• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Nowy początek.. po raz kolejny: kodowanie stron

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
205 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany
Witam :)
Zacznę od początku.. tak chyba jest najlepiej :) Po raz czwarty podchodzę  do html i css, dopiero zaczynam swoją mam nadzieję długą przygodę. Tym razem w większości z pomocą materiałów z kanału Pasja Informatyki.. i coś zaskoczyło! Zacząłem czuć z tego ogromną satysfakcję, dziś wracając do domu moja głowa była pełna pomysłów, jaką stronę mogę zrobić, jak ją wystylizować itp.. Wiem jak może to brzmieć dla doświadczonych koderów, ale każdy od czegoś musi zacząć. Przechodząc do sedna, chyba powoli przychodzi pora na JS i PHP, boję się zacząć, sam nie wiem dlaczego.. I tutaj pojawia się moje pytanie: Czy powinienem w tym momencie poznać podstawy C++? Jaką droga powinienem pójść, od czego warto zacząć? Słyszę ciągle, że doświadczenie zdobyte nawet w podstawach C++ wyjdzie na plus w pozostałych językach. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Pozdrawiam
2
komentarz 1 marca 2017 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Po co Ci C++, jeżeli interesuje Cię głównie webmasterka? To często powielany mit, że najlepiej zacząć od tego języka. Równie szybko nauczysz się innych języków znając PHP czy nawet JS.

Osobiście uważam, że C++ jako pierwszy język do jeden z gorszych wyborów.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 1 marca 2017 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
Zastanów się co bardziej Cię interesuje: front-end czy back-end?
Jeśli front-end to oczywiście podstawy back-endu też warto znać i odwrotnie, ale wtedy nasuwa się kolejne pytanie: Czy znasz już na tyle dobrze front-end żeby przejść dalej?
Tu masz strony warte uwagi: https://forum.pasja-informatyki.pl/19205/jak-sie-uczyc-html5-css3-i-js?show=122385#a122385
Opanuj dobrze HTML, CSS, podstawy JS (jQuery jeśli chcesz) i dopiero dalej bierz się za coś nowego ;)

I według mnie nie warto mieszać w to C++ skoro już się zaczęło CSS, HTML i JS.
komentarz 1 marca 2017 przez niezalogowany
Dzięki :) lepiej na początek wziąć się za PHP czy JS?
komentarz 1 marca 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Jeżeli idziesz w back-end to sprawdź która ze składni Ci bardziej odpowiada/gdzie czujesz się lepiej: Jeżeli w JS, no to JS (A tak w sumie to node.js), jeżeli PHP, no to PHP.

Jak Ci się znudzi to zawsze można zmienić język główny na inny.
+2 głosów
odpowiedź 1 marca 2017 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

[...] Przechodząc do sedna, chyba powoli przychodzi pora na JS i PHP, boję się zacząć, sam nie wiem dlaczego.. I tutaj pojawia się moje pytanie: Czy powinienem w tym momencie poznać podstawy C++? [...]

Hahaha... Tego się nie spodziewałem! Oczywiście, że nie.

Co do PHP:

http://php.net/

http://www.phptherightway.com/

https://php-kurs.gitbooks.io/phpkurs/content/ 

https://github.com/ziadoz/awesome-php

Żadnego kursu o JS Ci nie polecę, nie chcę Ci zaszkodzić (Nie kodzę w JS).

Słyszę ciągle, że doświadczenie zdobyte nawet w podstawach C++ wyjdzie na plus w pozostałych językach. 

Pitu-pitu... Podstawy w jakimkolwiek poważnym języku przydzadzą Ci się w pozostałych.

komentarz 1 marca 2017 przez niezalogowany
Dzięki za pomoc :)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 228 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 102 wizyt
pytanie zadane 8 września 2020 w Android, Swift, Symbian przez PawełK Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 280 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2017 w SPOJ przez maria_d Nowicjusz (170 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...