• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jakie programy są przydatne do zrobienia gry (2d w stylu rpg) ?

0 głosów
1,875 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez DarQxxx Nowicjusz (170 p.)
Witam, jako że zaczynam z tym wszystkim, a moją ambicją jest aktualnie stworzenie gry, chciałbym byście mi pomogli i powiedzili jakie programy są potrzebne do zrobienia owej gry.

Chciałbym pisać w C (uczę się go i nie chciałbym/nie dam rady się równolegle uczyć C++ czy innego języka, bo po prostu mi się to pomiesza). Z racji, że jestem zielony, nie mam pojęcia jakie programy (typu silniki itp.) są potrzebne, by zrobić samemu grę rpg (grafika pokroju tego co można w RPG makerze zrobić).

W sumie jedynie pracuje na CodeBlocks i tam piszę programy (jak już mówiłem jestem zielony). Proszę o pomoc i ewentualnie jakieś wskazówki. Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 10 marca 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)

Powiem tak, nie jestem game developerem, ale kilka pomniejszych gier już napisałam. Jeżeli gra ma być graficzna, a nie tekstowa, to będziesz potrzebował silnika do gier. Pisanie go na obecną chwilę i z twoim doświadczeniem jest samobójstwem. Warto więc korzystać z gotowych rozwiązań. Oto lista potrzeb. 

• Musisz określić platformę, na jaką chcesz tę grę napisać. Inaczej się pisze na Windowsa, a inaczej na urządzenia mobilne z androidem. 
  • Musisz znaleźć silnik, który Ci pozwoli na skryptówanie całej gry, bo język C nie jest do tego zbyt popularny. 
  • Jakiś program do grafiki. W końcu potrzeba sporo postaci, dungeonów, skarbów itp. Ja zawsze korzystam z gimpa. 
  • Warto sobie na początku napisać scenariusz gry, potem w natłoku pomysłów łatwo o bałagan. 

Chyba że tworzysz grę tekstowa, wtedy potrzebujesz tylko scenariusza i samozaparcia. Wnioskuję, że jesteś początkującym programistą, ale rada na przyszłość. Warto uczyć się programowania, a nie tylko składni języka. Wtedy przejście na inny język nie jest takie bolesne. Pozdrawiam 

0 głosów
odpowiedź 10 marca 2017 przez Piotr Radziwon Początkujący (330 p.)
Od siebie dodam, ze pisanie gier w C jest fatalnym pomyslem. C to jezyk strukturalny tzn. Wykonuje sie od gory do dolu, krok po kroku. W grach niestety tak nie jest. W grze musisz poslugiwac sie obiektami (jezyk obiektowy). W C mozesz zaprogramowac pralke i tego typu rzeczy. Jezeli chcesz tworzyc gry, zwlaszcza graficzne to polecam Ci nauczyc sie podejscia strukturalnego do konca. Pozniej dobrze jest sie nauczyc C++ z tegovpowodu ze jest BARDZO podobny skladniowo do C. A przesiadka na C++ pozwoli Ci zaczac przygode z obiektowka bo C++ posiada elementy strukturalne jak C ale posiada tez elementy obiektowe wiec w sam raz na pierwsze zetkniecie z tym paradygmatem. Kolejny krok polecam zrobic na C#. Bo jest analogicznie jak poprzednio podobny do poprzednika czyli C++. Z ta roznica ze C# jest juz tylko obiektowy. Taka moja propozycja. Sam przechodzilem podobnie i wiem ze jak zaczniesz robic gre od razu bez wiedzy tego co wyzej napisalem to sie zniechecisz i niepotrzebnie czas zmarnujesz.

Podobne pytania

–1 głos
0 odpowiedzi 1,229 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2017 w C i C++ przez WireNess Stary wyjadacz (11,250 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,012 wizyt
pytanie zadane 14 września 2018 w Systemy operacyjne, programy przez comoto45 Nowicjusz (160 p.)
+2 głosów
2 odpowiedzi 1,093 wizyt
pytanie zadane 3 listopada 2017 w Nasze projekty przez Insygnia Nowicjusz (150 p.)

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,328 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...