• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

instrukcja warunkowa if

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
336 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2015 w PHP przez ArturB Mądrala (6,060 p.)
edycja 25 maja 2015 przez ArturB

Pisząc instrukcję w php lepiej stosować

Początek:

if(warunek){
// jakieś instrukcje, przeważnie o tym ze jest jakiś błąd i informacje o tym będą przekazane get i na końcu jest exit
exit;
}

i tu lepiej dawać else/elseif czy może kolejnego ifa  lub kod bez instrukcji if? 

jakiś metoda jest lepsza/bardziej profesjonalna/ lżejsza dla komputera ?

Głównie rozchodzi się o to że na końcu if'a jest exit;

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Elseif wstawiasz gdy chcesz sprecyzować warunek, jeśli nie chcesz tego robić (bo np. nie może wystąpić więcej niż jedna inna opcja) to stosujesz else. Ja preferuje stosowanie elseif zamiast wielu if :)
komentarz 25 maja 2015 przez ArturB Mądrala (6,060 p.)
tylko jak jest spełniony pierwszy warunek w ifie to na jego końcu jest exit czyli się chyba nie wykona reszta kodu z tego pliku, działanie całego kodu i tak będzie takie jak zaplanowałem tylko nie wiem czy dawać w rozbudowanych ifach czy może jako kolejne, bo jak np warunek z pierwszego ifa się nie spełni to reszta kodu może być w else lub jako "luźnie" linijki kodu.

Wiadomo że ile programistów tyle sposobów ale może w tym przypadku są jakieś dobre praktyki.
0 głosów
odpowiedź 25 maja 2015 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

A nie dałoby się tego w tym wypadku zastąpić przez switch? Byłoby IMO najbardziej czytelnie

komentarz 25 maja 2015 przez ArturB Mądrala (6,060 p.)
przy moich umiejętnościach to raczej ciężko. Kod odpowiada za rejestrację/logowanie i do if'ów wchodzę przeważnie jak jest błąd (np. danego loginu nie mam w bazie) i wtedy w ifie zamykam połączenie, daję przekierowanie na stronę główną + w get mam coś jak numer błędy aby wyświetlić komunikat.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 488 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 490 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2017 w Java przez LukasHardwares Początkujący (490 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 162 wizyt
pytanie zadane 26 września 2015 w JavaScript przez Sprat Użytkownik (620 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,083 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...