• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Potrzebuję pomocy

0 głosów
260 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2015 w C i C++ przez Avernis Nałogowiec (27,050 p.)
edycja 27 maja 2015 przez Eryk Andrzejewski

Mam problem gdyż nie działają mi long double ogar getchar i system("pause"), nie będę dawał kody gdyż wiem że jest wszystko dobrze (w kodzie) ponieważ nawet gdy skopiowałem plik z odcinka to mi nie działało: long double wysypuje mi program, a pozostałe 2 w ogóle nie działają, odrazu się włącza i wyłącza. Uzywam codeblocka, już zamin zaczołem naukę u Mirosława. Używam windowsa. Long double nie działa u ciągu fibbonaciego: Checking for existence: C:\Users\Avernis\Documents\Fibonachi\bin\Release\Fibonachi.exe
Executing: "C:\Program Files (x86)\CodeBlocks/cb_console_runner.exe" "C:\Users\Avernis\Documents\Fibonachi\bin\Release\Fibonachi.exe"  (in C:\Users\Avernis\Documents\Fibonachi\.)
Process terminated with status -1073741571 (0 minute(s), 3 second(s))

 
 

#include <iostream>
#include <cstdlib>
#include <time.h>
#include <stdio.h>

using namespace std;
using std::endl;

int liczba, strzal, ile_prob=0;

int main()
{
    cout << "Witaj! Pomyslalem sobie pewna liczbe od 1 do 100." << endl;
    srand(time(NULL));
    liczba = rand()%100+1;

    while(strzal!=liczba)
    {
        ile_prob++;

        cout << "Zgadnij jaka (To twoja "<< ile_prob <<" proba" << endl;
        cin >> strzal;

        if(strzal==liczba)
            cout << "Wygrywasz, w " << ile_prob << " probie" << endl;

        else if(strzal<liczba)
            cout << "Zamalo!" << endl;

        else if(strzal>liczba)
            cout << "Zaduzo!" << endl;

    }

        getchar();getchar();

    return 0;
}


Uzupełniam na prośbę innych

Od redaktora: Proszę umiesczać kod w takim specjalnym bloku, oznaczonym {...} w polu edycji :)

8 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 maja 2015 przez Czort Nałogowiec (32,780 p.)
#include <cstdlib>

zapomniałeś jak nie działa system("pause");

+1 głos
odpowiedź 25 maja 2015 przez Bartek85 Mądrala (7,140 p.)
Kurcze ciężko się czyta ten Twój post.

Nie wiem, czy inni uzytkownicy się ze mna zgodzą, ale jak chcesz abysmy Ci pomogli, to daj znam więcej infomacji. Bo conajwyżej na tym forum są programiści(albo osoby które się dopiero uczą), a nie wróżki. Wklej kod, napisz jakiego używasz środowiska, systemu operacyjnego, jaki masz komunikat błędu... Pamiętaj, że nie siedzimy w Twojej głowie, ani przed Twoim moinitorem.

Ta uwaga jest do wszytskich, którzy zadają pytania!
komentarz 25 maja 2015 przez Bartek85 Mądrala (7,140 p.)
Okej, mam dodatkowe pytania.

1) Piszesz,  o typie long double, który u Ciebie w programie w ogóle nie występuje... to jak to jest ?

2) Piszesz o ciągu fibonacciego, a Twój program ma nie wiele z nim wspólnego.

3) Piszesz równiez o system("pause", ale nie widzę go w Twoim kodzie.

Ostatnie pytanie. Tylko ten program Ci nie działa? czy wszytskie? Uzywasz windows7? może brakuje praw administratora?
+1 głos
odpowiedź 25 maja 2015 przez pewolt Mądrala (6,020 p.)
Co do system("pause"); to mozesz dodac #include <windows.h> mi system() dziala tylko z ta biblioteka
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez pewolt Mądrala (6,020 p.)
Hmm ciezko jest co kolwiek poradzic gdy sie kodu nie widzi

Mozesz wklejic kod czy chcesz zachowac go dla siebie i wszystko co napisales jest tajemnica?
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez Piotr Królak Bywalec (2,020 p.)
Upewnij się czy to nie antywirus blokuje Ci kompilację, też tak miałem kiedyś, wystarczy że dodasz do listy w antywirusie żeby pomijał ten program i plik i powinno być dobrze, jeżeli to to.
komentarz 25 maja 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,250 p.)
To się tak może objawiać? Mnie tylko pytał, czy ufam tej aplikacji...
komentarz 25 maja 2015 przez Piotr Królak Bywalec (2,020 p.)
prawie napewno, miałem taką sytuację że coś tam wykodziłem program się fajnie skompilował, ale uznałem że dodam endl;, probuje skompilować i nie działa...zdecydpowanie zablokuj w antywirusie code blocka/visuala/deva i folder w ktorym zapisują Ci się projekty to powinno pomóc, jak to zrobisz to napisz czy działa, bo jestem ciekawy :)
komentarz 25 maja 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,050 p.)
Tylko że mi wujek wobił antywirusa, eset 7, i nie wiem jak się wyłącza
komentarz 25 maja 2015 przez Piotr Królak Bywalec (2,020 p.)
wejdz znajdź go i poszukaj w opcjach czegoś s w rodzaju listy :P(domyślnie pusta)
komentarz 25 maja 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,250 p.)
Kwestia przeszukania opcji, dasz radę.
komentarz 27 maja 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,050 p.)
NIe zadziałało :(
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez hit02 Nałogowiec (34,210 p.)
edycja 25 maja 2015 przez hit02

Kompilator wypluł jakieś błędy, czy coś? Ciężko pracować na braku informacji.smiley

@edit Mi twój kod działa również po dodaniu system("pause"); i zmiennej long double. Twój program się uruchamia, ale z tego co widzę, łapie wyątek. Spróbuj uruchomić pomijając cb_console_runner czyli dwuklikiem lub z konsoli.

komentarz 25 maja 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,250 p.)
Cczytaj uważniej: deklaracja long double (nie powinno być double long?)=wysypanie programu, system ("pause") w ogule jakby nie istniało.
komentarz 25 maja 2015 przez hit02 Nałogowiec (34,210 p.)
Nie zauważyłem.
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez niezalogowany

Avernis weź jeszcze raz wyjaśnij o co ci chodzi z tym: "nie działają mi long double ogar getchar i system("pause")"

nie widzę w twoim kodzie zmiennych typu "long, double" a także system("pause")

?

komentarz 26 maja 2015 przez Avernis Nałogowiec (27,050 p.)
bo mam kilka kodów
–1 głos
odpowiedź 25 maja 2015 przez Kapersky Obywatel (1,080 p.)
Jaki long double OGAR? A masz odpowiedznie nagłowki ?
komentarz 25 maja 2015 przez katolik6 Dyskutant (8,250 p.)
Ekhem. Skopiował kod od Pana Mirka :/

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 264 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez niezalogowany
+1 głos
2 odpowiedzi 608 wizyt
pytanie zadane 20 listopada 2015 w Offtop przez NaviFox Dyskutant (9,030 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,083 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2016 w Telefony i tablety przez Radekoslaw123 Gaduła (3,080 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o odpowiedni tytuł, kategorię oraz tagi.Tagi

66,400 zapytań

113,161 odpowiedzi

239,543 komentarzy

46,665 pasjonatów

Przeglądających: 172
Pasjonatów: 2 Gości: 170

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...