• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Katalogi w Linuxie :D

Cloud VPS
–1 głos
476 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2017 w Systemy operacyjne, programy przez Sebastian Jaromin Początkujący (420 p.)
Masz w systemie 5 użytkowników. tworzą oni dwie grupy po dwóch i jeden jest sam. Zaproponuj sensowny zestaw katalogów dla każdego użytkownika z takimi uprawnieniami aby była możliwa współpraca w grupach i zachowanie danych wyłącznie dla siebie.

W Windowsie pół biedy. Potrzebuje kogoś kto pracuje na Linuxie.
komentarz 4 marca 2017 przez tangarr Mędrzec (155,180 p.)
Czym się różni rozwiązanie windowsowe od linuksowego?
Jeżeli jesteś w stanie zaproponować taką strukturę katalogów dla Windowsa to możesz zastosować te same reguły na Linuksie.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 4 marca 2017 przez mokrowski Mędrzec (158,840 p.)
wybrane 4 marca 2017 przez draghan

Najlepsza
  1. Załóż 3 oddzielne katalogi z kolejnymi grupami do których należą użytkownicy.
  2. Prawa dla katalogów to 750
  3. Nadaj katalogom bit SGID oraz STICKY
komentarz 4 marca 2017 przez Sebastian Jaromin Początkujący (420 p.)
Powiedzmy że założyłem 3 katalogi
1-grupa1 (uzytkownik 1 i 2)

2-grupa2 (uzytkownik3 i 4)

3-grupa3 (uzytkownik 5)

Czyli jeden jest sam, więc nie ma możliwości "współpracy". Jak to będzie wyglądało w praktyce.  W sensie z ścieżką dostępu, czy jak w poleceniu "zaprojektuj sensowny zestaw katalogów"
komentarz 4 marca 2017 przez mokrowski Mędrzec (158,840 p.)
A, co do współpracy to poluzuj prawa na katalogach do 757 jeśli chcesz aby wzajemnie wrzucali do swoich katalogów członkowie z innych grup, albo bazuj na "to co wspólne wrzucamy do /tmp" co ja bym zrobił w praktyce.

Dzięki bitom SGID, każdy obiekt tworzony w katalogu z automatu będzie miał grupę tegoż katalogu a dzięki bitowi STICKY, właścicielem będzie autor i tylko on będzie mógł usunąć obiekt.

Co do reszty kombinuj :-)
Nie nie. Każdy ma mieć mozliwość współpracy w tylko swojej grupie, więć zostać przy 750? Ja mam to rozpisać na kartce jako zadanie :D myśle, że musze to ogarnąć  w praktyce. Odpale choćby knoppixa :D
komentarz 4 marca 2017 przez mokrowski Mędrzec (158,840 p.)
No to zostań przy 750 jak radziłem :-) Jak user1 należy do grupa1 i jest katalog dla grupa1 z prawami 750 (lub 770 jeśli mają tworzyć pliki członkowie grup), to SGID pozwoli po utworzeniu pliku narzucić automatycznie do nowego pliku grupę. A STICKY (jak pisałem) uniemożliwi złośliwe usunięcie pliku przez inną osobę niż właściciel.

Ale knoppix'a uruchom i wykonaj te działania abyś był pewien :-)
Dzięki wielkie :D

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 329 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 323 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,304 wizyt

93,460 zapytań

142,454 odpowiedzi

322,724 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...