Cześć,
Chciałbym aplikacje webową MVC 5 przy użyciu Entity Framework na lokalnym serwerze IIS i Azure. Także dwie publikację.
Podczas publikowania na IIS (FileSystem) aplikacja się wyświetla lecz nie ma interakcji z bazą danych.
Utworzyłem projekt przy użyciu Database First (ADO.NET Entity Data Model --> EF Designer from Databes)
Context wygenerował mi się
public PriceProductsDBEntities()
: base("name=PriceProductsDBEntities")
{
}
a także connection string w Webconfig.
<add name="PriceProductsDBEntities" connectionString="metadata=res://*/ProduktModel.csdl|res://*/ProduktModel.ssdl|res://*/ProduktModel.msl;provider=System.Data.SqlClient;provider connection string="data source=MICHAL\SQLEXPRESS;initial catalog=PriceProductsDB;integrated security=True;MultipleActiveResultSets=True;App=EntityFramework"" providerName="System.Data.EntityClient" />
Dużo googlowałem i dużo osób sugerowało dodanie do połączenia parametr AttachDbFilename=|DataDirectory|PriceProductsDB.mdf niestety po kompilacji folder App_data pozostawał pusty nawet po wciśnięciu "Show all files".
Próbowałem ręcznie przekopiowywać bazę danych do App_data wtedy po wciśnięciu "Show all files" pojawiało mi się i wciskałem Include in project. ale to były dwa inne połączenia.
Domyślam się, że trzeba w jakiś sposób przekonwertować connectingString wygenerowany przez entity aby dodał do folderu App_data i wtedy publikować na IIS i byłaby interakcja aplikacji z bazą danych.
Co do Azure mam wersje próbną (darmową) do publikacji. Publikowałem na Azure swoją aplikację i jest taka sama sytuacja do w IIS. Aplikacja się wyświetla ale nie ma interakcji z bazą danych.