• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Procenty czy piksele ?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,329 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2017 w HTML i CSS przez bat_kuba Użytkownik (600 p.)
Witam,

chciałbym się dowiedzieć w czym warto projektować stronkę :) Czy lepiej pisać style w procentach czy może jednak w pikselach. Prosiłbym o radę i wyjaśnienie dlaczego :)

Zadaję to pytanie ze względu na to iż lepiej od razu uczyć się tworzyć strony responsywne i myślę, że ma % albo px mają znaczenie :)

Z góry dzięki za odp :)
komentarz 6 marca 2017 przez morele123 Gaduła (4,790 p.)
Style w sensie?? Czcionke ustawiać w procentach? Czy divy pisać w procentach??
komentarz 6 marca 2017 przez bat_kuba Użytkownik (600 p.)
Chodzi o: body, header, nav, footer, div itp itd :) czcionka w sumie też mnie interesuje :)
komentarz 6 marca 2017 przez morele123 Gaduła (4,790 p.)
Nie wiem jak to robią zawodowcy, ale ustawiasz przeważnie wartość maksymalną tak żeby ci ta twoja strona się nie rozwaliła jak ktoś ma jakąś dużą rozdzielczość. A resztę ustawiasz procentowo tak aby ci się skalowało ładnie. Co do czcionek to nie mam pojęcia jak to wygląda na telefonach, ale jak piszesz na komputer stronę to normalnie rozmiar tylko ustalasz.
komentarz 6 marca 2017 przez Raymond.Z Obywatel (1,800 p.)
Obie mają swoje plusy i minusy.

Krótko mówiąc, procenty będą lepsze dla stron mobilnych, ale jeśli chcesz coś mieć konkretnego rozmiaru, żeby uzyskać najczęściej jakiś efekt to akurat wtedy warto użyć pikseli.

Co do czcionek jeśli już robisz stronę w procentach, czcionki niech też będą w procentach. Tak samo w przypadku pikseli.
komentarz 6 marca 2017 przez bat_kuba Użytkownik (600 p.)

Chodzi mi o to czy przy użyciu warunków Media Queries

@media (max-width: xxx px) and (min-width: xxx px) {
/* style css */
}

,w których i tak mogę zmieniać 'style' marginesy, paddingi, szerokości itp nie lepiej używać pikseli żeby wszystko było zapięte na ostatni guzik. Czy może jednak lepsze są procenty ze względu na możliwość automatycznego dostosowywania się ;)

 

 

komentarz 6 marca 2017 przez bat_kuba Użytkownik (600 p.)
Jeśli ktoś zna dobry i ciekawy artykuł z chęcią przygarnę linka :D Dzięki za odpowiedzi : p

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 marca 2017 przez IBB Gaduła (3,020 p.)

Zdecydowanie nie piksele. Poczytaj o jednostkach relatywnych (%, em, rem, vw, vh, vmin, vmax, itd) i ich zastosowaniu. 

W poniższym artykule masz podanych kilka podstawowych argumentów: 

http://blog.frankmtaylor.com/2016/03/23/responsive-websites-are-all-about-how-you-measure-in-your-css/

komentarz 7 marca 2017 przez IBB Gaduła (3,020 p.)
Downvote warto by było poprzeć uzasadnieniem. Jakieś kontrargumenty, przykłady, linki do artykułów? Samo kliknięcie na strzałkę w dół niewiele pomoże użytkownikom forum.
0 głosów
odpowiedź 6 marca 2017 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
Responsywność zapewnia styl mieszany ;) lub używanie parametrów max/min - width/height. Główny content możesz dać w np na stałę w pikselach a potem za pomocą media query zmienić szerokość w PX na szerokośc w procentach. Możesz też zastosować max-width i osiągniesz ten sam efekt w prostrzy sposób. Ciekawą jednostką która można wykorzystać w kodzie jest też vh i vw doś nowe jednostki ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,003 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2019 w C i C++ przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 887 wizyt
pytanie zadane 6 stycznia 2019 w Java przez krawiecki Początkujący (490 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 787 wizyt

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...