• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odpowiednie ustawienia tła.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
223 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2017 w HTML i CSS przez Mateusz Bogumił Obywatel (1,380 p.)

Witam. Przybywam z kolejnym problemem. Tym razem po dodaniu zdjęcia na tło wkleja się ono w każdego diva oddzielnie. Chciałbym by wyglądało to w taki sposób, że po lewej i po prawej stronie jest tło. Zaś w całym divie note białe tło. Div footer by miał tło połączone wraz z tłem po lewej i po prawej. Po prostu by nie był to znów nałożony obrazek, bo to brzydko wygląda. Jakbym mógł prosić to opiszcie też co robię źle, bo ostatnio ktoś przy pomocy mi z innym problemem napisał od początku kod i nawet nwm czemu, nic nie wytłumaczył :/ 

 

HTMl: 


<html lang="pl">
<head>
<title>Redaktor Seed1212 </title>
 
<meta name="description" content="Redaktor Seed1212 - czyli co Seed sdzi o tym i o tam tym!" />
<meta charset="utf-8" />
<link rel="stylesheet" href="style.css" tyle="text/css" />
<link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Josefin+Sans|Lato&subset=latin-ext" rel="stylesheet">
 
<script src="timer.js"></script>
</head>
<body>
<div class="container">
<div class="left"></div>
<div class="wrapper">
<div class="topbar">
<div class="title">
<img src="seed.png" width="1000" height="250" /> 
</div>
<nav class="navbar">
  <div class="navbar-link">Strona gwna</div>
  <div class="navbar-link">Kontakt</div>
  <div class="navbar-link">O mnie</div>
</nav>
</div>
  <div class="note">
    <div class="notetittle">notettile</div>
    <div class="notetext">notetext
  </div>
</div>
<footer class="footer">footer</footer>
</div>
<div class="right"></div>
</div>
</body>
 
</html>

CSS 


* {
box-sizing: border-box;
margin: 0;
padding:0;
font-family: 'Josefin Sans', sans-serif;
background-image: url("oko.jpg");
color: white;
}
 
.left, .right
{
flex: 1;
display: flex;
justify-content: center;
align-items: center;
}
 
.container{
display: flex;
flex-flow: row nowrap;
}
 
.wrapper
{
flex: 1;
min-width: 1000px;
}
 
.title
{
justify-content: center;
align-items: center;
height: 250px;
}
 
.navbar
{
width: 100%;
display: flex;
flex-flow: row nowrap;
}
 
.navbar-link
{
height: 50px;
flex: 1;
display: flex;
justify-content: center;
align-items: center;
background-color: red;
cursor: pointer;
clear: both;
}
 
.note
{
min-height: 400px;
background-color: white;
}
 
.footer
{
height: 50px;
display: flex;
justify-content: center;
align-items: center;
background-color: yellow;
}
 
.notetittle
{
height: 50px;
width: 1000px;
text-align: center;
font-size: 40px;
font-weight: bold;
margin-bottom: 30px;
background-color: white;
}
 
.notetext
{
	background-color: red;
	height: 50px;
	width: 1000px;
	font-family: 'Lato', sans-serif;
}

 

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 2 marca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
wybrane 3 marca 2017 przez Mateusz Bogumił
 
Najlepsza

masz teraz tło przy * to oznacza że wszystkie elementy będą je miały.
Ustaw:

.container{
display: flex;
flex-flow: row nowrap;
background-image: url(oko.jpg");
background-repeat: no-repeat; 
background-size: cover;
}
.footer
{
height: 50px;
display: flex;
justify-content: center;
align-items: center;
background-image: url("oko.jpg");
background-repeat: no-repeat;
background-size: contain;
}

 

komentarz 2 marca 2017 przez Mateusz Bogumił Obywatel (1,380 p.)
Niby wszystko fajnie spoko. Ale niestety na dole mam biały pasek i w footerze jest taki mały kwadracik z całym obrazkiem oko
komentarz 2 marca 2017 przez MałyAleWariat Bywalec (2,830 p.)
Spróbuj wywalić tą linię z footera:

background-image: url(oko.jpg");
komentarz 3 marca 2017 przez Mateusz Bogumił Obywatel (1,380 p.)
No i znów fajnie, ale znów też nie fajnie. Na dole mam linie białą :/
komentarz 3 marca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
jaką białą linię?
wstaw cod na codepen i pokaż o co Ci chodzi
poza tym: prawy przycisk myszy i "zbadaj element" czy coś podobnego pomaga w takich sytuacjach
komentarz 3 marca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
http://codepen.io/noeemi/pen/bqpXdQ nawet ułatwiłam Ci ;)
o którą linię chodzi?
komentarz 3 marca 2017 przez Mateusz Bogumił Obywatel (1,380 p.)
Na codepenie nie zobaczysz tego, bo tło jest białe i linia biała :D Dam Ci screena.

https://scr.hu/MqljLq
komentarz 3 marca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
tam gdzie zaczyna się "biała linia" tam kończy Ci się wysokość strony ;)
komentarz 3 marca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
a tak w ogóle to nawet nie masz nigdzie ustawionej tej wysokości ;)
komentarz 3 marca 2017 przez Mateusz Bogumił Obywatel (1,380 p.)
Wieeelkie dzięki! Już ustawiłem! Dałem height: 100%; :-)
komentarz 3 marca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
no gratuluję ;p
proszę ;)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 165 wizyt
pytanie zadane 28 października 2016 w HTML i CSS przez Giovacho Użytkownik (960 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 299 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2023 w C# przez marcin20a Początkujący (280 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 191 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2020 w HTML i CSS przez Kacperhehe Bywalec (2,930 p.)

92,554 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,535 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...