• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ IDE na OSx

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
5,223 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2017 w Systemy operacyjne, programy przez robert9620 Stary wyjadacz (11,640 p.)
Witajcie,

Ostatnio przerzuciłem się z windowsa na maka. Na studiach między innymi programujemy w c++. Poszukuję wygodnego środowiska dla c++ na osx. Byłbym zadowolony z xcode, ale za każdym razem trzeba tworzyć cały projekt, a ja bardzo lubię porządek w plikach bo mam ich na prawdę dużo na różne przedmioty.

Moje wymagania (pierwsze jest najważniejsze) :

- chciałbym, żeby po kliknięciu (otwarciu) pliku c++ mógł on otworzyć się bezpośrednio w programie (to akurat zapewnia xcode) i żeby można było go łatwo po prostu edytować i odpalić (skompilować i wyświetlić efekt - w większości będę pisał programy na konsole). Kiedy otwieram plik w xcode nie da się go odpalić w żaden sposób - trzeba za każdym razem tworzyć cały nowy projekt i wklejać tam kod co dla mnie jest szaleństwem.

- chciałbym aby w miarę możliwości program (środowisko) był lekki, szybki i prosty w obsłudze

Z góry dzięki za pomoc :)
komentarz 5 marca 2017 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
CLion ;) aczkolwiek.. powinieneś odpalić jeden plik ;)
Zawsze można clang++ ;)
komentarz 5 marca 2017 przez robert9620 Stary wyjadacz (11,640 p.)
Cliona próbowałem, też każe mi tworzyć nowy projekt i w ogóle był beznadziejny - nie podobał mi się - chociaż to bym jeszcze przeżył, ale jak mówię nie dało się bez tworzenia projektu odpalić programu.

clang? próbowałeś go? myślisz, że spełni moje oczekiwania ?
1
komentarz 5 marca 2017 przez mokrowski Mędrzec (158,440 p.)
No nieźle.. pytasz czy clang spełni Twoje oczekiwania jeśli to kompilator dla C/C++ dostępny domyślnie dla OSX :-)

Jeśli chcesz uzyskać "szybkie kompilowanie pojedynczych plików", trzeba się przeprosić z linią komend. Ja używam po prostu vim'a i linii komend do szybkiego kompilowania "jednoplikowców" a XCode, lub innego IDE jeśli potrzeba zająć się projektem.
komentarz 5 marca 2017 przez robert9620 Stary wyjadacz (11,640 p.)
Nie znam nazw kompilatorów - wybacz. Myślałem, że to nazwa jakiegoś IDE.

O brzmi sensownie :) Masz może jakiś poradnik jak kompilować z terminala? Trzeba coś dodatkowo instalować? Z edycją plików poradzę sobie w XCode bo do tego akurat jest ok, ale do kompilacji wymaga tworzenia "projektu", więc gdybym mógł kompilować z poziomu konsoli byłoby ok.

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 5 marca 2017 przez mokrowski Mędrzec (158,440 p.)
wybrane 5 marca 2017 przez robert9620

Najlepsza

Uruchamiasz terminal, przechodzisz przez cd do katalogu gdzie masz plik i wywołujesz (dla C++)

clang++ -o program program.cpp
./program

Lub jeśli chcesz skompilować z diagnostyką:

clang++ -Wall -Wextra -pedantic -o program program.cpp

Polecam instalację portów dla OSX'a https://www.macports.org/ będziesz mógł używać i gcc i mc i vim'a.... 

+1 głos
odpowiedź 5 marca 2017 przez tangarr Mędrzec (155,180 p.)
QtCreator jest świetnym IDE. Można go używać na Windowsie, Linuksie i Macu.
Z ciekawostek: Microsoft niedawno wydał Visual Studio dla maca.
komentarz 6 marca 2017 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Dodam jeszcze, żeby nie było, że QtCreatora można używać nie tylko do Qt.
0 głosów
odpowiedź 5 marca 2017 przez Bantu Nałogowiec (34,250 p.)
Visual Studio Code wydaje się też spoko z integracją dla g++ https://code.visualstudio.com/docs/languages/cpp
Generalnie polecam po prostu zainstalować sobie w systemie GCC/G++ i podpiąć to pod jakiś edytor tekstu, ewentualnie kompilować z konsoli, albo zrobić sobie sprytnego Makefile ;)
Sposobów jest wiele, a XCode na małe konsolowe programiki jakie będziesz robił na studiach to zdecydowanie overkill.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 756 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2017 w C i C++ przez Franczesko Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 365 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2017 w Systemy operacyjne, programy przez romek21 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 207 wizyt

93,394 zapytań

142,387 odpowiedzi

322,550 komentarzy

62,752 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...