• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kariera w systemach embedded

+2 głosów
1,401 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Wujek Początkujący (410 p.)
Witam. Od jakiegoś czasu uczę się c++. Ostatnio trochę zaglebilem się też w sfml i napisałem prosta grę Snake.  Zanim jeszcze natchnalem się na programowanie bawiłem się trochę z elektronika analogowa i cyfrowa.  Oraz trochę  z mikroprockami atmega (i wtedy też zacząłem trochę programować).  Juz pewnie z dwa lata nie miałem żadnego kontaktu z elektronika ani mikroprockami.  Pomimo tego że czyste programowanie sprawia mi frajdę czuje ze chciałbym robić coś więcej niż tylko siedzieć przed kompem i pisać kod.  Jestem na studiach informatycznych 1 rok.  I teraz czuję jak ten zapał do czystego programowania jakoś słabnie.  Chciałbym też widzieć efekty swojej pracy nie tylko w postaci programów ale czegoś namacalnego np robota.  Nawet prostego kalkulatora na wyświetlaczu Led. Mam pytanie do was czy systemy embedded to w dużym uproszczeniu programowanie mikroprocesorow bo nie jestem do końca pewny.? Oraz czy warto się w to pchać tak na poważnie zważywszy że mam już swój wiek, czy lepiej pozostać przy czystym programowaniu a mikrokontrolery traktować jako hobby?  I jak z praca dla programistów embedded czy ciężko ją dostać?  I to juz wszystko pozdrawiam.  Proszę o odpowiedź.  Rafal

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 marca 2017 przez NaviFox Dyskutant (8,950 p.)
wybrane 20 czerwca 2017 przez Wujek

Najlepsza
Mnie też interesuje robotyka i sztuczna inteligencja ale zajmue się tym po godzinach ponieważ to lubię a że lubię robić to co mnie interesuje to mam w dupie czy coś z tego wyjdzie czy nie. Mógłbym pracować na taśmie w fabryce i niczego by to nie zmieniło bo tak na prawdę co za różnica czy będziesz po "robocie" chlał wódę przed telewizorem, grał w gry czy robił to co lubisz i tak w końcu skończysz jak wszyscy przed tobą więc co masz do stracenia? Wiek nie ma kompletnie żadnego znaczenia, jest start i meta i to wszystko. Jeśli robisz coś dla pieniędzy to skończysz z niczym w glebie, jak robisz coś z pasji to pieniądze przyjdą same i będą tylko dodatkiem ale i tak skończysz bez niczego w glebie. Jesteś na I roku studiów to tak jakbyś dopiero co się urodził, Twoje życie dopiero się zaczęło. Ucz się, zacznij jakiś projekt, wstaw go na githuba i rozwijaj, zawieraj znajomości a być może w przyszłości (bo nie wszystko dzieje się od razu) skończysz w zespole rozwijającym coś nowatorskiego tym bardziej, że robotyka i AI to przyszlość naszej cywilizacji ale przede wszystkim przestań się nad sobą użalać i weź się w garść. Powodzenia.
0 głosów
odpowiedź 9 marca 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Z tego co pisali na 4P, to różowo nie jest, płaca w porównaniu z językami wysokopoziomowymi jest niska, roboty w ciul, wiedzy w ciul trzeba mieć a i tak nie jest najlepiej. Znajdź wątek na forum 4P w dziale kariera i poczytaj.
komentarz 9 marca 2017 przez Wujek Początkujący (410 p.)
edycja 9 marca 2017 przez Wujek
To ześ pocieszyl.  Ale dzięki za odpowiedź.  Czyli nie ma nadziei
komentarz 9 marca 2017 przez jpacanowski VIP (101,920 p.)
Moim zdaniem, ważniejsze jest to co kochasz robić niż na czym więcej zarobisz. Jeśli czujesz, że bardziej ciebie kręci programowanie uC, to się tego trzymaj. Zadaj najlepiej swoje pytanie także na forum Elektroda, bo tam jest większa liczba osób zajmujących się mikrokontrolerami.
komentarz 10 marca 2017 przez Wujek Początkujący (410 p.)
edycja 10 marca 2017 przez Wujek
Dzięki. Ale mam w gruncie rzeczy inny problem. Teraz sam już nie jestem niczego pewny nie wiem co kocham. Myślałem że czyste programowanie sprawia mi przyjemność i że to kocham. A jednak od jakiegoś czasu pewnie z miesiąc bardzo mało programuję i nie mogę jakoś sie przełamać nie wiem może to nie dla mnie. Chociaz z drugiej strony pamiętam jal potrafiłem nocami siedzieć i szukać błedu w kodzie, uczyć sie nowych rzeczy, stosować je. Pamiętam jak bardzo cieszyło mnie patrzenie na to jak się rozwijam . A teraz odgąd zacząłem studia informatyczne nic nie idzie tak jak myślałem. Tracę energię i chęci by programować i inwesować w siebie, bo nie wiem czemu ale czasami nie widze w tym juz sensu i moze to głupie bo mam dopiero 20 lat uważam że nie mogę nic już zmienić że za późno zacząłem. Teraz mikroprocki, lubiałem je programować ale najwiesza frajdą był efekt , możliwość pokazania kolegom kilku swiecacych diód działąjacych tak jak ja chciałem . Kreci mnie robienie robotów chodzacych jezdzacych. Ale w tym pracy nie ma , a to co trzeba bedzie robićw pracy może nie byc juz dla mnie fascynujace.....
komentarz 10 marca 2017 przez mokrowski Mędrzec (159,000 p.)
Uwaga, delikatny sarkazm: Ujmę to tak... jeśli chcesz dowiedzieć się że powinieneś zostać Mleczarzem, zapytaj na forum elektroda :-)

A już poważniej... Przeszukaj oferty. W branży automotive z całą pewnością znajdziesz ciekawe propozycje (np. w Krakowie, Szczecinie, Wrocławiu, Katowicach). Nie radzę (mocno) sugerować się opiniami tzw "elektroników". Z moich obserwacji widoczny jest pewien poziom malkontenctwa i zgorzknienia :-)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 525 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2022 w C i C++ przez gkli23 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,447 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 795 wizyt
pytanie zadane 23 sierpnia 2023 w Mikrokontrolery przez MacieKap Bywalec (2,400 p.)

93,771 zapytań

142,731 odpowiedzi

323,383 komentarzy

63,371 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...