym mówi.

-zarządzanie serwerami tragedia, ale to raczej wina programu nauczania. Niszowy windows serwer omówiony pod kątem egzaminu. Brak słowa o bezpieczeństwie, zabezpieczeniach

-brak kluczowej dla zawodu administracji serwerami linux(konfiguracja vps, vpn, ngnix, połączenie ssh)

E14

-bazy danych to czytanie przez nauczyciela podręcznika i pokazywanie jego skanów

-c++ jako pierwszy język ;| dodatkowo omówiony bardzo ogólnikowo.

-aplikacje internetowe z gościem, który nie ma o tym pojęcia bo uczy 6 przedmiotów. lekcje z nim to pokaz żenady, bo nic mu nie wychodzi. nie ma pojęcia o nowoczesnym tworzeniu stron. semantyka i dostępność są mu obce. najlepsze kodowanie znaków to iso-8859-2  i windows-1250.

-znam takie starocie jak flash, actionscript i xml

-w javascript używamy document.write a zdarzenia dodajemy przez html
+1 głos
odpowiedź 11 marca 2017 przez Tomekku Bywalec (2,830 p.)
Bazując na moim skromnym doświadczeniu mogę Ci powiedzieć to, co sam usłyszałem (no i ktoś już wyżej napisał to samo :P) i za czym podążyłem. Jeśli chcesz iść na studia informatyczne, to lepiej liceum, bo szkoda roku, a poza tym pierwszy semestr na studiach to głównie matma i fizyka, które w liceum zazwyczaj są na lepszym poziomie. No i jest tak, że jeśli na prawdę Cię to będzie kręcić, to i tak sam będziesz coś robił w tym kierunku. Ja w zasadzie po liceum, po maturze zaraz złapałem pracę jako programista no i studiuję jednocześnie, więc jak dla mnie to wybierz liceum :D
+1 głos
odpowiedź 11 marca 2017 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Idź do szkoły w małym miasteczku. Powinieneś wybrać taką gdzie więcej się nauczysz głownie matmy i informatyki. Decydujące znaczenie ma tu poziom szkoły i nauczycieli. Teoretyczne w ogólniaku powinieneś mieć większy poziom na rozszerzonej matmie i informatyce. Ale to tak jak mówię tylko teoria. Musisz zrobić wywiad środowiskowy. na temat nauczycieli.
0 głosów
odpowiedź 10 marca 2017 przez Maciej Fras Użytkownik (840 p.)
Hmm, dzięki za fajne rady. Jeżeli chodzi o informatykę to mam wrażenie, że wiedzę mam i tak całkiem niezłą (oczywiście bez przesady bo na sieciach się nie znam ) ale programowania się uczę, a takie rzeczy jak składanie komputera to dla mnie sprawy oczywiste. Macie racje - muszę się popytać nieco o nauczycieli w LO i zobaczymy jak to będzie wyglądało :)

Ktoś pytał się o te szkoły - jeżeli chcecie możecie zobaczyć ich strony:

http://www.lowier.eu/pl/menu1/glowna/aktualnosci-5/

http://zsp.wieruszow.pl/
0 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2017 przez Maciej Fras Użytkownik (840 p.)
Więc, cóż - jestem już zdecydowany na to liceum, a to dlatego, że:

-Nauczyciele matematyki są bardzo dobrzy
-W szkole jest mała ilość uczniów co przekłada się na fajne warunki nauki i przyjemną atmosferę
-Wysoki poziom nauczania języków i nauka ich w małych grupach (najmniejsze z nich liczą nawet 6 osób, a przeciętnie ok 10-12)
-W porównaniu do innych szkół mam do niej dużo bliżej
Jedyny minus to nauczyciele fizyki, lecz z czego co się zdążyłem zorientować to nie ma takiej tragedii. Poza tym miło o szkole świadczy fakt, że na lekcjach informatyki jest wprowadzany c++ :)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 170 wizyt
0 głosów
5 odpowiedzi 628 wizyt
pytanie zadane 5 listopada 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez noname3 Obywatel (1,180 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...