• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed JS - jak usunąć obiekt

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,747 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2017 w JavaScript przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
zamknięte 9 marca 2017 przez hoktaur

Załóżmy mam stworzoną tablice z obiektami:

var test = [];
test.push(new klasa());
test.push(new klasa());
test.push(new klasa());

i teraz ze względu na pewne warunki w metodzie danego obiektu przestaje mi on być potrzebny i chciałbym go usunąć  jak to zrobić?

Czytałem coś o fakcie że delete nie zadziała na sam obiekt i o garbage collector, ale nie bardzo wiem jak to zrobić?

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązałem sam (link do rozwiązanie na samym dole w komentarzu), ale podpowiedzi były super .... THX
komentarz 9 marca 2017 przez rosomack Nowicjusz (160 p.)
cześć. zastanawiam się czy chcesz usunąć obiekt ogólnie z pamięci - "bo tak" czy usunąć go z arraya? bo, gdy to drugie to wystarczy `someArray.splice(x,1)`, gdzie `x` to indeks który chcemy usunąć, a 1 to ilośc obiektów które chcemy usunąć (można chcieć usunąć obiekty 2 o indeksie 2,3 - a wtedy `someArray.splice(2,2)`)

gdy nie wiesz jaki jest indeks obiektu który chcesz usunąć - metoda `indexOf` :)
komentarz 9 marca 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
Problem był nie tyle z samym usunięciem elementu co z wyszukaniem odpowiedniej zmiennej (jej indexu) z poziomu metody obiektu podrzędnego ... zmiana myślenia oraz przebudowa większości kodu pomogła.

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 7 marca 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

W JavaScript nie możesz samodzielnie usunąć obiektu, zajmuje się tym GarbageCollector, o którym wspomniałeś. Działa on automatycznie, programista nie za bardzo ma wpływ na to kiedy GC uruchamia się i co wtedy usuwa. Możesz przypisać wartość null dla danego obiektu "podpowiadając" GC, że z niego nie korzystasz - wtedy go usunie.

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Memory_Management

Operator delete usuwa propertisy danego obiektu a nie obiekty.

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Operators/delete

komentarz 7 marca 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
edycja 7 marca 2017 przez ScriptyChris

Nadaj każdemu elementowi listy atrybut id (najprościej w formie inkrementowalnej liczby, jak w bazie danych). W ten sposób przy usuwaniu będziesz mógł namierzyć **w liście node'ów** ten, którego id zgadza się z atrybutem id usuniętego z DOM elementu.

[edit]

Drobne sprostowanie (zamiast tego, co skreśliłem) => w tablicy (o nazwie list) obiektów (o nazwach country), które mają pole node.

Czyli mając w DOM listę node'ów z nadanymi atrybutami id, podczas usuwania sprawdzaj w tablicy list czy znajduje się obiekt, którego pole node zawiera to id.

komentarz 7 marca 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)

No jest to jakieś rozwiązanie, normalnie bym się tak z tym nie ciaćkał tylko operowałbym w DOM'ie ale chciałem to ładnie w obiektówce zrobić, ale widzę kilka problemów:

- co jak country nie będzie już należeć do conutries tylko np klasy world albo np. tu i tu

- id powinno być jedyne w całym dokumencie a ja będę miał np. tak jak w przykładzie 3 listy każda w innym obiekcie countries 3 x id='1...x'

A jest możliwość żebym przekazał informację o obiekcie countries do country np.:

test.push(new country(this));

i potem się do tego odwołał w metodzie w country?

albo w metodzie country podczas kasowania wymusił spr. tabeli list?

komentarz 7 marca 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)
hmmm ... zastanawiam się jeszcze ... może gdzieś zrobiłem błąd koncepcyjny całej klasy?
komentarz 8 marca 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Wg mnie zaczynasz kombinować. Spróbuj z nadaniem atrybutu id. Aby było unikatowe, to nadawaj je w jakiejś formie np. "nazwaKlasy-0", "nazwaKlasy-1" itd., wtedy przy usuwaniu sprawdzaj czy element z listy posiada takie id jak ten, który kliknąłeś (przeznaczony do usunięcia) - jeśli tak, to usuwaj go z tablicy.

Co do zapisu:

test.push(new country(this));

, to musiałbyś zmodyfikować konstruktor dla klasy country (przy okazji, przyjęło się nazywać klasy z dużej litery), bo obecnie jako parametr przyjmuje name (czyli jakiś string), a Ty chcesz tam przekazać obiekt za pomocą wskaźnika this:

function country(name) {
     /**
       * funkcja będąca konstruktorem jako parametr przyjmuje 'name', 
       * ktory później używasz jako stringa do wstawiania wewnątrz elementów HTML, 
       * więc nie możesz tu przesłać obiektu w obecnej sytuacji
       */

this.name = name;

/** dalszy kod */
}

Spróbuj ewentualnie zrobić to w ten sposób:

test.push( new country( '' ).bind( this ) );

W momencie, gdy w JavaScript tworzysz obiekt za pomocą operatora new, kontekst this zostaje automatycznie ustawiony na ten obiekt. Żeby to zmienić, spróbuj zastosować metodę bind. Jako, że konstruktor w JS to tak na prawdę funkcja (funkcje w JS to też obiekty, tyle że z możliwością wywołania kodu), możesz zmienić jej kontekst wywoławczy na inny obiekt. Nie robiłem do tej pory czegoś takiego (zmiana kontekstu wywoławczego dla konstruktora), ale w teorii powinno działać.

https://developer.mozilla.org/en/docs/Web/JavaScript/Reference/Operators/new

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/Function/bind

https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/Function/bind#Bound_functions_used_as_constructors

komentarz 9 marca 2017 przez hoktaur Pasjonat (22,250 p.)

Ok zrobiłem po swojemu bez id tylko z class'ami zmieniłem podejście i się udało, a moje rozwiązanie znajdziecie tutaj

THX za pomoc :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 2,792 wizyt
pytanie zadane 20 grudnia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez niezalogowany
0 głosów
2 odpowiedzi 10,045 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,962 wizyt

93,028 zapytań

141,991 odpowiedzi

321,294 komentarzy

62,375 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...