• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Poradnik o podstawach JavaScript i RegExp dla początkujących

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
370 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2017 w Nasze poradniki przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Witam,

od niedawna zacząłem prowadzić bloga o podstawach programowania w JavaScript, w którym główny nacisk będę chciał kłaść na dokładne omawianie pojedynczych metod czy problemów. Chciałbym również stworzyć trochę wpisów omawiających tematykę wyrażeń regularnych z analizą praktycznych przykładów i jeśli znajdę czas to w przyszłości również rozwinąć stronę o kwestie związane z obsługą DOM.

Bloga prowadzę na stronie: http://poradnik.drogimex.pl/

Wszelkie uwagi co do formy i zakresu bloga mile widziane :)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 27 lutego 2017 przez Comandeer Guru (600,730 p.)

http://poradnik.drogimex.pl/2017/02/25/generator-losowych-liczb-liter-podanego-zakresu/

if (min > max) {
        let v = min;
        min= max;
        max = v;
    }

Nie sądzisz, że skoro pojawiło się let, to aż chce się to zrobić na destructuringu? ;)

if ( min > max ) {
    [ max, min ] = [ min, max ];
}

O wiele ładniej.

Co więcej, wydaje mi się, że jeśli funkcja ma nazwę getRandomNumber, to nagłe zwrócenie przez nią zamiast liczby komunikatu o błędzie to pewne nieporozumienie. Jeśli parametry nie są liczbami, niech funkcja po prostu rzuci błędem typu TypeError (IMO generyczny Error warto sobie zostawić jako ostateczną ostateczność).

[…] najprostsze testy można wykonać również w konsoli przy użyciu pętli z wywołaniem console.log […]

Ja bym raczej optował za console.assert.

http://poradnik.drogimex.pl/2017/02/17/czeste-problemy-zwiazane-array-length/

Chyba, że samodzielnie zmodyfikujemy wartość length, czego w żadnym razie nie powinniśmy robić! 

arr.length = 0; – swego czasu był to najwydajniejszy sposób na otrzymanie pustej tablicy ;)

http://poradnik.drogimex.pl/2017/02/14/podstawowe-typy-zmiennych/

Tu by się przydała jeszcze informacja, czemu operator typeof "widzi" dodatkowo typ function.

http://poradnik.drogimex.pl/2017/02/13/zasieg-zmiennych-w-javascript/

Pokusiłbym się o wspomnienie strict mode w przypadku opisu implied globals.

 

komentarz 28 lutego 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Miło że znalazłeś chwilę aby konstruktywnie ocenić parę wpisów.

1. Destructing - zgadza się, ale pomyślałem, że dla początkujących czytelniejsza będzie forma z dodatkową zmienną (na temat destructingu chciałem oddzielnie coś napisać).

2. W kwestii wartości zwracanej przez getRandomNumber to po przemyśleniu przyznaję rację, że niepotrzebnie "mieszam" typy zwracanych wartości.

3.Co do arr.length=0 to osobiście nie uważam tego za dobrą praktykę, myślę, że czytelniejszym sposobem jest np. arr = [].

4. Fakt, jakoś zupełnie wyleciało mi z głowy aby wspomnieć o tym, że funkcje to również obiekty.

5.O strict mode chciałem napisać oddzielnie choć w zasadzie faktycznie może warto tutaj co nie co o tym wspomnieć.

Także podsumowując dzięki za opinię. W wolnej chwili wprowadzę w swoich wpisach parę uwag o których wspominasz.A tak na marginesie, to życzę powodzenia w sprzedaży książki :)
komentarz 28 lutego 2017 przez Comandeer Guru (600,730 p.)

3.Co do arr.length=0 to osobiście nie uważam tego za dobrą praktykę, myślę, że czytelniejszym sposobem jest np. arr = [].

Owszem, jest czytelniejszym, ale mniej wydajnym. W drugim przypadku bowiem na miejsce już istniejącej tablicy tworzysz nową. W przypadku modyfikacji .length tablica zostaje ta sama, po prostu jest "ucinana". I w sumie to chyba jedyne w miarę sensowne użycie length.

A tak na marginesie, to życzę powodzenia w sprzedaży książki :)

A dzięki! 

komentarz 4 maja 2017 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

arr.length = 0; – swego czasu był to najwydajniejszy sposób na otrzymanie pustej tablicy ;)

Co polecasz na obecne czasy? :) 

1
komentarz 4 maja 2017 przez Comandeer Guru (600,730 p.)
No idea, nie znam aktualnych benchów… Niemniej dalej obstawiałbym, że może to być najszybszy/jeden z najszybszych sposobów.
0 głosów
odpowiedź 28 lutego 2017 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Nie sprawdzałam dokładnie, wszystkich wpisów, ale podoba mi się. Miło się czyta, jednak dodałabym tagi, które byłyby mniej ogólne niż kategorie, a przy okazji pozwalały łatwiej wyszukać konkretne informacje. Pozdrawiam
komentarz 28 lutego 2017 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Witaj,

nie mam dużego doświadczenia w prowadzeniu blogów dlatego dziękuję za uwagę dot. tagów. Przemyślę w wolnej chwili ten problem i postaram się jakoś sensownie pododawać tagi do wpisów.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 284 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2016 w JavaScript przez remo82 Użytkownik (560 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 943 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2017 w Java przez LukasHardwares Początkujący (490 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,479 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...