• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z wyświetlaniem pliku txt w Codeblocks

0 głosów
149 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2017 w C i C++ przez scheiba Nowicjusz (160 p.)

Witajcie.

Dalej siedzie w 7 odcinku programowania C++. Postanowiłem zrobić jeszcze raz odczyt programu z pliku. Niestety za każdym razem program pokazuje mi 0. Czasami jednak pokazuje mi wartość liczbową czyli int przekształcony na string. Najgorsze jest to że pobrałem program napisany przez autora kursu Mirosława Zelenta i mimo to dalej wyświetla mi 0, więc podejrzewam że jest to wina albo Codeblocks albo Systemu operacyjnego. Pracuje na Codebloks 16.10 i na windowsie 10. Nie wiem co jest nie tak. Podaje kod źródłowy:

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <cstdlib>

using namespace std;
string dane1, dane2, dane3;
int nr_dane;
int main()
{

    fstream plik;
    plik.open("dane.txt",ios::in);

        if(plik.good()==false)
        {
            cout<<"Nie mozna odnalesc pliku";
            exit(0);
        }
    string linia;
    int nr_lini=1;
    while(getline(plik,linia));
        {
            switch(nr_lini)
                {
                    case 1: dane1=linia; break;
                    case 2: dane2=linia; break;
                    case 3: dane3=linia; break;
                    case 4: nr_dane=atoi(linia.c_str()); break;
                }
        nr_lini++;
        }
    plik.close();
    cout<<dane1<<endl;
    cout<<dane2<<endl;
    cout<<dane3<<endl;
    cout<<nr_dane<<endl;
    return 0;
}

A tu ponizej jest kod ściągnięty z:

http://miroslawzelent.pl/kurs-c++/pliki-tekstowe-zapis-odczyt-fstream/

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <cstdlib>

using namespace std;

string imie, nazwisko;
int nr_tel;

int main()
{

    string linia;
    int nr_linii=1;

    fstream plik;
    plik.open("wizytowka.txt", ios::in);

    if(plik.good()==false) cout<<"Nie mozna otworzyc pliku!";

    while (getline(plik, linia))
    {
        switch (nr_linii)
        {
            case 1: imie=linia; break;
            case 2: nazwisko=linia; break;
            case 3: nr_tel=atoi(linia.c_str()); break;
        }
        nr_linii++;
    }

    plik.close();

    cout<<"imie: "<<imie<<endl;
    cout<<"nazwisko: "<<nazwisko<<endl;
    cout<<"telefon: "<<nr_tel<<endl;

    return 0;
}

Byłbym wdzięczny za nakierowanie. Przynajmniej wiem, że prawdopodobnie problem nie leży w moim programowaniu.

komentarz 2 marca 2017 przez tangarr Nałogowiec (27,900 p.)
Wklej zawartość wczytywanych plików

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 marca 2017 przez koczurekk Gaduła (3,440 p.)

W swoim kodzie wywal z pętli (while(getline(plik,linia));) średnik. A jeśli chodzi o sam problem to najprawdopodobniej masz plik poza katalogiem roboczym programu.

komentarz 2 marca 2017 przez scheiba Nowicjusz (160 p.)
Ja pierdziele Działa :P. Taka głupota. A ja siedziałem i siedziałem z plikiem kombinowałem i działa. Czyli rozumiem, że po pętlach nie dawać średnika?
komentarz 2 marca 2017 przez koczurekk Gaduła (3,440 p.)

Tak, bo while(true); {coś} to to samo co while(true) {} {coś}, czyli jak widać nie to co się chce.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 138 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2015 w PHP, Symfony, Zend przez COLD IC3 Nałogowiec (36,900 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 124 wizyt
pytanie zadane 5 października 2015 w C i C++ przez Куба Янчевски Początkujący (400 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 427 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2015 w PHP, Symfony, Zend przez TomWaw.IT Użytkownik (940 p.)
Porady nie od parady
Zadając pytanie postaraj się o poprawną pisownię i czytelne formatowanie tekstu.Kompozycja

57,748 zapytań

102,787 odpowiedzi

212,076 komentarzy

29,694 pasjonatów

Przeglądających: 319
Pasjonatów: 14 Gości: 305

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...