• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Polski FCTRL3 - Dwie cyfry silni!

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
1,290 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2017 w SPOJ przez VeeZ Nowicjusz (130 p.)
zmienione kategorie 9 marca 2017 przez Patrycjerz

Witam, próbuję rozwiązać zadanie z spoj'la LINK. Rozwiazanie wydaje sie poprawne napisane jednak sędzia cały czas wyswietla błędną odpowiedź. Nie mam już pomysłu. Może trzeba rozwiązać to zadanie poprzez rekurencję? Wklejam kod poniżej.

#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    int ilosc_testow;

    cin>>ilosc_testow;
    while(ilosc_testow--)
    {
        int liczby;
        cin>>liczby;
        switch(liczby)
        {
        case 1:
            cout<<"0 1"<<endl;
        break;
        case 2:
            cout<<"0 2"<<endl;
        break;
        case 3:
            cout<<"0 6"<<endl;
        break;
        case 4:
            cout<<"2 4"<<endl;
        break;
        case 5:
        case 6:
        case 8:
            cout<<"2 0"<<endl;
        break;
        case 7:
            cout<<"4 0"<<endl;
        break;
        case 9:
            cout<<"8 0"<<endl;
        break;
        default:
            cout<<"0 0"<<endl;
        break;
        }
    }
    return 0;
}

 

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 marca 2017 przez tangarr Mędrzec (154,780 p.)
wg definicji 0! = 1
komentarz 9 marca 2017 przez VeeZ Nowicjusz (130 p.)
Dzięki, dodanie case 0: sprawiło, że sędzia zakceptował rozwiązanie.
komentarz 9 marca 2017 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
No i na tym polega problem że SPOJ potrafi zaakceptować takie rozwiązanie i nie sprawdza jakości samego kodu :-/ Dlatego przy rekrutacji często pojawia się prośba o pokazanie rozwiązania i nie jest brana pod uwagę (najczęściej) sama ilość rozwiązanych zadań ale ich jakość kodu :-)
komentarz 1 listopada 2022 przez Pan_Blazej Nowicjusz (180 p.)
Wiesz mokrowski, po tym, jak sędzia po raz n-ty wyrzucił mi "przekroczony czas", to podszedłem do tego dokładnie tak samo. Nazywam to "fuck you approach". :)
komentarz 5 listopada 2022 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
No to ze złotą łopatą zapraszamy na rozmowę kwalifikacyjną. Od 2017'go nic się nie zmieniło w tym temacie. Czy mam się przejmować tym że nie umiesz inaczej tego rozwiązać samodzielnie? Chyba nie :)
+1 głos
odpowiedź 9 marca 2017 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)
Wyniki są poprawne, lecz program wykonuje się w złej kolejności...

1. Wprowadzenie liczby testów
2. Wprowadzenie liczby do silni
3. Wypisanie dwóch ostatnich cyfr silni
4. Powtarzaj 2 i 3 aż liczba testów będzie niezerowa

A teraz popatrz jak wygląda zadanie. Najpierw masz wejście, a potem wyjście. Nie są one przemieszane.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 333 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2020 w SPOJ przez Glak Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,064 wizyt
pytanie zadane 19 października 2016 w C i C++ przez Paq_93 Początkujący (260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 560 wizyt
pytanie zadane 11 września 2019 w C i C++ przez Tedi Użytkownik (580 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...